Bažnyčia homoseksualumą gydo maldomis

Tarptautiniame ligų klasifikatoriuje pabrėžiama, kad homoseksualumas nėra nei liga, nei sutrikimas. Vis dėlto nuo jo bandoma gydyti. Egzorcizmo seansai, važinėjimasis dviračiu, elektrošokas, hipnozė, šaltas dušas, kokainas, maldos – tai praktikoje taikomi metodai, turintys pakeisti gėjų ir lesbiečių elgesį. Jų veiksmingumą ginčija patys „gydytojai“, tačiau Lietuvoje vis dar vykdoma „Gyvojo vandens“ programa, kuomet homoseksualumo bandoma atsikratyti meldžiantis.

Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Lebrikaitė

Sep 14, 2012, 10:05 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 6:52 PM

Programos organizatoriai kalbėtis nepanoro

Lrytas.lt žurnalistė mėgino susisiekti su „Gyvojo vandens“ programos organizatoriais, tačiau tai pasirodė neįmanoma – oficialiame programos tinklalapyje nurodytas tik elektroninio pašto adresas. Į laiškus programos vykdytojai atsakyti nepanoro.

Oficialiame „Gyvojo vandens“ tinklalapyje nurodoma, kad programos tikslas yra „parengti Bažnyčią perteikti tiesą, užuojautą ir gydančią Jėzaus galią, kad būtų visiškai atkurtas vientisumas tų, kurie buvo sužeisti lytiškumo ir santykiškumo srityse“.

Nuolatinė „Gyvojo vandens“ grupė renkasi į trisdešimt savaitinių susitikimų. Juose nagrinėjama dvidešimt religinių temų. Grupių užsiėmimus veda specialiai apmokyti vadovai. Taikomas griežtas konfidencialumo principas – susitariama nekalbėti apie kitų problemas ne susitikimų metu.

Kiekvieną savaitinį susitikimą sudaro laikas šlovinti Dievą, laikas Dievo žodžiui ir laikas, skirtas Jėzaus darbui.

Gydymas skirtas tiems, kurie, kaip rašoma gyvasisvanduo.lt, yra pasiryžę būti atviri ir sąžiningi su kitais dėl savo „sužeistumo, apimant su seksualumu susijusius jausmus ir patirtį, tapatumo suvokimą ir emocinį nebrandumą“.

Prieš dvejus metus vienas delfi.lt žurnalistas buvo susisiekęs su „Gyvojo vandens“ programos organizatoriais, prisistatė esantis gėjus. Pasak korespondento, dalyvavimas šioje programoje yra nemokamas, tačiau reikia įsigyti 50 litų kainuojantį vadovėlį. Tik kartais prašoma organizaciją paremti finansiškai.

Anot allout.org, „Gyvojo vandens“ programa užsienyje kainuoja 1,2 tūkst. JAV dolerių už kiekvieną gydymo seansą.

„Gyvojo vandens“ programa nėra sertifikuota

Niekas tikėjimu negydo širdies ydos, trumparegystės ar išnirusio sąnario. Tačiau homoseksualumą gydo. Tai tik rodo, kad homoseksualumas yra ideologinis dalykas, o ne medicininė problema.

Lietuvos gėjų lygos (LGL) pirmininkas Vladimiras Simonko atkreipia dėmesį, kad homoseksualumas nėra ir psichinis sutrikimas, todėl jo „išgydyti“ negalima. Jo nuomone, Lietuvos psichologijos ir psichiatrijos specialistai turėtų suformuluoti aiškią poziciją, kad įvairios homoseksualų „atvertimo terapijos“ yra kenksmingos. 

„Tokios programos, kaip „Gyvasis vanduo“, visuomenei homoseksualumą pateikia kaip psichinį sutrikimą ir nuodėmingą gyvenimo būdą, skatina nepagarbų ir agresyvų visuomenės požiūrį į homoseksualius žmones“, – sako V. Simonko.

LGL mano, kad gerbiant religinės grupės teisę skleisti savo įsitikinimus, svarbu nepažeisti kitų grupių teisių.

Kiekviena gydymo programa Lietuvoje turi būti sertifikuota. Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, „Gyvojo vandens“ programa nepatvirtinta, nes toks gydymo būdas nėra pagrįstas medicinos mokslo teorija bei praktika.

Gydymas nuo homoseksualumo sukelia depresiją

Tokios „gydymo“ programos moko, kad žmonės, kurie jaučia potraukį tos pačios lyties asmenims, turėtų to atsikratyti, stengtis pamiršti, kas jie tokie yra. Tokia praktika tęsiasi daugiau nei 30 metų.  

Amerikos psichiatrų asociacija tvirtina, kad tokie „gydymai“ gali sukelti depresiją, nerimą, paskatinti mintis apie savižudybę. Panašios pozicijos laikosi ir kitos medicinos specialistų organizacijos: Amerikos pediatrų akademija, Medicinos asociacija, Psichologų asociacija ir kitos. 

„Gydymas“ nuo homoseksualumo gali sukelti neigiamų padarinių sveikatai. „Gyvojo vandens“ programa remiasi vadinamąja daktaro Roberto Spitzerio studija. Ja remiantis, homoseksualius žmones norima paversti heteroseksualais. 

Moksliniams tyrinėjimams R. Spitzeris atidavė daugybę metų. Šiemet jis prisipažino klydęs ir atsiprašė visų homoseksualių žmonių už kančias, kurias jiems suteikė psichiatro tyrinėjimai.

R. Spitzeris prisipažino, kad tyrimai būdavo atliekami nesilaikant numatytų reikalavimų. Nebuvo sudaryta grupė, turėjusi tirti, kokių psichologinių pasekmių sukelia jo „gydymas“ nuo homoseksualumo. Patys recipientai būdavo apklausiami telefonu, todėl surinkti duomenys nebuvo tikslūs. 

Taip pat pabrėžiama tai, kad jo duomenys metų metus buvo naudojami daugelyje tyrimų, todėl jie nebėra tikslūs. Dar vienas trūkumas – jokioje kitoje valstybėje šis tyrimas nebuvo pakartotas. Apibendrinant, R. Spitzerio tyrimas buvo prastai organizuotas ir juo negalima remtis praktikoje.

Štai paskutinėmis vasaros dienomis Kalifornijos valstijoje buvo uždrausta bet kokia terapija, turinti pakeisti seksualinę orientaciją. Nors senatas šį draudimą jau patvirtino, pats įstatymas dar nėra išleistas.

76-iose valstybėse būti gėjumi, lesbiete, biseksualu ar transseksualu yra nusikaltimas. Dešimtyje valstybių juos galima įkalinti iki gyvenimo pabaigos arba įvykdyti egzekuciją.

Anot allout.org, šiuo metu „Gyvojo vandens“ programa vykdoma dešimtyje valstybių, tarp jų ir Lietuvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar žinome kur slėptis karo atveju?