Internete pažinčių ieško tik nevykėliai?

Ar įmanoma virtualiojoje erdvėje susirasti žmogų, kurį pamiltum? O gal į pažintis internete leidžiasi tik nuotykių ieškotojai ir nevykėliai, nesugebantys užmegzti ryšio įprastu būdu? Apie tai diskutavo laidos “Negaliu tylėti” (“Lietuvos ryto” TV) svečiai.

R. Kalinkino ir A. Jasiulevičiūtės draugystė internete prasidėjo prieš daugiau kaip šešerius metus.<br>J. Stacevičius
R. Kalinkino ir A. Jasiulevičiūtės draugystė internete prasidėjo prieš daugiau kaip šešerius metus.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Šilinskaitė ("TV antena")

Jul 7, 2012, 3:34 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 8:55 AM

Drabužių dizaineris Robertas Kalinkinas ir Agnė Jasiulevičiūtė-Kalinkina — laiminga šeima. Jie susipažino būtent internete.

Verslininkas Marius Pereščius žmoną taip pat susirado virtualiojoje erdvėje. Net išsiskyręs tokiu bendravimu vyras nenusivylė — su nauja drauge susipažino irgi internetu.

Tačiau psichologas Andrius Kaluginas netiki internetinių pažinčių sėkme.

O “Lietuvos ryto” žurnalistei Laimai Lavaste apmaudu, kad internetas baigia užvaldyti ir intymias gyvenimo sferas. Žinoma žurnalistė prisipažįsta straipsnius iki šiol rašanti parkeriu popieriuje.

Stengėsi atrodyti gražesnis

R. Kalinkino ir A. Jasiulevičiūtės draugystė internete prasidėjo prieš daugiau kaip šešerius metus. Jie tikina neieškoję meilės, nes tuo metu abu turėjo antrąsias puses.

“Specializuoti interneto portalai padeda rasti žmonių, kurie domisi tais pačiais dalykais, — aiškino R. Kalinkinas. — Ten užsukdavau tam, kad padiskutuočiau, pavyzdžiui, apie pasaulio atsiradimą. Per tokias diskusijas ir susipažinau su Agne. Ji man buvo labai graži.”

Dizainerio nesutrikdė klausimas, pagal ką pirmiausia įvertino būsimos žmonos grožį.

“Pagal nuotrauką ir iškalbą. Žinoma, žmogus internete gali apsimesti, išgalvoti savo gyvenimo istoriją. Aš taip pat ten dėjau tokias savo nuotraukas, kuriose atrodau gražesnis, geresnis, patrauklesnis, tvarkingesnis, protingesnis, — “Negaliu tylėti” studijoje atviravo R. Kalinkinas. — Bet juk yra daug žmonių, kurie apie save parašo visą tiesą.”

Realybėje bendrauti sunkiau

Skeptiškai internetines pažintis vertinančiai L. Lavaste kilo klausimas: “Kodėl jauni gražūs žmonės draugų ieškojo ne universitete ar klube?”

“Kai registravomės tinklalapyje, neturėjome tikslo susirasti gyvenimo draugo. Tiesiog ieškojome bendraminčių”, — aiškino A. Jasiulevičiūtė-Kalinkina.

“Be to, bendrauti internete yra saugiau nei realiame gyvenime, — žmonai antrino R. Kalinkinas. — Virtualiojoje erdvėje lengviau duoti atkirtį tiems, kurie tave įžeidžia. Galų gale internete žmogus nėra storas, žemas, aukštas, neiškalbus ar šveplas. Neįgaliajam ten neprireikia invalido vežimėlio.”

Robertą ir Agnę suvienijo muzika ir pokalbiai apie rūpesčius, kurių kyla poroms. Su tuomete savo drauge R. Kalinkinas buvo priverstas bendrauti per atstumą. Internete jis ieškojo patarimų, kaip išspręsti dėl to kylančius nesutarimus. A. Jasiulevičiūtė taip pat turėjo bėdų ir jas aptardavo internete.

“Apie tai mes diskutuodavome ne tik dviese, bet ir su kitais puslapio lankytojais. Tikrai nesvarstėme, kada pagaliau drauge nueisime išgerti kavos”, — tvirtino A. Jasiulevičiūtė-Kalinkina.

