Miegate pakankamai valandų, bet atsikėlę nesijaučiate pailsėję? Galimos kelios priežastys

Lietuviai vis dažniau investuoja į kokybišką miegą ir stengiasi susidėlioti savo darbotvarkę taip, kad liktų pakankamai laiko poilsiui. Tačiau kartais nors ir išmiegame, rodos, pakankamą valandų skaičių nesijaučiame pailsėję, o priešingai – sunkiai keliamės ryte, jaučiamės pavargę, mieguisti. Miego specialistė perspėja, kad miego kokybei įtakos gali turėti net kambario temperatūra.

 Miegas.<br> 123rf nuotr.
 Miegas.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 30, 2023, 10:06 AM

Sertifikuota miego specialistė Ieva Anskaitienė primena, kad svarbu ne tik, kiek valandų naktį miegame, bet ir kokia yra to miego kokybė. Pasak specialistės, miego kokybę lemia ir mūsų amžius, lytis, chronotipas (ar esame pelėda ar vyturys), vaikų įpročiai, streso lygis, gyvenimo būdas, miego erdvė ir net partneris, su kuriuo miegame.

Kita vertus, miego specialistė kalbėdama apie miego trukmę įspėja, kad gali būti atvejų, kai žmogui reikia daugiau miego nei standartinės 8 valandos. „Jeigu žmogus dienoje nesijaučia žvalus, energingas ir pailsėjęs, tuomet gali būti, kad jam reikia daugiau miego. Tais atvejais, kai miegate 9 valandas ar daugiau, o vis tiek nesijaučiate pailsėję ir tai tęsiasi daugiau nei dvi savaitės, atkreipkite dėmesį, nes tai gali būti ženklas, jog sergate ir reikia gydytojo pagalbos“, – pabrėžia specialistė.

Tiesa, svarbu nepamiršti, kad sergant, po ligos ar operacijų mūsų kūnui natūraliai reikalingos ilgesnės miego valandos, tam, kad organizmas visą energiją skirtų kovai su virusu ir organizmui atsigauti.

Miego kokybė – koreguojama

Miego specialistė pripažįsta, kad pakeitus kelis įpročius galima kardinaliai pagerinti ir miego kokybę. Anot jos, labiausiai gerai miego kokybei trukdo išmaniųjų įrenginių naudojimas prieš miegą. „Likus iki nakties miego bent 30 minučių nenaudokite ekranų, kurie gali atitolinti miegą, sumažina gilaus miego trukmę, kuri ypač svarbi mūsų smegenų veiklai ir visam organizmui atsigauti“, – teigia I. Anskaitienė.

Miegamojo aplinka taip pat gali daryti įtaką miegui. Pasak specialistės, geresnę miego aplinką sukurti padės keli elementai. Miegamasis turi būti tamsesnis ir vėsesnis, optimali temperatūra 18–21 laipsnių. Jei turite galimybę investuokite į garso izoliaciją, nes tyla yra vienas iš geros miego kokybės elementų. „Miegamajame reikėtų laikytis minimalizmo, ši erdvė turėtų būti skirta tik miegui ir meilei“, – pabrėžia I. Anskaitienė.

Verta atkreipti dėmesį, kad neigiamai miego kokybę gali veikti ir kofeinas, sunkiai virškinamas maistas bei nereguliarus dienos ritmas. Dėl to specialistė ragina eiti miegoti ir keltis tuo pat metu. Anot jos, kofeinas – tai dar vienas veiksnys, dėl kurio prastėja miego kokybė, tad, jei jo visiškai atsisakyti nepavyksta, vertėtų vengti bent likus 6–8 valandoms iki miego, sunkiai virškinamo maisto atsisakyti bent 2–3 valandas iki miego.

Miego ritmą sureguliuoti padeda ir dienos šviesa, tam, kad mūsų smegenys suprastų, jog metas keltis, specialistė rekomenduoja, rytais bent 15–20 minučių gauti natūralios saulės šviesos, net ir tada, kai apsiniaukę. „Dienos šviesa subalansuoja cirkadinį ritmą ir padeda vakare lengviau užmigti“, – pastebi specialistė.

Svarbu atsipalaiduoti

Kokybiškam miegui svarbu ir žemas streso lygis, gebėjimas atsipalaiduoti ir pamiršti dienos darbus. Kartais sudėtingu gyvenimo laikotarpiu atsipalaiduoti sunkiau, dėl to prastėja miego kokybė ir psichologinė būsena. Vis dėlto naujausios technologijos jau leidžia be didelių pastangų ar vaistų pagerinti ir miegą. Pasak grožio klinikos direktorės Svetlanos Gelbūdienės, atstatyti poilsio balansą gali padėti ir „Welnamis“ terapinė procedūra, kurios metu naudodama vibracija ir binauraliniai garsai, padedantys atpalaiduoti kūną ir mintis. Terapijos metu dešinė ir kairė ausys yra veikiamos skirtingų dažnių tonų, smegenims juos suvokiant kaip vieną toną. „JAV mokslininkai ištyrė, kad ši terapija itin veiksminga nerimo, streso ir kitų sutrikimų gydymui bei nervų ir psichikos sistemos gerinimui“, – vardina privalumus S. Gelbūdienė.

Šiuolaikinis žmogus dažnai miego svarbą nustumia į antrą planą, o, pasak klinikos direktorės, daugelis per visą naktį neįminga pakankamai giliai, todėl nepasiekia tam tikros smegenų būsenos, kai kūnas išskiria serotoniną, melatoniną ir endorfinus, kurie yra atsakingi už gerą fizinę ir psichologinę savijautą.

„Terapijos metu delta bangų binauraliniai ritmai veikia tokiu dažniu, kurį pasiekiame giliai įmigus – šioje miego stadijoje gaminasi augimo hormonai, reguliuojama imuninės sistemos veikla, atkuriami raumenų audiniai. Klinikos pacientai terapijos metu gali praleisti kelias brangias minutes delta lygio smegenų bangose, kurios prilyginamos nakties poilsiui“, – paaiškina S. Gelbūdienė, „Biologique Recherche Ambassade“ direktorė.

Miego specialistė I. Anskaitienė sutinka, kad norint gerai išsimiegoti svarbu atsipalaiduoti. „Kurkite sau malonius miego ritualus, rinkitės veiklas, kurios padeda atsipalaiduoti prieš miegą“, – pataria I. Anskaitienė.

Anot jos, atsipalaiduoti gali padėti aromaterapija vonioje, švelnūs tempimo pratimai prieš miegą, knygų skaitymas, kūrybiškas rašymas arba kitos dienos svarbiausių darbų rašymas, ramios ir įkvepiančios muzikos klausymas, spalvų tapybos terapija, meditacijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.