Kaip išrinkti saugų žaislą vaikui?

Žaislai – tai vaikystės simbolis. Tačiau ne visi žaislai tinka vaikams. Kai kurių žaislų detalėmis vaikai gali užspringti, kituose yra nuodingų cheminių medžiagų. Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Vaikų skyriaus vedėja Daiva Žeromskienė pataria kaip mažyliui išrinkti patį saugiausią žaislą.

Saugus žaislas turi būti pažymėtas CE ženklu.<br>V. Balkūnas
Saugus žaislas turi būti pažymėtas CE ženklu.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Lebrikaitė

2012-08-12 23:56, atnaujinta 2018-03-17 10:08

Pirkite žaislus, o ne dekoracijas

Visų pirma, reikia patikrinti, ar žaislas yra pažymėtas CE ženklu. Tokiu atveju gamintojas garantuoja, kad žaislas atitinka Europos Sąjungos sveikatos ir saugumo reikalavimus. Visi Europos Sąjungoje platinami žaislai turėtų būti su tokiu ženklu. Visgi D. Žeromskienė pripažįsta, kad rinkoje gali būti ir kitaip.

Norėdama paaiškinti, ką ji turi omenyje, D. Žeromskienė paklausia, kas yra žaislas? Žaislu laikomas toks daiktas, kurį pagamino jaunesniems nei 14 metų vaikams žaisti.

„Jeigu gamintojas neženklina savo produkto kaip žaislo, jam saugos reikalavimai nebus taikomi. Ko gero tai bus ne žaislas, o dekoracija. Pavyzdžiui, būna pliušinių meškiukų, kurie ženklinami kaip dekoracija“, – pasakoja D. Žeromskienė.

Dauguma žaislų turi rekomendacinio amžiaus lipduką, į kurį reikėtų atsižvelgti. Jeigu tėvai galvoja, kad jo vaikas yra pakankamai protingas, vis dėlto nereikėtų ignoruoti nurodytos amžiaus ribos. Toks ženklinimas yra atliekamas atsižvelgiant į saugumo reikalavimus.

„Viską pamatyti yra labai sudėtinga, todėl mažam vaikui, iki trijų metų, geriausia pirkti vientisus žaisliukus. Neturėtų būti jokių mažų detalių arba reikėtų įsitikinti, kad tos detalės yra gerai pritvirtintos ir yra didesnės už vaiko burną. Nespėsime pastebėti, kaip vaikas įsikiš ją į burną ir praris“, – tikina pašnekovė.

Ar žaislo dydis yra tinkamas, D. Žeromskienė siūlo patikrinti labai paprastai. Sulenkite smilių ir nykštį taip, kad susidarytų ratukas. Jeigu žaislo detalė pratelpa pro tą skylutę, tai ji gali tilpti ir į vaiko burną.

„Reikėtų įsitikinti ar žaislų skleidžiamas garsas nėra per garsus. Ypač reikia patikrinti mobiliuosius telefonus, nes vaikas dedasi juos prie ausies. Jeigu jie labai garsiai skamba, o vaikas ilgai su jais žaidžia, tai tikrai gali nukentėti mažylio klausa. Vertėtų rinktis tokius žaislus, kurių skleidžiamus garsus galima pritylinti“, – pataria D. Žeromskienė.

Pavojai slypintys žaisluose

Plastmasiniuose žaisluose gali būti stalato. Žaisluose, kurie skirti vaikams iki trijų metų, stalato išvis negali būti. Vyresnių vaikų žaisluose šios medžiagos gali būti iki 0,1 procento.

Didelę grėsmę kelia žaislai yra su magnetukais. Pavojus dar didesnis, jeigu magnetai išsiima. Vaikui prarijus keletą magnetukų iškyla pavojus jo gyvybei. Magnetai vienas kitą traukia ir taip užkemša žarnyną.

„Elektroniniai žaislai su baterijomis taip pat kelia pavojų. Reikia prižiūrėti, kad vaikas neišimtų baterijų. Jose yra kadmio, ličio, švino“, – nuodingas medžiagas vardija D. Žeromskienė.

Visada reikėtų vertinti ar žaislas nėra per sunkus. Nebus saugu, jeigu jis užkris ant vaiko ir taip mažylis užsigaus.

Renkant žaislą derėtų patikrinti ar nėra aštrių kampų, briaunų, atplaišų. Minkštų žaislų detalės neturėtų būti nuimamos. Jos dažniausiai būna išsiuvinėtos, nes sagas, vietoj žaislo akių, vaikas gali nutraukti ir praryti.

„Reikia įvertinti minkšto žaislo būklę. Ar jis nėra prairęs? Ar nėra išlindęs kamšalas? Tokių žaisliukų vaikams duoti negalima“, – teigia pašnekovė.

Neseniai rinkoje pasirodė kvepiantys žaislai. D. Žeromskienė siūlo vengti žaislų, kurie skleidžia aštrų kvapą. Kilus įtarimams galima kreiptis į Valstybinę ne maisto produktų inspekciją. Ten bus patikrinta, ar žaislas yra saugus.

D. Žeromskienė pataria nepirkti žaislų su ilgomis virvelėmis. Manoma, kad ne ilgesnė nei 22 centimetrai virvelė yra saugi, nes su tokio ilgio virvele vaikas nepasismaugs.

Mažiesiems daugiausiai pavojų sukelia vyresnių brolių ar seserų žaislai. Jie gali būti nesaugūs mažam vaikui dėl pavojaus užspringti, pasismaugti ir kitaip susižaloti.

Žaislai supažindina su pasauliu

Ryškūs judantys muzikiniai žaisliukai padeda vaikui sutelkti dėmesį, supažindina su formų įvairove. Vonios žaislai supažindina su svorio bei matavimo kategorijomis, skatina vaiką tirti naują aplinką. Štai įvairios kaladėlės, ant stovo veriami žaislai ir kamuoliai formuoja erdvės suvokimą, lavina koordinaciją, pusiausvyrą.

Plastmasiniai žiedai, barškučiai tobulina rankų ir pirštų koordinaciją, o virš lovos kabantis žaisliukas moko vaiką koncentruoti dėmesį, skatina siekti rankutėmis, pradėti jį kalbinti. Bendravimo įgūdžius gerina ir žaisliniai telefonai.

Minkšti žaislai skatina vaiko kūrybiškumą. Štai minkštos knygelės lavina ne tik lytėjimo pojūčius, bet ir ugdo meilę knygoms.

Vienerių metukų vaikui patariama pirkti žaislus, kurių detales galima įdėti ir išimti, įvairias dėliones. Tokie žaislai lavina rūšiavimo įgūdžius, ugdo sumanumą ir mąstymą, padeda suvokti formų įvairovę.

Pusantrų metų vaikai jau gali žaisti su lėlėmis ir kitais žaislais, pradėti piešti, važinėtis triratuku ar jodinėti mediniu arkliuku. Taip mažylis stiprėja fiziškai, ugdo kūrybingumą ir samprotavimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.