Fejerverkai pavojingi tik žioplių rankose

Petardos, fejerverkai – jie nuspalvina šventes įvairiomis spalvomis. Kaip elgtis, kad vakarėlis nesibaigtų ligoninėje? Kaip išvengti nelaimės, per kurias kasmet Lietuvoje sužalojama kelios dešimtys žmonių?

Ne paslaptis, kad didžiulis pirotechnikos pasirinkimas yra turgavietėse, tačiau G. Lagunavičius nerekomenduotų ten pirkti.<br>V. Ščiavinskas
Ne paslaptis, kad didžiulis pirotechnikos pasirinkimas yra turgavietėse, tačiau G. Lagunavičius nerekomenduotų ten pirkti.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys („Vartai")

Dec 9, 2012, 11:14 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 6:25 PM

Du dešimtmečius profesionalias pirotechnikos paslaugas teikiančios ir mėgėjams skirtus gaminius parduodančios bendrovės „Blikas” direktorius Gytis Lagunavičius įsitikinęs, kad nuotaikingą reginį galima susikurti ir atokiausioje sodyboje.

„Ne kiekvienas žmogus gali nuvažiuoti į miesto centrą ir pasigėrėti fejerverkais, o ir ne kiekviename mieste rengiami šventiniai šou.

Norint saugiai patiems iššauti fejerverkus, pirmiausia reikia atidžiai perskaityti gaminio instrukciją ir nebandyti improvizuoti”, – patarė G.Lagunavičius.

Būtina prašyti sertifikato

Ne vieną prestižinį tarptautinį pirotechnikos festivalį laimėjusios įmonės vadovas sakė, kad daugiausia problemų kyla, kai imama nepaisyti saugumo reikalavimų.

Lietuvoje padėtis kasmet gerėja, nes jau keleri metai leidžiama parduoti tik tas pirotechnikos prekes, kurios turi CE ženklo sertifikatą, leidžiantį įvežti ir parduoti šiuos gaminius Europos Sąjungoje. Pigiausi ir nesaugiausi gaminiai jau faktiškai išnyko iš parduotuvių.

Ne paslaptis, kad didžiulis pirotechnikos pasirinkimas yra turgavietėse, tačiau G.Lagunavičius nerekomenduotų ten pirkti. Mat daugelis prekeivių neturi leidimo pardavinėti šias prekes, tad toks gaminys yra ne tik nesertifikuotas, bet ir nesaugus.

Šventiniu laikotarpiu pirotechnikos gaminiais prekiauja daug įmonių, bet tik dalis tuo verčiasi visus metus. Todėl porai savaičių leidimą prekiauti gavusios įmonės darbuotojas negalės pateikti klientui pakankamai informacijos.

Ne vieta varžytuvėms

Pernai per šventinį laikotarpį nuo šventinių fejerverkų ir petardų Lietuvoje nukentėjo 21 žmogus. Tik menką susižalojusiųjų dalį sudarė nepilnamečiai – medikų pagalbos prireikė 4 vaikams, kiti – suaugę žmonės.

„Kone kas antroje parduotuvėje galima nusipirkti kirvį, bet niekas nepuola juo kapoti galvų. Tas pat ir dėl pirotechnikos – svarbiausia išlaikyti blaivų protą ir neprarasti atsargumo.

Laikantis gamintojo instrukcijos saugūs yra visi be išimties sertifikatą turintys pirotechnikos gaminiai”, – sakė G.Lagunavičius.

Visi nelaimingi atvejai – tik dėl neatsargumo. Kas apsaugos žmogų nuo nelaimės, jei jis bando įpūsti užgesusį uždegimo knatą ar keliese varžosi, kas ilgiau išdrįs rankoje laikyti padegtą petardą.

Saugiausios – baterijos

Fejerverkai skirstomi į keturias kategorijas. Pirmų dviejų kategorijų gaminiai laikomi menkai pavojingais, todėl prekyba jais mažai ribojama.

