Dažnas linksniavimas Drąsiaus vardo neišpopuliarino

Ar dažnas minėjimas žiniasklaidoje gali retą vardą paversti populiariu? Iš pirmo žvilgsnio atrodytų – kodėl gi ne, ypač, jeigu linksniuojamasis to vardo savininkas daug kam kelia teigiamas asociacijas ar juolab suvokiamas kaip didvyris ir pavyzdys. Tačiau Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pateikiama vardų statistika rodo: taip nėra, ar bent jau ne visuomet.

Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė

Aug 8, 2012, 4:25 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 12:23 PM

Pastaruosius keletą metų per dieną ne po vieną kartą įvairiose medijose sutinkamas vardas Drąsius vis vien netapo dažnesnis, nei buvo anksčiau. Tiesa, retesnis taip pat netapo – kaip buvo, taip ir liko vienas arba du vardai, užregistruojami per metus.

Pats savaime vardas Drąsius, regis, turi viską, kas galėtų garantuoti populiarumą. Lietuviška kilmė, graži ir vyriška reikšmė (vardas kilęs iš lietuviško žodžio „drąsus“). Vardas skambus, trumpas – nemažai daliai naujai iškeptų tėvų atrodo labai svarbu, kad vardo nebūtų įmanoma sutrumpinti, ir visi jų atžalą vadintų pilnu vardo variantu, koks įrašytas dokumentuose. Tačiau vardas Drąsius yra ir visada buvo itin retas.

Tai palyginti naujas vardas - pirmą kartą Lietuvoje jis buvo užregistruotas 1963 metais. Drąsiaus vardo populiarumo „pikas“, jeigu taip galima pavadinti per metus užregistruotus vos šešis vardus, buvo 1968 ir 1970 m. O 1972 m., kuriais gimė ir labiausiai šį vardą išgarsinęs Drąsius Kedys, iš viso buvo užregistruoti du Drąsiai.

Nuo 1993 iki 1998 m. Lietuvoje kūdikiams šis vardas iš viso nebuvo suteikiamas, o vėliau kas antrus metus atsirasdavo po vieną. Žiniasklaidos akiratyje Drąsiaus vardas atsirado 2009 m., tačiau tai visiškai nepakėlė vardo populiarumo – nuo tada iki dabar per metus užregistruojama tai po vieną, tai po du Drąsius.

Dalį žmonių gali atbaidyti su išgarsėjusio vardo savininku siejamos įtariamos žmogžudystės ir jo mirties aplinkybės – kita vertus, nemažai daliai Lietuvos žmonių šis asmuo buvo tapęs didvyriu, kovotoju už teisingumą ir netgi vilties simboliu ar šventuoju. O didvyrių ar šventųjų mirties aplinkybės ar netgi įvykdytos žmogžudystės, kaip žinia, jų populiarumui nekenkia. Jeigu D. Kedžio sekėjų iš tiesų tiek, kiek buvo bandyta sudaryti įspūdį, tuomet tikrai keista, kad šis vardas vis dar toks nepopuliarus.

Galbūt kalta varde esanti nosinė raidė? Neretai jauni tėveliai, žvelgdami į savo naujagimį, planuoja jo ateitį toli į priekį ir apmąsto netgi tai, ar bus lengva jo vardą ištarti ir parašyti užsieniečiams. Vis dėlto priežastis ne ta – pavyzdžiui, vardas Ąžuolas, turintis net du specifinius lietuviškus rašybos simbolius, yra palyginti paplitęs, ir pastaraisiais metais jo populiarumas vis auga – 2011 m. užregistruoti 78 Ąžuolai.

Gal tai reiškia, kad jeigu vardas nepopuliarus, tautai kažkuo neįtinka, tai net ir dažnas jo linksniavimas žiniasklaidoje negali jo išpopuliarinti? Irgi netiesa. Pavyzdžiui, vardas Merūnas visada buvo retas – nuo XX a. vidurio per metus užregistruojami tai vienas, tai du vardai, bet niekada – daugiau penkių.

O 2007 m. Merūnų - net 15! Nepaisant net ne itin šaunios reikšmės – vardas kildinamas iš seno lietuviško veiksmažodžio „merėti“ - liūdėti, rūpintis, geisti. Kas gi nutiko? Ogi 2006 m. pabaigoje realybės šou „Kelias į žvaigždes 2“ laimėjo savo balsu visą Lietuvą pakerėjęs M. Vitulskis. Vėliau vardo populiarumas vėl atslūgo.

Šiuo metu tarp Lietuvos gyventojų pats populiariausias vyriškas vardas yra Jonas, moteriškas – Ona. Apie XX a. vidurį Jonų kasmet buvo užregistruojama daugiau nei tūkstantis, bet vardas gana populiarus ir tarp dabartinės kartos vaikų – pavyzdžiui, 2011 m. užregistruoti 235 Jonai. Vardas Ona, anksčiau buvęs toks pat populiarus, tarp dabartinių vaikų jau retesnis – 2011 m. Onų užregistruota tik 12.

Tarp šiuo metu kūdikiams suteikiamų vardų jau penktus metus iš eilės iš pirmųjų vietų nesitraukia vardai Emilija (2011 m. - 427 vardai) ir Matas (2011 m. - 475 vardai).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.