12 populiariausių metodų, padedančių kovoti su alkoholizmu: kaip tai veikia ir kodėl ne visada suveikia

Žmogaus gebėjimas savarankiškai, be profesionalų įsikišimo ar pagalbos, atsikratyti alkoholio gali labai skirtis priklausomai nuo individualių aplinkybių, įskaitant tokius veiksnius kaip alkoholio vartojimo intensyvumas, priklausomybės lygis ir asmeninis apsisprendimas.

 Priklausomybė nuo alkoholio.<br> 123rf nuotr.
 Priklausomybė nuo alkoholio.<br> 123rf nuotr.
 Deivis Gvozdzinskas.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Deivis Gvozdzinskas.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Deivis Gvozdzinskas, www.hipnozenuoalkoholio.lt

2024-03-14 19:39

Statistiškai, ne kiekvienas norintis „mesti gerti“ alkoholį sugebės tai padaryti be išorinės pagalbos. Nacionalinio piktnaudžiavimo alkoholiu ir alkoholizmo instituto (NIAAA) duomenimis, savarankiškai nustoti vartoti alkoholį bent vieniems metams pavyksta tik 40 proc. žmonių, t.y. 6 iš 10 būtina išorinė specialistų pagalba. Atkreipkite dėmesį, kad tai tik 12 mėnesių laikotarpis, o Lietuvoje šis skaičius dar mažesnis.

Jei norima nutraukti priklausomybę nuo alkoholio – būtina rasti sau tinkamiausią būdą. Problema ta, kad kone kiekviename metode galime išgirsti sėkmės istorijų, o žmonės pasitiki kitų rekomendacijomis ir geru pavyzdžiu, tačiau tai, kas veikia vienam – nebūtinai veiks ir kitam.

Dalį visų metodų sėkmės atvejų sudaro išankstinis žmogaus nusiteikimas, todėl kartais rezultatą žmogus gali gauti ir naudodamasis placebo lygio pagalba. Deja, tokiais atvejais dažnai nepasiekiamas ilgalaikis rezultatas, nes tikrosios vartojimo priežastys iš pasąmonės niekur nedingo. Kokį metodą geriausia rinktis norint išsivaduoti, o kokio vengti?

Toliau apžvelgsime populiariausius Lietuvoje ir pasaulyje alkoholizmo gydymo metodus, pažymėsime jų privalumus ir trūkumus.

Anoniminiai alkoholikai (AA)

Anoniminiai alkoholikai (AA) – tai visame pasaulyje veikianti draugija, vienijanti žmones, kurie dalijasi savo patirtimi, stiprybe ir viltimi, siekdami padėti vieni kitiems pasiekti ir išlaikyti blaivybę nuo alkoholio pagal 12 žingsnių programą ir tarpusavio paramą. Reguliariai rengiami susirinkimai, kuriuose nariai renkasi, kad suteiktų paramą ir aptartų savo sveikimo kelią.

Privalumai: didelė bendruomenė, visuomet gali būti tarp bendraminčių, kurie sprendžia tokią pat problemą. Vienybė ir palaikymas alkoholikui gali būti labai reikalingi. Ko gero, seniausia ir žinomiausia pasaulyje bendruomenė, kovojanti su alkoholizmu, turi nemažai sėkmės istorijų.

Trūkumai: į alkoholiką žiūrima kaip į visą gyvenimą sergantį žmogų, kuris niekada nebus Laisvas… Norint pasiekti rezultatų reikia reguliariai lankytis susirinkimuose ir dalyvauti, atvirauti prieš nepažįstamus žmones.

Medikamentinis gydymas

Taikant šį metodą dažniausiai išrašomi vaistai Disulfiramas, Naltreksonas, Akamprozatas ir kiti, kurie turėtų padėti įveikti potraukį ar sušvelninti abstinencijos simptomus. Idealiame pasaulyje medikamentinis gydymas turėtų sekti kartu su žmogui tinkamiausia terapijos priemone, kad palengvintų abstinencijos sindromą ar atsvertų išbalansuotos nervų sistemos klaidas, tačiau regima, kaip žmonės vartoja medikamentus nešalinant tikrųjų vartojimo priežasčių, tikėdamiesi greito ir lengvo rezultato.

Privalumai: tam tikrais atvejais gali padėti užmigti, sušvelninti abstinencijos simptomus ar numalšinti skausmą ar kitus alkoholio valymosi iš organizmo metu sukeliamus negalavimus.

Trūkumai: nepašalina tikrosios alkoholio vartojimo priežasties, nepašalina noro vartoti alkoholį. Gali išsivystyti priklausomybė nuo vaistų, nepamirškime ir to, kad vaistai turi šalutinius poveikius. Tikėtina, kad jei vartodamas medikamentus asmuo susilaikys nuo alkoholio, giliai širdyje jis jausis, kad kažko atsisako, nesijaus pilnai užtikrintas ir laimingas.