Pirmajai kategorijai priskiriamus fejerverkus, kuriuos galima naudoti ir gyvenamosiose patalpose, leidžiama parduoti ir vaikams nuo 14 metų. Antrosios kategorijos gaminiai yra šiek tiek pavojingesni, jie naudojami tik lauke, o įsigyti gali 16 metų sulaukę asmenys.

Trečiosios kategorijos fejerverką, kuris laikomas vidutiniškai pavojingu ir naudojamas didelėje aptvertoje lauko teritorijoje, įsigyti gali tik pilnametystės sulaukęs asmuo. Ketvirtosios kategorijos gaminiai skirti tik profesionalams.

Profesionalai siūlo įsigyti daugiašūvę fejerverkų bateriją ar ugnies fontaną – jie sukuria ypatingą grožį.

Vadinamosios šaltosios ugnelės gali kelti pavojų

Gintaras Zonis

Šiaulių apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos vyriausiasis specialistas

„Padėtis dėl pirotechnikos gaminių naudojimo per pastaruosius kelerius metus pagerėjo, nes prekiaujama gana saugiais gaminiais. Tačiau šventinis laikotarpis ugniagesiams išlieka nerimo metas.

Tiesa, nerimą labiau kelia ne pirotechnikos gaminiais prekiaujančios bendrovės, o gaminius įsigiję asmenys.

Neaišku, ar dėl alkoholio poveikio, ar dėl noro parodyti išskirtinę drąsą dažnai dar kartą bandoma uždegti neiššovusią petardą ar fejerverką. Tokie bandymai dažniausiai baigiasi ligoninėje.

Bene didžiausia problema šventiniu laikotarpiu – kvailiojantys vaikai, padegtas petardas kišantys vienas kitam į striukės gobtuvą, kišenę ar mėtantys praeiviams po kojomis. Senyvam žmogui pokštelėjusi petarda gali baigtis ir mirtimi.

Pavojingos gali būti net bengališkosios ugnelės, kai vaikai jas įsigudrina mėtyti. Užkritusi ant žmogaus ji nudegina labai smarkiai, nors ir vadinama šaltąja ugnele.”

Kaip naudoti pirotechnikos gaminius

Pirotechnikos gaminius reikėtų pirkti tik leidimą turinčiose specializuotose parduotuvėse. Išsirinkta prekė turi turėti instrukciją, galiojimo laiką.

Įsigytą fejerverką laikykite sausoje ir vėsioje vietoje, nes sudrėkęs jis nebeveiks, o perkaitęs gali sprogti.

Venkite gaminių, kurių garantinis laikas pasibaigęs. Net ir sausoje bei vėsioje patalpoje buvęs fejerverkas gali atrodyti nepriekaištingai, bet dėl judinimo gali būti išbyrėjęs degusis mišinys ir susidarę oro tarpų. Jie gali suveikti kaip maža degimo kamera, todėl nugriaudės netikėtas sprogimas.

Pirotechnikos gaminį reikia naudoti taip, kaip nurodyta instrukcijoje – laikytis saugaus atstumo ir iki namų, ir iki žiūrovų.

Fejerverką patartina uždegti bengališkąja ugnele, nes degtukus ar žiebtuvėlį gali lengvai užpūsti vėjas.

Uždegant dagtį draudžiama būti palinkus virš fejerverko. Dagties nevalia kirpti, nes mišiniui įžiebti gali pakakti ir menkos kibirkštėlės.

Nenaudokite ir neardykite gaminio, jei nepavyksta surasti dagties. Draudžiama ardyti net ir naudotą fejerverką, nes jame gali būti likę degiojo mišinio.

Jei fejerverkas nesuveikė ar iššovė ne visi daugiašūvės baterijos vamzdeliai, prieiti galima ne anksčiau kaip po 15 minučių.

Patartina į lauką nevesti naminių gyvūnų, kuriuos gąsdina tiek ugnies pliūpsniai, tiek šūviai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.