Galiausiai jie susitiko. Tradiciniame internetinių bičiulių vakarėlyje, į kurį susirenka apie 20—30 susirašinėjimo draugų. Tokių susitikimų tikslas — geriau susipažinti.

Virtuali neištikimybė

“Kodėl svarbiomis temomis nediskutavote su artimiausiais žmonėmis?” — stebėjosi L. Lavaste.

R. Kalinkinas atsakė palyginimu. “Tarkime, jūs turite puikius batelius, kuriuos visuomet malonu avėti. Bet parduotuvėje pamatote kitus, kurie irgi gražūs. Todėl penktadienio vakarą eiti į pasimatymą užsinorite būtent su jais. Taip ir su bendravimu, — aiškino vyras. — Bendraudami žmonės išsisemia.

Visi esame skirtingi. Agnė turi vienokią nuomonę apie gyvybės atsiradimą, jūs — galbūt kitokią. Man įdomi ir jūsų nuomonė, bet tai nereiškia, kad turiu mesti Agnę ir apsigyventi su jumis.”

“Toks bendravimas — tam tikra neištikimybės forma. Sakoma, kad labiausiai žeidžia ne fizinė, o dvasinė ar net intelektualinė neištikimybė, kai daugiau bendrauji ne su tuo žmogumi, su kuriuo gyveni. Juk nuo tuomečių savo partnerių, matyt, turėjote slėpti artimą bendravimą kad ir nekaltomis temomis”, — nepasidavė L. Lavaste.

“Šiuo atveju turiu su jumis sutikti, — nusileido R. Kalinkinas. — Tai, kad dabar su Agne esame kartu, — lyg ir jūsų žodžių patvirtinimas. Matyt, bendravimas internetu mus galutinai išskyrė su tuomečiais draugais, tačiau negalėčiau dėl to kaltinti tik interneto.”

Suvedė tūkstančius porų

Vilnietis M. Pereščius prieš 13 metų su verslo partneriu sugalvojo, kaip pagelbėti vienišiems žmonėms.

Jie sukūrė tinklalapį www.draugas.lt, kuris suteikia galimybę susirasti draugų neįpareigojančiam bendravimui.

Tinklalapis išpopuliarėjo, o daug jame susipažinusių žmonių surado meilę ir sukūrė laimingą šeimą. Tokių porų, M. Pereščiaus skaičiavimu, jau yra daugiau kaip 10 tūkstančių.

Dabar tinklalapio savininkai kas savaitę sulaukia kelių kvietimų į vestuves ar krikštynas. Laimingos poros svetainės savininkams siunčia dovanų — už tai, kad padėjo susipažinti.

Pasuko skirtingais keliais

Marius su buvusia žmona taip pat susipažino internete, drauge pragyveno devynerius metus, susilaukė dviejų vaikų.

“Dėl to, kad mūsų šeima iširo, internetas tikrai nekaltas. Tiesiog išsiskyrė keliai”, — tvirtino M. Pereščius.

Po skyrybų jis pusantrų metų gyveno vienas ir neieškojo naujos partnerės. Vis dėlto vienišiaus gyvenimas galiausiai įgriso.

Pažintį su dabartine drauge Erika Marius irgi užmezgė virtualiojoje erdvėje.

Su užsienyje tuomet gyvenusia jauna mergina vyras beveik metus bendravo laiškais. M. Pereščių sužavėjo Erikos kovingumas — ji atkakliai siekė pripažinimo, kopė karjeros laiptais. Galiausiai mergina dėl internete rasto mylimojo nutarė grįžti namo.

Prieš priimdama tokį svarbų sprendimą Erika ne kartą buvo susitikusi su Mariumi draugų susibūrimuose.

Policija prašo pagalbos

Vis dėlto M. Pereščius pataria į internetines pažintis žiūrėti atsargiai.

“Gali atsitikti taip, kad nuėję į pasimatymą su internetiniu draugu būsite įskaudinti — jis pastovės už kampo, pažiūrės iš tolo ir nepasirodys, nes jam nepatiksite.