Valios pastangų metodas/savarankiškai

Žinome žmonių, kurie nustoja vartoti alkoholį savarankiškai, be niekieno pagalbos, arba savo pačių valios pastangų dėka. Tai kiekvieno su priklausomybe susidūrusio asmens pirmasis išbandytas metodas; išskyrus tuos atvejus, kai asmuo pats nenorėjo tvarkytis su problema ir pagalba iš susirūpinusių artimųjų jam buvo suteikta priverstinai. Paminėtina, kad gėdindamiesi pripažinti faktą, jog naudojosi išorine pagalba, kai kurie žmonės viešai teigia, kad susitvarkė patys, tačiau iš tiesų naudojosi kokia pagalba. Iš tiesų pačios Valios nustoti vartoti alkoholiui nereikia, be abejonės, ji labai praverčia, tačiau nėra būtina.

Privalumai: nieko nekainuoja, nereikia niekur lankytis ir iš pirmo žvilgsnio paprasčiausiai įgyvendinamas metodas gydytis alkoholizmą, jei, žinoma, esate tarp tų, kuriems pavyksta.

Trūkumai: šis būdas netvarus, įprastai žmonės savarankiškai susilaiko laiko intervalams ir sėkmės atveju tie laiko intervalai pailgėja, tačiau visą gyvenimą persekiojantis šėšėlis pilnai neužmirštamas. Reikia sukaupti labai daug žinių, jei nori pilnai išsivaduoti naudodamasis savo valios pastangų metodu.

Stacionarinis gydymas

Tai metodas, kai besigydantysis ilgesnį laiko tarpą praleidžia svetimoje aplinkoje, pavyzdžiui, sanatorijoje. Vienas populiariausių stacionaraus gydymo pavyzdžių – Minesotos programa. Joje dirbama pagal „12 žingsnių“ programą ir ji dažniausiai trunka 28 dienas (4 savaites). Dažniau šiuo metodu naudojasi sunkesnius ir sunkius alkoholizmo atvejus turintys asmenys, dedamos viltys, kad jei mėnesį fiziškai nebus kaip įsigyti alkoholio, tai jau bus ir taip ilgas laiko tarpas, kiek išbuvo blaivus, puikus tramplinas ir startas naujam blaiviam gyvenimui.

Privalumai: mėnesį laiko neturi kaip lengvai gauti alkoholio, automatiškai per mėnesį iš sistemos išsivalo didžioji dalis alkoholio. Kol viešima stacionaruose, pacientais užsiima psichologai, terapeutai ir kiti specialistai, suteikiantys reikalingą pagalbą ir tinkamą nusiteikimą, konsultacijas.

Trūkumai: ilgas gydymo laikas; nepatogumas būti laikinai „įkalintam“; aukšta kaina. Dažnai šia priemone naudojasi viltį praradę giminaičiai, pristatydami sunkaus atvejo alkoholiką, tačiau būna ir taip, kad šis tik per tas savaites išblaivėja, atsigauna ir grįžęs į „laisvę“ kaipmat priliuobia.

Terapijos

„Terapija“ reiškia struktūruotą ir profesionalų požiūrį į psichologines, emocines ar elgesio problemas, kylančias asmenims ar grupėms. Ji apima terapinius santykius tarp kvalifikuoto psichikos sveikatos specialisto (terapeuto) ir kliento ar klientų. Pagrindinis terapijos tikslas – padėti klientams suprasti, valdyti ir įveikti problemas, kad pagerėtų jų psichinė gerovė ir bendra gyvenimo kokybė. Yra daugybė įvairių terapijos formų, ir tai yra vienas iš privalumų renkantis sau tinkamą alkoholizmo gydymo būdą. Kognityvinės elgesio terapijos dėmesio centre yra ryšys tarp įsitikinimų (ką mes galvojame), emocijų (ką mes jaučiame), elgesio (ką mes darome). Motyvacijos stiprinimo terapija paremta motyvacinės psichologijos principais ir skirta pasiekti sparčiam, iš vidaus motyvuotam pokyčiui. Holistinės ir alternatyvios terapijos apie jogą, kvėpavimo pratimus ir alternatyvias gydymosi priemones.

Privalumai: efektyvus veikimas, padeda žmogui suprasti save ir savo veiksmus bei elgesio modelius, tikrai gali padėti išsivaduoti iš alkoholio, jei tik terapeutas turi reikalingas žinias ir gebės jas pritaikyti individualiam pacientui. Nemažai terapijos formų efektyvumas patvirtintas mokslinių tyrimų.

