Nuo ko priklauso šeimyninė laimė?

Umea‘o universiteto (Švedija) sociologijos mokslininkų grupė atliko tyrimą ir priėjo išvadą, kad priklausomai nuo to, kiek trunka kelionė į darbą ir atgal, priklauso ir šeimos gerovė bei laimė, - rašo local.com.

Santuokoje begalinės meilės euforiją pakeičia monotoniška kasdienybė, rūpesčiai ir darbai.<br>123rf
Santuokoje begalinės meilės euforiją pakeičia monotoniška kasdienybė, rūpesčiai ir darbai.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-11-05 15:22, atnaujinta 2018-03-15 16:37

Tyrėjai, surinkę ir išanalizavę dviejų milijonų švedų šeimų 1995-2000 metų duomenis, sulaukė netikėtų rezultatų. Šeimose, kur vienas iš sutuoktinių važiuoja į darbą ilgiau kaip 45 minutes, 1,6 kartų daugiau buvo neištikimybės atvejų ir skyrybų. Taip pat buvo išsiaiškinta, kad daugiausiai jų įvyko pirmaisiais santuokinio gyvenimo metais.

„Kaip tik tuo laikotarpiu santykiai pradeda nusistovėti, partneriai prisiriša vienas prie kito“, - paaiškino universiteto profesorius Liamas Olofssonas.

Anot jo, begalinės meilės euforiją pakeičia monotoniška kasdienybė, rūpesčiai ir darbai. Jei bent vienas iš jaunų sutuoktinių sugaišta kelyje į darbą daugiau kaip 45 minutes į vieną pusę, tai atsiranda tikimybė, kad jis namo grįš labai pavargęs. Jis pavargsta ne tiek nuo darbo, kiek nuo važiavimo į darbą ir atgal. Visai nesvarbu, kokiu transportu jis keliauja: visuomeniniu ar nuosavu automobiliu. Nuolatinės spūstys ištampo daug nervų. Taigi, prie įtampos patirtos darbe prisideda ir stresas, patirtas kelyje. Susidaro toks vaizdas: vienas iš sutuoktinių jau namuose, ruošia vakarienę, o po valandos grįžta kitas, išspaustas kaip citrina. Jis skuba kuo greičiau ištiesti kojas ant minkštasuolio ir jam daugiau nieko nesinori.

Jis nenori padėti savo antrajai pusei buityje: neišneš šiukšlių kibiro, nepadės paruošti vakarienės, nepadengs stalo, neišplaus indų ir t.t. Tas pats ir lovoje: visi sekso džiaugsmai, geriausiu atveju, perkeliami į savaitgalį. Tokia situacija sukuria palankią terpę kilti šeimyniniams konfliktams.

Sutuoktinis, velkantis ant savo pečių visų buities rūpesčių naštą, be jokios abejonės apkaltins kitą egoizmu, ir visai nesvarbu, kokia tarp jų būtų meilė. Todėl apie jokį seksą negali būti ir kalbos. Profesoriaus L.Olossono patarimai:

Universalus

Sutuoktiniui, kuriam darbas arčiau, turėtų tekti ir didesni įsipareigojimai bei krūvis namuose. Tačiau jokiu būdu negalima svaidytis nepasitenkinimais ir priekaištais savo antrosios pusės atžvilgiu. Taip pat dažniau reikėtų užsiimti monoseksu: tai visai neblogai atstoja seksą.

Paradoksalus

Sutuoktinis, kuriam darbas arčiau, susiranda darbą toliau, kad būtų maždaug vienodos sąlygos su savo antrąja puse. Tai padeda pašalinti atsiradusį konfliktą.

Tiesa, kai kurioms švedų poroms paradoksalus mokslininko patarimas kelia abejonių. Todėl ne vienas iš jų uždavė sau klausimą: „Ar ne lengviau būtų pakeisti savo antrąją pusę?“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.