4 žingsniai privedantys prie skyrybų

Vašingtono universiteto (JAV) psichologas Johnas Gottmanas atliko įdomų tyrimą, skirtą sutuoktinių santykiams. Per dvidešimt savo darbo metus amerikiečių specialistas stebėjo daug sutuoktinių porų, tuo pačiu norėdamas išsiaiškinti jųdviejų emocijas, jungiančias ir laikančias sutuoktinius kartu ir juos skiriančias emocijas, kurios griauna santuoką, rašo Sciencedaily.com.

Psichologo stebėjimais, harmoningose ir tvirtose santuokose sutuoktiniai atvirai ir laisvai išsako savo nepasitenkinimą, tačiau jie kritikuoja ne partnerį ir jo charakterio savybes, o jo konkretų elgesį.<br>123rf
Psichologo stebėjimais, harmoningose ir tvirtose santuokose sutuoktiniai atvirai ir laisvai išsako savo nepasitenkinimą, tačiau jie kritikuoja ne partnerį ir jo charakterio savybes, o jo konkretų elgesį.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-07-02 16:06, atnaujinta 2018-03-18 12:44

Taip J. Gottmanas išsiaiškino emocinius ir elgesio signalus, leidžiančius prognozuoti skyrybas ne anksčiau kaip po trijų metų. Pats J. Gottmanas tvirtina, kad jam pavyksta tai išsiaiškinti 94 proc. tikslumu. Taigi, ką, amerikiečių psichologo manymu, daro sutuoktiniai, siekiantys sugriauti savo santuoką.

1. Sutuoktiniai reiškia savo nepasitenkinimą grubiai kritikuodami vienas kitą. J. Gottmanas pabrėžė, kad grubi ir agresyvi kritika - tai anksčiausiai įspėjantis signalas, jog santuoka atsidūrė pavojuje. Tačiau jis turi omeny grubią kritiką, kai kritikuojama asmenybė, o ne jos elgesys. Psichologo stebėjimais, harmoningose ir tvirtose santuokose sutuoktiniai atvirai ir laisvai išsako savo nepasitenkinimą, tačiau jie kritikuoja ne partnerį ir jo charakterio savybes, o jo konkretų elgesį.

2. Kitas žingsnis skyrybų link – tai grubios kritikos su aiškiai išreikštomis pretenzijomis derinys ir antipatija partneriui. J. Gottmano tvirtinimu, priekaištai, pretenzijos ir antipatija - vienos iš stipriausių emocijų, griaunančių santuoką, kurias labai dažnai lydi pyktis ir pagieža. Tačiau turima omeny nuolatinis šių emocijų pasireiškimas, o ne reti, išskirtiniai atvejai.

3. Užtenka šių dviejų žingsnių, kad sutuoktinius „apsemtų“. Šį terminą J. Gottmanas naudoja norėdamas apibūdinti tuos vyrus ir žmonas, kurie yra priešiškai nusiteikę vienas kito atžvilgiu ir savo reakcijomis į tai, skęsta negatyviuose išgyvenimuose. Atsidūrę „apsemimo“ būsenoje sutuoktiniai jau nesugeba išklausyti vienas kitą, vesti konstruktyvų dialogą ir priimti apgalvotus ir pasvertus sprendimus. Ir tokių momentų, deja, neišvengia daug sutuoktinių porų. O jei taip atsitinka retai, tai rimto pavojaus santuokai nėra. Kyla rimtas pavojus tik tuo atveju, kai bent vienas iš sutuoktinių beveik visą laiką yra „apsemimo“ būsenoje. Tada jis mato savo partnerį beveik vien iš negatyvios pusės, o net ir vos apčiuopiamą negatyvią kritiką ar partnerio intonaciją priima labai agresyviai.

4. J. Gottmanas priėjo tokią išvadą: pirmas žingsnis – grubi kritika, antras žingsnis – nepasitenkinimas ir antipatija, trečias žingsnis – „apsėmimas“, ketvirtas žingsnis – neišvengiamos skyrybos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.