Pirmąja SMS žinute 1992 metais tapo kalėdinis sveikinimas

Lygiai prieš dvidešimt metų, gruodžio 3 dieną, Didžiojoje Britanijoje buvo išsiųsta trumpa tekstinė SMS žinutė „Merry Christmas“ („Linksmų Kalėdų“). Ši žinutė buvo ypatinga, nes tai buvo ne tik pirmasis telefonu išsiųstas kalėdinis sveikinimas, bet ir apskritai pirmasis pasaulyje SMS pranešimas. 

Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė

Dec 3, 2012, 9:23 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 9:58 PM

Kai pranešimas buvo sėkmingai išsiųstas, jos siuntėjas ilgą laiką net nesusimąstė tapęs vieno iš pačių sėkmingiausių komunikacijos įrankių pradininku. Kad taip yra, inžinierius Neilas Papworthas pagalvojo tik prieš dešimtmetį, švenčiant SMS žinutės atsiradimo dešimties metų jubiliejų.

Siuntė iš kompiuterio

Pirmoji SMS žinutė buvo išsiųsta ne iš mobilaus telefono, bet iš kompiuterio į telefoną. Siųsti žinutę kitaip nebuvo įmanoma, kadangi tuo metu telefonai dar nebuvo pritaikyti pranešimams rašyti.

Pirmosios trumposios tekstinės žinutės autoriumi tapo britų technologijų kompanijos „Sema“ inžinierius Neilas Papworthas. Jis buvo vienas iš komandos, kompanijos „Vodafone“ užsakymu kūrusios trumpųjų žinučių paslaugų centrą, narių.

Žinutės atsiradimo tikslas buvo nemokamai informuoti „Vodafone“ klientus apie laukiančius balso pašto pranešimus, kad šiems nereikėtų nuolat skambinėti į savo balso pašto dėžutes ir tikrinti, ar ten nėra naujų laiškų.

Pirmoji SMS žinutė buvo išsiųsta vienam iš kompanijos „Vodafone“ vadovų Richardui Jarvisui. Ji atėjo į nešiojamo 2,1 kg svorio telefono „Orbitel 901“ ragelį.

Žinutė buvo išsiųsta siekiant pademonstruoti, kaip veikia tekstinis susirašinėjimas.

Vakarėlis lėmė turinį

Tuo metu, kai SMS žinutė buvo išsiųsta, jos gavėjas R.Jarvisas buvo „Vodafone“ įmonės Kalėdų vakarėlyje. Štai kodėl pirmosios žinutės tekstas buvo kalėdinis sveikinimas.

Kai pranešimas buvo sėkmingai gautas, N.Papworthas tiesiog pamanė: „Nuostabu!“ Ilgą laiką jis net nesusimąstė tapęs vieno iš pačių sėkmingiausių komunikacijos įrankių pradininku. Kad taip yra, N.Papworthas pagalvojo tik prieš dešimtmetį, švenčiant SMS žinutės atsiradimo dešimties metų jubiliejų.

Kurį laiką SMS žinutės gimimo data visuomenei visiškai nerūpėjo. Ji buvo žinoma vos saujelei kompiuterių entuziastų ir mobiliųjų telefonų inžinierių.

Išsivertė ir be mobilaus

SMS žinutės išpopuliarėjo ne iš karto.

1995 metais būdavo išsiunčiama tik vidutiniškai po vieną žinutę per du su puse mėnesio.

Greičiausiai viena iš priežasčių, kodėl tokios žinutės kurį laiką nebuvo populiarios, buvo ta, kad tuo metu dar daugelis žmonių neturėjo mobiliųjų telefonų. Net pats SMS žinučių tėvas gana ilgą apsiėjo be šio aparato.

„Man prireikė daug laiko, kol įsigijau mobilųjį telefoną. Prisimenu, nuėjau į Idealių namų parodą Londone. Ten man buvo pasiūlytas „Vodafone“ telefonas ir aš jį įsigijau. Iki tol nemaniau, kad man to reikia. Gaudavau vos kelis skambučius per dieną“, - pasakojo N.Papworthas.

Kasmet - 5 minutės šlovės

Dar po penkerių metų situacija smarkiai pasikeitė.

Išankstinio mokėjimo ryšio paslaugų ir tokių inovacijų, kaip T9 nuspėjamo teksto, atsiradimas padėjo žinutėms išpopuliarėti.

Kompanijos „Ericsson“ duomenimis, 2000 metais jau buvo išsiųsta 17 milijardų tekstinių žinučių. Per sekančius dvejus metus išsiųstų žinučių kiekis išaugo maždaug 20 kartų.

Paklaustas, kaip SMS žinutės atsiradimas pakeitė jo gyvenimą, N.Papworthas atsakė: „Aš ir toliau dirbu su SMS jau beveik dvidešimt metų. Kasmet aš gaunu geras penkias minutes šlovės, nuo parašymų apie mane vietinėje spaudoje iki nusifilmavimo „Super Bowl“ reklamoje“.

SMS vis dar populiarios

Teigiama, kad šiuo metu SMS yra plačiausiai pasaulyje naudojama duomenų aplikacija.

Vos 160 ženklų ilgio tekstinių žinučių siuntėjų yra daugiau nei socialinio tinklalapio „Facebook“ vartotojų.

SMS žinutėmis dabar ne tik susirašinėjama su draugais, skleidžiamos paskalos, siunčiami sveikinimai, įspėjimai, juokeliai, bet ir mokama už paslaugas, dalyvaujama įvairiuose žaidimuose, atiduodami balsai. Taip pat tokiu būdu į mūsų telefonus atskrieja įvairiausios reklamos.

Paskaičiuota, kad šiuo metu pasaulyje išsiunčiama daugiau kaip 200 tūkstančių žinučių per sekundę. Lietuviai, beje, yra vieni iš daugiausiai siunčiančių SMS žinučių Europoje.

Nepriklausoma tyrimų kompanija „Portio Research“ skelbia, kad 2011 metais buvo išsiųsta 7,8 trilijono SMS žinučių (kita kompanija „Informa“ pateikia kiek kuklesnį skaičių - 5,9 trilijono).

Prognozuojama, kad šiemet bus išsiųsta jau apie 9,6 trilijono žinučių ir šis skaičius kasmet vis didės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.