Kaip užmegzti sveikus santykius? (1)

Dauguma santykių pradžioje būna kupini švelnumo, mandagaus elgesio. Tai tarsi santykių „medaus mėnuo“, per kurį abi pusės trokšta kuo daugiau sužinoti vienas apie kitą, nes dar yra ne daug pažįstami.

Netinkamas partneris nuolat jus „nusodina“.<br>123rf
Netinkamas partneris nuolat jus „nusodina“.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Šeimos santykių institutas

Oct 29, 2012, 3:59 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 7:29 PM

Romantiniai santykiai su tinkamu partneriu (žodis partneris naudojamas abiem lytim) gali būti nuostabūs. Tačiau pasirinkus netinkamą antrąją pusę, galima ne tik įsiskaudinti, bet ir iškreipti savo romantikos ir meilės sampratą bei pažeisti jos išraiškos būdus.

Kokiais bruožais pasižymi netinkamas partneris? Tai toks partnerio tipas, kuris žeidžia socialiai, emociškai ir psichologiškai. Tokia asmenybė turi tam tikrų bruožų, kuriuos pati vertina kaip savaime suprantamus, natūralius dalykus ir neįžvelgia savo elgesyje problemų. Dažniausiai tai žmonės, kurie patys yra emociškai ar psichologiškai (neretai ir fiziškai) pažeisti ir elgiasi su kitais žalojančiai, nes nežino kitų būdų. Jei įsimylėjote žmogų, kuris pasižymi nors ir keliais tokiai asmenybei būdingų bruožų, tikėtina, kad per ilgesnį laiką santykis su tokiu žmogumi taps skaudinantis.

1. Greitas prisirišimas ir pernelyg stipriai ir atvirai išreiškiami jausmai. Tikrai galima susižavėti žmogumi, kuris nuo pirmų pažinties dienų pradeda kartoti, kad taip pamilo jus, jog nebenori skirtis. Paprastai tai nutinka per trumpesnį nei 2-3 savaičių pažinties laikotarpį. Dovanos, daug pažadų ir malonių staigmenų – tai „medaus mėnesio“ fazė. Tokiu būdu jie pagauna jus ir įtikina, kad tai nuostabiausias dalykas, nutikęs jūsų gyvenime. Nuolatiniai pažadai, priesaikos, bendros ateities planavimas taip užvaldo, kad galima pamiršti auksinę taisyklę – „per daug gerai, kad būtų tiesa“. Sveikiems santykiams reikia ilgesnio laiko nei kelios savaitės, kad būtų galima pradėti galvoti apie bendrą ateitį. Tiesa, kad galima „uždegti“ vienas kitą greitai, tačiau rimtiems pažadams ar bendros ateities planavimui reikia žmogui viduje subręsti ir pažinti vienas kitą. Staigus užsidegimas santykiuose visuomet yra paviršutiniškumo ženklas, nes tokia aistra labai greit išsenka ir atšalimas verčia trauktis bei atsižadėti pažadų taip pat greitai, kaip ir juos dalinti.

2. Kito žmogaus menkinimas ir žeminimas. Netinkamas partneris nuolat jus „nusodina“. Toks žmogus visad pastebi net menkas jūsų klaideles ir jas pataiso, verčia jus nuolat būdrauti, jaustis „nepakankamai gerai“ atrodančiu, inteligentišku ir pan. Toks partneris nuolat sukelia jums pojūtį, kad darote kažką ne taip (pavyzdžiui, ne taip apsirengęs, susišukavęs, esate per didelio ar per mažo svorio, ne tie pomėgiai ar draugai). Toks laipsniškas jūsų pasitikėjimo savimi ir savivertės menkinimas leidžia partneriui vėliau ir įvertinti jus blogai – tarsi to ir nusipelnėte. Neretai tokius santykius patyrę asmenys išsako, kad viešumoje su savo antrąją puse jautėsi tarsi eitų per ploną ledą - visuomet bijojo, kad pasakys ar padarys ką nors tokio, kas vėliau sukels ginčą ar partnerio pykčio protrūkį.

3. Žeidžia tikslingai. Jei jis arba ji dažnai stumdo jus, sukioja jums rankas, pešteli už plaukų ar bent kartą tyčia sugadina jums priklausantį daiktą, tuoj pat reikėtų nutraukti santykius su tokiu žmogumi. Vyrai paprastai pradeda nuo fizinio pastūmimo arba smūgio kumščiu į sieną, moterys – nuo pliaukštelėjimo, spyrio arba kumščiavimo, ypač kai nuliūsta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.