Kodėl vyrai ir moterys pasaulį mato skirtingai?

Niujorko universiteto (JAV) mokslininkai atliko tyrimą ir moksliškai įrodė visiems žinomą posakį, kad vyrai ir moterys pasaulį mato skirtingai. Mat vyrai labiau pastebi smulkias detales ir judančius objektus. Tuo tarpu moterys didesnį dėmesį sutelkia ties skirtingomis spalvomis, rašoma moksliniame žurnale „Biology or Sex Differences“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 11, 2012, 5:42 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 8:08 PM

Per tyrimą mokslininkai palygino 16 vyrų ir 36 moterų, kuriems 16-38 metų, regos ypatybes. Tarp jų buvo ir kurių šimtaprocentinis geras matomumas ir nešiojantys akinius, tačiau visiškai kompensuojančius regos trūkumus.

Eksperimento dalyvių buvo paprašyta apibūdinti kelias įvairias spalvas ir paaiškėjo, kad moterys mato daug daugiau atspalvių nei vyrai. Užtat šie daug greičiau orientuojasi, tarkim, tamsiam atspalviui pereinant į šviesų toną, arba greitai keičiantis paveikslėlio vaizdui.

Mokslininkai paaiškino šiuos skirtumus, priklausomai nuo hormono testosterono lygio organizme ir jų atsiradimo kilmę, žvelgiant iš evoliucijos taško bei skirtingus vaidmenis, kuriuos abiejų lyčių atstovams teko atlikti pirmykštėje visuomenėje.

Konkrečiai vyrai medžiotojai tada didesnį dėmesį sutelkė ir stebėjo, kaip judėjo žvėrys, kuriuos turėjo nudobti, o moterims tada labiau vystėsi jutiminiai dalykai. T.y. joms buvo svarbiau nustatyti, ar augalai valgomi, ar ne.

Be to, kiek anksčiau atliktas tyrimas parodė, kad moterims būdinga ir labiau aštri klausa bei subtilesnis grožio supratimas, nei vyrams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.