Nežaidžiate stalo žaidimų? Psichologė atskleidė 5 priežastis, kodėl neturėtumėte daryti šios klaidos

Ilgi žiemos vakarai ir Kalėdų laukimas kviečia ieškoti įdomių bei įtraukiančių laisvalaikio užsiėmimų. Norintiems tokių pramogų, psichologai pataria išbandyti stalo žaidimus. Jie ne tik puikiai išvaiko nuobodulį, išjudina kūną bei protą, bet ir stiprina artimųjų ryšį, ugdo vaikų savarankiškumą bei gerina emocinę sveikatą.

 Stalo žaidimas.<br> Pixabay nuotr.
 Stalo žaidimas.<br> Pixabay nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 7, 2023, 4:05 PM

Prekybos tinklo „Maxima“ duomenimis, jau kelerius metus pastebima, kad stalo žaidimai labiausiai perkami būtent gruodį – perkama ne tik sau, bet ir dovanoms.

Pasak „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento vadovės Indrės Trakimaitės-Šeškuvienės, intensyvesnė žaislų ir stalo žaidimų prekyba jau yra prasidėjusi. Tačiau didžiausio bumo laukiama prieš pat šventes.

„Išaugusį stalo žaidimų poreikį matome dar nuo pandemijos pradžios, kai šeimos laiką leido namuose. Šiandien šios pramogos ne tik neprarado aktualumo, susidomėjimas jomis tik auga – lapkritį stalo žaidimų paklausa buvo dešimtadaliu didesnė nei pernai. Pastebime, kad žaidimai yra mėgstami ne tik vaikų, bet ir suaugusiųjų – pastaruoju metu vis labiau populiarėja detektyviniai galvosūkiai, TV laidų išleisti stalo žaidimai“, – teigia ji.

Skatina bendrystę

Individualios psichologijos instituto psichologė Silvestra Markuckienė sako, kad augantis stalo žaidimų populiarumas neturėtų stebinti – žaidimai asocijuojasi su smagumu, suteikia bendrystės jausmą, leidžia pabėgti nuo kasdienių rūpesčių, atsipalaiduoti drauge su kitais žmonėmis.

„Dar didesnę naudą šis laisvalaikio praleidimo būdas suteikia šeimoms. Jis prisideda prie santykių gerinimo, puoselėja artimesnius tarpusavio ryšius. Kartu šeimos nariai bendrai sutaria, nes galioja tos pačios taisyklės, kurios vaikams leidžia jaustis lygiaverčiais. Per žaidimus vaikus galima mokyti laimėti ir pralaimėti, tinkamai reaguoti į nesėkmes, išlaikyti ribas. Toks stalo žaidimų edukacinis vaidmuo ypač svarbus tiek vaikams, tiek ir tėvams, nes gyvenimo pamokos išmokstamos įdomiai“, – kalba S.Markuckienė.

Leidžia pajusti pergalės skonį

Anot psichologės, prieš žaidžiant žaidimus, suaugusiesiems vertėtų prisiminti svarbią taisyklę – šias pramogas reiktų parinkti pagal mažųjų amžių ir suteikti atžaloms galimybę laimėti. Tačiau, psichologės teigimu, specialiai vaikams nusileisti nereikia – nebent jau nebūtų jokių šansų pergalės skoniui pajusti.

„Su laiku vaikai atpažįsta, kada jiems leidžiama laimėti. O tai gali jiems nepatikti, tuomet pergalė nebebus tokia saldi. Verčiau vaikui padėti pasijusti svarbiu savo tėvų gyvenime ir žaidimai su šeima tai leidžia puikiai padaryti“, – akcentuoja pašnekovė.

Kuria sveiką aplinką

Kaip sako psichologė, ši pramoga yra ir pagrindinė pasaulio pažinimo forma mažiesiems. Žaisdami visi šeimos nariai atsiveria dialogui ir gali aptarti dienos įvykius, pasidalinti, kas įvyko svarbaus, kokie džiaugsmai bei iššūkiai lydėjo jų kasdienybę, taip kuriamos šeimos tradicijos. Jos, pasak S. Markuckienės, yra labai svarbios, nes įvairūs ritualai, žaidimai ir papročiai mūsų gyvenimui suteikia stabilumo ir saugumo pojūčius, sudėlioja aiškią struktūrą.

„Tradicijos, kaip ir šventės ar maži kasdieniai susibūrimai, apjungia šeimas. Jų emocinis pagrindas tampa tvirtesnis, tačiau tai puoselėti turėtume drauge. Todėl vaikus verta įtraukti į tradicijų kūrimą, o kartu leisti pajausti, kad jų nuomonė turi svorį. Reikia išgirsti, ką atžalos kalba, drąsinti prisiimti atsakomybę, siūlyti sprendimus. Leisdami vaikams pasisakyti, vertindami jų nuomonę, šeimos santykius plėtosime sveikoje, įkvepiančioje aplinkoje. O žaidimai tam – puiki priemonė“, – dalijasi ekspertė.

Ugdo emocinį intelektą

Užsiminusi, kad žaidimai kuria sveiką šeimos ryšį ir leidžia atsipalaiduoti, ekspertė įvardija ir dar vieną svarbią šios pramogos naudą – emocinio intelekto ugdymą.

„Žaisdami vaikai tampa kūrybiškesni. Jie išmoksta išreikšti savo individualumą, stiprina pasitikėjimo savimi jausmą, lavina vaizduotę bei atmintį. Taip pat sutelkia dėmesį į konkrečią užduotį, ima mąstyti strategiškai. Žaisdami vaikai ugdo ir socialinius įgūdžius – mokosi bendrauti, bendradarbiauti, dirbti komandoje. Tai – labai svarbios minkštosios kompetencijos, kuriuos dabar ypač vertinamos darbo rinkoje. Todėl žaidimai vaikams suteikia pagrindą ir būsimai karjerai“, – pasakoja S.Markuckienė.

Puoselėja kantrybę

Paklausta, kokiais patarimais galėtų pasidalinti su visais žaidimų mėgėjais, psichologė rekomenduoja leisti vaikui matyti, kad jo buvimas šalia atneša tėvams džiaugsmą. Taip pat nepamiršti atsižvelgti į mažųjų poreikius, temperamentą, pajėgumus ir amžių.

„Ilgi žiemos vakarai ir Advento laikotarpis ypač svarbūs šeimos santykio kūrimui. Vis daugiau laiko praleisdami namuose, galime išradingai, naudingai ir nenuobodžiai praleisti laisvalaikį. Taip pat patarčiau sugalvoti žaidimus skirtingiems šeimos nariams vis kitomis savaitės dienomis. Tai puikiai ugdys kantrybę, savireguliaciją ir leis su nekantrumu laukti, kuo nustebins artėjantis vakaras“, – pataria S.Markuckienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.