Trūkumai: trukmė gali būti nepriimtina greitų rezultatų ieškantiems žmonėms, taip pat liūto dalis bet kurios terapijos rūšies sėkmės priklauso nuo terapeuto. Ne visiems gali būti malonu „atsiverti“ ir bendradarbiauti su svetimu žmogumi.

Gydymas lazeriu

Tai šiais laikais privačių klinikų plačiai išreklamuotas metodas, kuris paprastai mąstančiam žmogui gali pasirodyti įtikinamas ir logiškas. Procedūros metu infraraudonųjų spindulių lazeriu yra stimuliuojami biologiškai aktyvūs taškai (nervų galūnėlės) ausyse. Žmogui logiškai paaiškinamas ir pagrindžiamas metodo veikimo principas ir efektyvumas, yra tikimybė, kad paaiškinimu įtikėjęs po procedūrų išties kurį laiką nevartos alkoholio. Tačiau tas lazeris niekaip negali pašalinti tikrųjų priežasčių, kodėl asmuo vartoja alkoholį, todėl norėtųsi priskirti šį metodą prie placebo.

Privalumai: gal tas lazeris kažkiek tikrai gali pamažinti abstinencijos sindormą ar padėti išskirti kažkokių laimės hormonų. Kai žmogus kuo nors tiki, tai jam padeda/veikia. Jei jis tiki, kad alkoholizmo gydymas lazeriu gali jam padėti ir dėl to padeda – tai yra šaunus rezultatas.

Trūkumai: ši procedūra gali suveikti tik kaip tramplinas žmogaus mintyse. Kaip buvo rašyta anksčiau, yra tikimybė, kad žmogus, pasinaudojęs bet kuriuo metodu, nors kurį laiką turės motyvacijos nevartoti alkoholio vien dėl fakto, kad naudojosi pagalba problemai spręsti; deja, alkoholizmo galvosūkis yra gerokai painesnis, nei keletas receptorių ar nervų, kuriuos išpjovus problema dingtų kartu.

Alkoholizmo gydymas lašiukais ar kitomis pasakomis

Nuo priklausomybių kenčiančių žmonių skaičius pasaulyje pakankamai didelis ir nuolat augantis, kad sudarytų patrauklią nišą verslininkams, kurie nevengia pasipelnyti greitų ir pigių sprendimų ieškančių žmonių sąskaita. Kaip taisyklė, tokius lašiukus platinančios kompanijos paprastam žmogui logiška ir įtikinama kalba paaiškina, kodėl preparatas tikrai veikia ir yra efektyvus, sudėtyje dažnai aptinkamos kokios populiarios arba egzotinės vaistažolės, kurios neva stimuliuos tas smegenų dalis, kurios atsakingos už priklausomybę. Be to, paleidžia produktą už pigią kainą, kad net jei/kai žmogui nesuveiks, jam nebus gaila ir priekaištų nereikš.

Privalumai: nėra, išskyrus atvejus, kai suveikia kaip placebas, o jei padeda žmogui nevartoti – tai yra teigiamas dalykas.

Trūkumai: neefektyvus, niekaip padėti negalintis metodas, skirtas išvilioti pinigus iš naivuolių. Priskirkime šį ir panašius metodus „Būrėjos“ kategorijai.

Hipnozės terapija

Hipnozė yra pasąmonės pasiekimo būdas, naudojamas padėti žmogui giliau įsisavinti kokius nors dalykus. Natūraliai žmogus nevalingai pabūna hipnozės būsenoje vidutiniškai 8 kartus per dieną. Hipnozės terapijos metu hipnoterapeutas siekia panardinti pacientą į kuo didesnį atsipalaidavimą ir sudėlioja ten atitinkamas žinutes.

Privalumai: greitas, daug pastangų iš besigydančiojo nereikalaujantis, efektyvus, šalutinių poveikių neturintis metodas. Suveiks, jeigu žmogus pasitikės ir jei bus perduotos tinkamos žinutės.

Trūkumai: ne visiems veikia, taip pat jei seanso metu nebuvo suteiktos užduotys ir įrankiai, kuriais reiktų vadovautis ateityje, yra tikimybė, kad efektas nebus ilgaamžis ir po kurio laiko hipnozė „išsisklaidys“.

Akupunktūra

Akupunktūra – tai tradicinė kinų medicinos praktika, kurios metu į tam tikrus kūno taškus įkišamos plonos adatos, kad būtų stimuliuojamos įvairios fiziologinės reakcijos. Akupunktūra grindžiama tikėjimu, kad egzistuoja energetiniai takai arba meridianai, kuriais teka gyvybinė energija, vadinama Qi. Stimuliuodami šiuos taškus, gydytojai siekia atkurti Qi pusiausvyrą, sumažinti skausmą ir pagerinti bendrą savijautą. Kadangi šios teorijos ir praktikos nėra pagrįstos mokslinėmis žiniomis, visuomenėje ji neretai apibūdinama kaip šarlatanizmas, nors Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pripažįsta, kad akupunktūra yra tinkama įvairių ligų gydymo forma.

