Kodėl reikia atstumti žmogų, norint, kad santykiai taptų tvirtesni?

Ar kada nors susimąstėte, kas žmogui gyvenime svarbiausia? Dėl ko reikia daugiausia pasistengti? Kam nebaisios nei finansinės krizės, nei gamtos stichijos? Ko negalima pavogti arba prarasti? 

Tolimesnį santykių likimą lemia paties žmogaus požiūris į juos. Kiekvienų santykių baigtis turi savo ypatumų, kažką labai asmeniško ar nepakartojamo, nors ir skausmingo.<br>123rf
Tolimesnį santykių likimą lemia paties žmogaus požiūris į juos. Kiekvienų santykių baigtis turi savo ypatumų, kažką labai asmeniško ar nepakartojamo, nors ir skausmingo.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-08-12 10:52, atnaujinta 2018-03-17 10:27

Kiekvienam žmogui svarbus kitų žmonių požiūris į jį. Nuo to, kaip su juo bendraujama, priklauso ne tik žmogaus santykiai su aplinkiniais, bet ir su pačiu savimi. Aišku, tai iš dalies priklauso ir nuo emocinės jo būsenos.

Ko gero, emocinė žmogaus būsena, jo požiūris į save ir kitus žmones bei pasaulį ir yra ta vertybė, kurią reikėtų saugoti ir branginti. Ir už jokius pinigus tikrai to nenusipirksi.

Kiekvienas turi teisę rinktis

Žmogų, kuris renkasi arba priima kokį nors svarbų sprendimą, neretai apninka abejonės ir dvejonės. Emocinėje žmogaus būsenoje būna ir pakilimų, ir kritimų, o santykiuose tarp žmonių potraukį keičia atstūmimas arba priešingai. Tikriausiai daugelis iš mūsų svajoja apie ilgalaikius santykius, kad namuose visad šviestų saulė, nebūtų debesų, lietaus ir sniego, o temperatūra siektų 25 laipsnius šilumos. Tačiau visi žmonės skirtingi.

Svarbu, kad kiekvienas sąžiningai sau atsakytų, kokių jis nori santykių. Gal vienam nuolatinė šiluma namuose ne taip ir įdomu? Gal jam nuobodu, kai viskas ramu ir tylu, o emocijos teka tiesia linija?

Per pirmąjį pasimatymą su nauju pažįstamu galima pajusti ir trauką, ir atstūmimo jo atžvilgiu jausmą. Vis dėlto jei iš pradžių žmogus ir nepatinka, tai dar nereiškia, kad jis negalės tapti geriausiu draugu ar net mylimuoju. Galimas ir atvirkštinis variantas – iš pradžių pamatę vien gerus žmogaus bruožus vėliau galite išvysti ir nemažai jo trūkumų. Tiesiog pradėję artimiau bendrauti pamatysite jį įvairiapusį.

Bet kuriuose santykiuose yra ir pakilimų, ir kritimų. Pavyzdžiui, kai atsiranda simpatija ir susižavėjimas (energetinis pakilimas, susijaudinimas), atsiranda ir poreikis nuolat matyti tą žmogų. Tada dažniausiai atsiranda ir abipusė trauka. Tačiau, žinia, po saulėtos dienos ateina tamsi naktis, kuri taip pat gyvybiškai labai svarbi žmogaus organizmui. Būtent naktis jam suteikia ramybę ir leidžia pailsėti. Po to atsistato jo jėgos, o kūnas prisipildo energijos ir jis tampa pasirengęs naujiems žygdarbiams.

Atstūmimo periodas – būtinas

Po pakylėjimo, didelio jaudulio ir išgyvenimų santykiuose neretai prasideda vadinamasis atstūmimo laikotarpis: krenta emocijos ir energijos pakilimas. Atstūmimo naudą galima paaiškinti santykius pavaizdavus kaip balioną: jei nuolat įpūsi į jį oro, jis sprogsta, kadangi materija – ribota. Todėl norint vėl pripūsti balioną, pirmiau reikia iš jo dalį oro išleisti. Atstūmimo periodas yra būtinas, norint, kad atsistatytų jėgos ir santykiai taptų gaivesni bei tvirtesni. Taip pat atstūmimo periodas suteikia galimybę kiek atsitraukti ir pažvelgti į savo gyvenimą bei santykius naujai, kitu kampu.

Santykių neįmanoma apdrausti nuo jų žlugimo ir problemų. O jų atsiranda visuose santykiuose. Tolimesnį santykių likimą lemia paties žmogaus požiūris į juos. Kiekvienų santykių baigtis turi savo ypatumų, kažką labai asmeniško ar nepakartojamo, nors ir skausmingo. Tačiau, jei pažvelgtumėte į santykių žlugimą iš šalies, tai pamatytumėte, kad pagrindinė santykių žlugimo priežastis – nenoras matyti, suprasti. Galų gale atsiranda nepasitenkinimas kitu žmogumi.

Neretai tas jausmas atsiranda tada, kai mes negalime priimti arba suprasti kito žmogaus poelgių. Nors greičiausiai nė nesusimąstote, o kaip patys pasielgtumėte tokioje pat ar panašioje situacijoje ir kaip reikėjo pasielgti teisingai. Juk neįmanoma galvoti ir spręsti už kitą. Mes nežinome ir nematome visų tų veiksnių, kurie daro įtaką jo poelgiams. O kito žmogaus smerkimas – tai nuosprendis ne tik jam, bet ir sau. Todėl tikrai verta pirmiausia pagalvoti, ką tuo metu jaučia jūsų partneris.

Santykių žlugimas – tai susikaupęs nepasitenkinimas

Praeitis, kokia ji bebūtų, tai – turtinga patirtis. Būtent per savo kvailystes galime pamatyti save tikrą. Svarbu ir tai, kaip partneris reaguoja į jūsų išsišokimus: nusisuka nuo jūsų ar priima jus tokį, koks esate? Geriausia, kai po pykčių užtenka paprasčiausio nuoširdaus atsiprašymo.

Daug blogiau, jei partneris jūsų nebedomina. Kiekvienam iš mūsų tenka tokia šeima ir toks partneris, kokio mes verti, todėl, jei neberandate su juo bendros kalbos, tai dar nereiškia, kad jis už jus blogesnis.

Santykiai žlunga dėl susikaupusio nepasitenkinimo. Jei dėl santykių nepajudinsite nė piršto, o plauksite pasroviui, tai ilgainiui nutrūks net ir labai tvirti saitai. Nuo žmogaus priklauso jo požiūris į aplinkinius, artimą žmogų ir save. Todėl norint ką nors pakeisti, pirmiausia reikia pradėti nuo savęs, t. y. nepasitenkinimo priežasčių reikia ieškoti savo viduje. Žmogus visad turi galimybių ir teisę rinktis bei kurti norimus santykiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.