Vaikų antsvorio priežastis – darželio lankymas

Nors dirbantys tėvai yra linkę vaikų priežiūrą atiduoti į darželių auklių rankas, mokslininkai pastebėjo, jog toks auklėjimo būdas gali tapti vaikų antsvorio priežastimi. Tyrėjai pateikė išvadas, kad darželį lankantys vaikai turi net 50 procentų didesnę tikimybę skųstis papildomais kilogramais nei tie, kuriuos namuose prižiūri tėvai. Teigiama, kad antsvorio riziką didina net atžalų priežiūros patikėjimas giminėms, rašo dailymail.co.uk.

Vaikų antsvorio priežastis – darželio lankymas.<br>123rf
Vaikų antsvorio priežastis – darželio lankymas.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 20, 2012, 12:35 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 7:05 AM

Tyrimo vadovė daktarė Marie-Claude Geoffroy, dirbanti Monrealio universitete, teigė: „Pastebėjome, kad vaikai, kurių amžius siekia pusantrų-ketverius metus, ir kurie dieną yra paliekami vaikų darželyje arba pas gimines, turi 50 procentų didesnę tikimybę kentėti nuo antsvorio, kai jiems sueina 4-10 metų. Namuose prižiūrėtiems vaikams tai negrėsė. Vis tik šie skirtumai negali būti aiškinami socioekonomine šeimos padėtimi, maitinimu krūtimi, motinos kūno masės indekso rodikliais ar tėvų darbingumu.“

Mokslininkai pabrėžė, kad dar nepavyko išsiaiškinti tikslios šių svorio skirtumų priežasties, tačiau manoma, kad tai galėjo lemti nesveikas maistas, judėjimo stoka. Tyrimo padėjėja daktarė Sylvana Cote pastebėjo, kad dieta ir fizinis aktyvumas jauname amžiuje yra itin svarbūs faktoriai.

„Nesvarbu, ar jų vaikas auklėjamas darželyje, ar namuose, tėvams derėtų pasirūpinti, kad jis valgytų sveiką maistą bei nuolat judėtų.“

Mokslininkų komanda tyrė 1649 šeimas ir jų vaikus, gimusius 1997-1998 metais Kvebeko mieste. Iš motinų buvo imami interviu apie vaiko priežiūrą, kai jam sueidavo pusantrų, dveji su puse, treji su puse bei ketveri metai. Visos atžalos buvo suskirstytos į grupes pagal auklėjimo būdą dienos metu – auklėjimą darželyje, namuose arba pas giminaičius.

Visus šešerius metus tyrėjai matavo vaikų ūgį bei svorį, didžiausias skirtumas tarp grupių buvo svoris, tad tyrimo išvadose pateikti siūlymai darželiams, kaip derėtų skatinti vaikų fizinį aktyvumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.