Privalumai: smagus potyris patirti adatėlių dūrius, gali suveikti kaip placebas, o gal esi tarp tų, kuriems gali ir pilnai padėti.

Trūkumai: visuomenės skeptiškai vertinamas metodas, nėra grįsta mokslu, todėl net priskiriama prie pseudomokslo. Įtikėjimo į procedūrą procesas atrodo sudėtingai.

Kodavimas

Dauguma painioja ar net nežino, kas iš tiesų yra tas „kodavimas“. Dar kitaip vadinamas Dovženko metodas yra priskiriamas įvairiems rusiškiems ir posovietiniams alternatyviems terapijos metodams, kur pagrindinė kovos su priklausomybe priemonė – sukelti baimę vartoti substanciją. Pacientas būna įbaugintas pasekmėmis arba išgąsdinamas šoko terapija, terapeutai įtikina, kad jei jis suvilgys lūpas alkoholiu, mirs, šiems efektams pastiprinti būdavo naudojamos ir pojūčius keičiančios priemonės. Toks kodavimas gali būti tiek psichologinis, koks ką tik buvo aprašytas, tiek medikamentinis, kuris aprašytas žemiau.

Privalumai: senesnei kartai, kuriai nesvetimas baimės jausmas, ar jų pasaulėžiūroje toks metodas atrodo priimtinas/logiškas – gali padėti.

Minusai: iš alkoholio turi išsivaduoti, nes tu nenori jo vartoti, o ne todėl, kad bijai pasekmių, jei juo intoksikuosiesi. Toks metodas niekada neleis žmogui jaustis laisvam ir laimingam, jis bus piktas.

Kodavimas „Torpeda“

Senesniais laikais ir dabar senesnėje kartoje dar bus žinomas ir populiarus metodas, kuomet žmogui po oda implantuojama kapsulė su preparatu, kuris sureagavus su alkoholiu iššaukia itin neigiamus padarinius. Dažniausiai tas preparatas būdavo Disulfiramas, kuris blokuoja fermentą, dalyvaujantį organizmui perdirbinėjant alkoholį. Disulfiramas kartu su alkoholiu organizme sukelia labai nemalonų šalutinį poveikį (pavyzdžiui, greitą širdies plakimą, krūtinės skausmą, pykinimą, galvos svaigimą, paraudimą ir troškulį). Žmogus „išsisprendžia“ problemą apsidrausdamas, kad jei intoksikuosis alkoholiu – jo laukia tragiški padariniai, ir ta baimė sulaukti tų padarinių sulaiko nuo alkoholio vartojimo. Tiesa, žmonės tarpusavyje pasakoja, kaip vėliau vis vien neatsilaiko, pavartoja alkoholio turėdami „torpedą“ savyje, ją „nulaužia“ ir sėkmingai vartoja toliau. Kita vertus, yra buvę ir liūdnų atvejų, šiaip ar taip – dabar šis priklausomybės gydymo būdas pripažintas nesaugiu ir daugumoje pasaulio šalių yra uždraustas.

G.Šičko metodas

Mokslininko Genadijaus Šičko mokymo esmė – formuoti žmoguje norą ir poreikį veikti savarankiškai bei aktyviai atstatant savo sveikatą. Pats metodas yra skirtas griauti aplinkos suformuotus ydingus stereotipus bei perprogramuoti sąmonę ir pasąmonę klausos, regos, kalbos bei rašomo teksto pagalba. Didelę reikšmę turi motorinė atmintis, todėl ypatingas dėmesys skiriamas dienoraščio rašymui. Šis metodas grįstas medicinos, psichologijos ir pedagogikos žiniomis.

Privalumai: vienas iš nedaugelio metodų, kuris galėtų būti pavadintas Tikru. Į problemą pažvelgta teisingu kampu ir pats gydymas yra logiškas ir veikiantis.

Trūkumai: metodas taikomas kone visom priklausomybėm įveikti, t.y. nuo tabako, alkoholio, kitių narkotikų, vaistų, persivalgymo. Nors iš pirmo žvilgsnio visų priklausomybių veikimo principas toks pats, tačiau kiekviena iš substancijų turi savo plonybių ir povandeninių srovių.

Tikimasi, kad konstruktyvus supažindinimas su kiekvienu iš populiaresnių metodu padės atrasti kiekvienam žmogui tinkamiausią sprendimą jo situacijai, tačiau didžiausi šansai pasveikti yra tada, kai žmogus turi Tikrą Norą išsivaduoti. To ir linkime kiekvienam skaičiusiam.

https://hipnozenuoalkoholio.lt/

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.