Lemiamas vaidmuo renkantis partnerį tenka moteriai

Vyrauja nuomonė, kad renkantis partnerį, lemiamas vaidmuo priklauso vyrui. Todėl moteriai telieka „subjekto“ vaidmuo. Vis dėlto Anglijos ir Vokietijos sociologai bei psichologai nustatė partnerio atrankos principus, pagal vadinamuosius greitus ir aklus pasimatymus, rašo myjane.ru.

Mokslininkai tikina, kad tai moteris priima lemiamą sprendimą, ar pradėti santykius.<br>123rf
Mokslininkai tikina, kad tai moteris priima lemiamą sprendimą, ar pradėti santykius.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-09-21 14:54, atnaujinta 2018-03-16 15:59

Pasinaudoję vienos vokiečių pažinties tarnybos paslaugomis, tyrėjai išsiaiškino, kas moterims ir vyrams rūpėjo trumpojo pasimatymo metu. Bandyta nustatyti, koks buvo lemiantis veiksnys priimant sprendimą dar kartą susitikti.

Dauguma tiriamųjų – jauni žmonės, dar iki pasimatymo užpildę specialias anketas. Jose respondentai nurodė atrankos kriterijus.

Rezultatai parodė, kad būtent moteriai priklauso lemiamas pasirinkimo vaidmuo. Nors dauguma vyrų anketose nurodė, kad jie didžiausią dėmesį atkreips į moters charakterį, vis dėlto jiems svarbiausia buvo moters išvaizda. Tuo tarpu moterys per trumpą pasimatymą suspėjo bent apytiksliai įvertinti potencialaus partnerio charakterio savybes ir išpešti iš jo minimalios informacijos.

Berlyno Humboldtų universitete dirbantis psichologas Larsas Penke teigia, kad tyrimas patvirtina Charleso Darwino teoriją, kad renkantis partnerį, moteriai tenka lemiamas vaidmuo.

Santykių pradžioje vyrai paprastai negalvoja apie ilgalaikes santykių perspektyvas. Skirtingai nei moterys, vyrai nesuka galvos, kad nepageidautinas nėštumas gali apversti aukštyn kojomis visą jų gyvenimą. Vyrai pirmiausiai orientuojasi tik į partnerės išvaizdą. Štai moterys nuo pat susitikimo pradžios apsvarsto visus variantus, tarp jų ir galimybę susilaukti kūdikio nuo naujojo partnerio. Todėl moteriai svarbiau, kad vyras būtų patikimas. Priešingu atveju, ji liks be nieko.

Tiesa, L. Penke‘s manymu, trumpojo pasimatymo nepakanka norint realiai įvertinti santykius. Visai kitokios nuomonės laikosi amerikiečių psichologai. Jų tvirtinimu, per pirmąsias pasimatymo minutes galima nustatyti, ar santykiai bus perspektyvūs. Tačiau jie taip pat tvirtina, kad būtent moteris visada žengia pirmą žingsnį. Vyrams belieka tik susitaikyti su tuo ir tikėtis, kad moteris išsirinks būtent jį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.