Pasitaiko, kad pilnametystės vos sulaukusi mergina su internetiniu draugu išvyksta praleisti atostogų į Ispaniją ar Graikiją ir dingsta. Tuomet pagalbos į mus kreipiasi policija, nes esame vienintelė viltis rasti žmogų, su kuriuo prapuolėlė bendravo”, — pasakojo M. Pereščius.

Pažinčių svetainės www.draugas.lt darbuotojai kaupia gautą informaciją apie lankytojus.

Sudaromos anketos padeda nustatyti, kokie žmonės lankosi svetainėje.

M. Pereščiaus teigimu, apsimetėlius susekti lengva. Esą per trylika darbo svetainėje metų vien iš atsakymų į pateiktus klausimus jis išmoko nustatyti žmogaus lytį, amžių.

“Tai nesunku suprasti atsižvelgiant į rašymo stilių, elektroninio pašto adresą, slaptažodžio kūrimo algoritmą”, — tvirtino informacinių technologijų specialistas.

Internetas tampa spąstais

L. Lavaste bendravimą internetu lygino su maistu, kurio skonio negali pajusti.

“Žmogus gauna gražiai įpakuotą bandelę, kurią mato, bet nejaučia jos kvapo, purumo, traškumo. O ji ne visada gali būti skani, — aiškino populiari žurnalistė. — Yra nemažai žmonių, kurie į internetą eina tik tam, kad papokštautų ar suviliotų.

Vaikams internetinis pasaulis — itin pavojingas. Štai šiuo metu teismas narplioja istoriją, kai 15 metų berniukas susirašinėjo su 13 metų mergaite, ši atvyko į Vilnių su juo susitikti ir buvo išprievartauta, o vėliau nužudyta.”

“Vaikus nuo interneto pinklių iš tiesų būtina saugoti, — sutiko M. Pereščius. — Suaugusieji pelus nuo grūdų patys atskiria ir internete, ir realiame gyvenime.

Vyresniems žmonėms rimtą pažintį užmegzti sunkiau, bet vis tiek siūlyčiau bandyti. Juk sėdint prie kompiuterio niekas neįkąs.

O pirmą pasimatymą geriausia paskirti viešojoje erdvėje — kavinėje ar restorane. Jei vis tiek baugu, galima į jį nueiti su draugais.”

M. Pereščius pataria internete neatskleisti svarbių duomenų: darbovietės, gyvenamosios vietos, neskelbti telefono numerio.

“Jei rengiatės į kelionę, geriau tai nutylėkite, — perspėjo jis. — Juk informacija apie paliktus tuščius namus gali pasinaudoti net kaimynai.

O apskritai nudegti galima ir virtualiame, ir realiame gyvenime. Nepamirškite, kad internetas — tik bendravimo priemonė.”

Psichologas Andrius Kaluginas:

■ “Bendravimas internetu gali tapti net priklausomybe. O jeigu kalbame apie Agnės ir Roberto istoriją, patarčiau atkreipti dėmesį į tai, kad jie susipažino diskusijų forume, o ne pažinčių svetainėje.

■ Diskutuojant forumuose veikia kitokie psichologiniai mechanizmai nei bendraujant pažinčių svetainėse.

■ Diskusijų forumuose žmonės paprastai neslepia nei savo veido, nei pažiūrų, neieško intymumo. Į pažinčių svetaines užsukama dėl kitų priežasčių.

■ Ieškoti draugo internete žmonėms atrodo saugiau nei realiame gyvenime. Be to, virtualiojoje erdvėje galima susikurti tokį įvaizdį, kokio nori. Jei vyras save laiko mačo, tai internete ir elgsis kaip mačo, nors realybėje būtų tik pilka pelytė.

■ Vis dėlto susirašinėjimas internete niekada neatstos gyvo bendravimo. Virtualiojoje erdvėje nepastebėsi mimikos, gestų.

■ Internete susipažinę, o vėliau susitikę žmonės dažnai nusivilia vienas kitu. Net ir tas, kuris nuotraukoje atrodo labai gražus, realybėje gali atstumti, pavyzdžiui, kvapu.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.