Ar senstantys vyrai patrauklūs išlieka ilgiau už moteris? Tyrimas atskleidė, kada įvyksta lūžis

Egzistuoja daugybė tyrimų, kuriuose nagrinėjami socialiniai, anatominiai ir psichologiniai veiksniai, darantys įtaką patrauklumo suvokimui; kaip du svarbiausi veiksniai nustatyti amžius ir lytis.

 Senjorai.<br> 123rf nuotr.
 Senjorai.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 7, 2024, 1:07 PM

Tačiau ankstesni tyrimai, kuriuose analizuotas ryšys tarp amžiaus didėjimo ir patrauklumo, buvo riboti dėl negebėjimo tiksliai imituoti žmogaus senėjimą.

Naujausiame tyrime, paskelbtame „PubMed“ duomenų bazėje, buvo panaudotas kompiuterinis veido senėjimo modeliavimas, ir tai leido tiesiogiai tirti senėjimo poveikį patrauklumui.

Tyrime dalyvavo 20 dalyvių nuo 20 iki 29 metų amžiaus, buvo padarytos neutralios jų nuotraukos. Tada šie vaizdai buvo apdoroti kompiuterinėmis programomis, sukuriant modelius, kaip kiekvienas tiriamasis turėtų atrodyti sulaukęs 30, 40 ir 50 metų.

Tuomet 315 respondentų užpildė apklausą, kurioje jų buvo paprašyta įvertinti kiekvieno atvaizdo patrauklumą ir vyriškumą arba moteriškumą, naudojant skalę nuo 0 iki 100.

Nustatyta, kad moterų patrauklumas per dešimtmetį vidutiniškai sumažėjo 10,4 punkto, o moteriškumas – 7,59 punkto per dešimtmetį. Didžiausias kritimas nustatytas vyresnėms nei 40 metų moterims. Vyrų patrauklumas ir vyriškumas išliko iš esmės stabilus iki 50 metų, o tuomet patrauklumo balai pradėjo mažėti.

Norint suprasti šias išvadas, naudinga paanalizuoti patrauklumą evoliucinės biologijos požiūriu. Daugelis tyrimų parodė, kad veido patrauklumas ir vaisingumas yra glaudžiai susiję. Didesnis ir ankstesnis moterų patrauklumo nuosmukis, palyginti su vyrais, gali būti susijęs su suvokiamomis jų galimybėmis pastoti.

Šie rezultatai taip pat gali būti susiję su hormonų poveikiu, t.y. specifiniais anatominiais veido kaulų pokyčiais, kurie laikui bėgant atsiranda tiek vyrams, tiek moterims.

Nustatyta, kad vyrų apatinio žandikaulio senėjimo greitis yra gana pastovus, o moterims būdingi ankstesni ir ryškesni su amžiumi susiję formos pokyčiai. Tiek vyrai, tiek moterys patiria kaulų pokyčius, dėl kurių ilgainiui žandikaulis tampa vyriškesnis, todėl sustiprėja suvokiamas vyro vyriškumas ir sumažėja suvokiamas moters moteriškumas.

Šios išvados reikšmingos ir socialinės psichologijos požiūriu. Dideli moterų ir vyrų patrauklumo skirtumai rodo nelygybę senėjimo suvokime priklausomai nuo lyties. Įdomu tai, kad šis skirtumas pastebimas neatsižvelgiant į nuotraukas vertinančio asmens lytį.

Parengta pagal „Psychology Today“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.