Namų šeimininkė: patarnautoja ar nuostabi žmona?

Reta moteris, sukūrusi šeimą, lieka namie su vaikais. Kita vertus, moteris – namų židinio sergėtoja, jaukumo kūrėja ir ramybės puoselėtoja. Vadinasi, jos vieta namuose. Šį kartą mėginsime išsiaiškinti, ką vyrai mano apie namuose sėdinčias ir niekur nedirbančias žmonas. Kas yra tokia žmona: patarnautoja ar geriausia moteris?

Namuose užsisklendusi moteris ilgainiui vyrui pasidarys nuobodi.<br>123rf
Namuose užsisklendusi moteris ilgainiui vyrui pasidarys nuobodi.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-12-15 11:07, atnaujinta 2018-03-14 15:06

Kai kurios moterys noriai tampa vyrų išlaikytinėmis

Aišku, kiekvienas vyras norėtų, kad jo žmona būtų protinga, intelektuali, išsilavinusi, taip pat miela, dėmesinga rūpestinga ir neturėtų kompleksų intymioje sferoje. Būtų puiku, jei ji dar įneštų ir savo dalį į šeimos biudžetą, mokėtų gaminti valgį, teisingai auklėtų vaikus.

Tačiau yra nemažai ir tokių moterų, kurios nenori dirbti. Kitaip tariant, tampa vyrų išlaikytinėmis. Tokias moteris įprasta vadinti namų šeimininkėmis, nors jos pačios su tuo kategoriškai nesutinka.

Dar ne taip seniai moterys savo iniciatyva rengė mitingus ir kovojo už lygias teises su vyrais. Pagaliau abi lytis tapo lygiavertės. Vakarų pasaulyje moteris gali užsidirbti net daugiau pinigų nei dažnas vyras, nešioti vyriško stiliaus drabužius.

Kodėl kai kurie vyrai nori, kad jų žmonos niekur nedirbtų ir sėdėtų namuose? Kas stumia juos tokiam pasirinkimui? Pirmasis variantas akivaizdus ir aiškus – meilė. Kai iš tikrųjų myli, vyrui visiškai nesvarbu, kuo ir kur dirba jo mylima moteris. Jis nori, kad žmona būtų namų židinio sergėtoja ir nieko daugiau. Vyras aprūpina savo šeimą, nešioja mylimą moterį ant rankų ir nori iš jos tik vieno: kad jį mylėtų.

Pavydus vyras neretai įkalina žmoną namuose

Kita tokio žmonos likimo priežastis – pavydas. Yra vyrų, kurie pavydi savo antrųjų pusių be jokios priežasties. Ne vienas vyras siunta dėl to, kad jo žmona nusišypsojo ar parodė dėmesį kitam vyrui. Todėl neretai namų šeimininkės likimą žmona pasirenka priverstinai. Jos vyrui bus ramiau, jei žmona sėdės namuose ir niekur nekiš nosies.

Dar viena priežastis – finansinė. Jei vyras uždirba pakankamai pinigų, tai žmonai nėra jokio reikalo dirbti dėl menko atlyginimo, kai ji gali skirti daugiau laiko šeimai. Juo labiau, jei pora turi didelius namus, sutuoktinei darbo per akis.

Žmonos darbo namuose negalima pavadinti moters išnaudojimu. Greičiau tai įrodymas, kad vyras pasitiki savo antrosios pusės skoniu, kuri gražina namų lizdelį kaip tik jai širdis geidžia. Vis dėlto norėtųsi paklausti moterų, kodėl jos išteka už tokių vyrų ir renkasi tokį gyvenimo kelią?

Nesvarbu, kuri iš šių priežasčių verčia vyrą įdarbinti žmoną namuose, tačiau anksčiau ar vėliau jam teks atsakyti sau į ne vieną nemalonų klausimą: ar galima gerbti moterį, kuri visiškai priklauso nuo vyro? Aišku, tai pakankamai provokuojantis ir gal ne visai etiškas klausimas. Tačiau ilgainiui jausmai praeina, geriausiu atveju – susilpnėja. Tuomet vyrui atsiranda nepasitenkinimo jausmas: moteris jau ne ta paslaptinga būtybė, kokia buvo santuokos pradžioje. Be to, akivaizdu, kad ji netobulėja kaip asmenybė. Vadinasi, kas bus toliau?

Vyras nevertina ir negerbia namuose sėdinčios žmonos

Ne vienas vyras, kurio žmona yra namų šeimininkė, įsitikino, kad finansiškai nuo vyro priklausoma moteris būna atlaidi, daug ką vyrui atleidžia, nemato jo ėjimų „į kairę“, taip pat pro pirštus žiūri ir į jo trūkumus. Tai, ar gali būti geresnė žmona?

Vyras grįžta iš darbo, o namuose viskas paruošta. Ryte pusryčiai visados patiekti ant stalo, marškiniai išlyginti, namuose nuolat švaru ir jauku, o greta mylinti ir atsidavusi moteris. Ko daugiau reikia? Tačiau ne vienam vyrui norisi įvairovės, kažko konfliktiško. Ilgainiui tokia moteris vyrui būna nebeįdomi, nes jos interesų ratas užsisklendžia virtuvėje arba tarp senų draugų. Nauji žmonės jos gyvenime – retenybė.

Vyrą apima nusivylimas ne dėl to, kad žmona nepapildo šeimos biudžeto. Ji kaip žmogus jam – nuobodi. Nors, greičiausiai, ji nesėdi dienų dienas prieš televizorių, nevarto žurnalų blizgiais viršeliais, o perskaito nemažai XIX-XX amžiaus pasaulinių klasikų kūrinių. Tikriausiai ji bent retkarčiais susitikinėja su draugėmis ir aptarinėja politikos ir socialinius klausimus šalyje. Be to, ji sugeba ne tik suprasti, bet ir palaikyti vyrą, kai jis papasakoja jai savo verslo ar darbo problemas. Tačiau jo nusivylimo ir nepasitenkinimo priežastis labai paprasta: vyras nevertina ir negerbia sėdinčios namuose žmonos.

Ką moteris veikia namie, kai vyras išeina į darbą?

Dar vienas klausimas, galintis atsirasti sutuoktinio galvoje: kokie jo žmonos tikslai gyvenime? Žinoma, pagimdyti ir auklėti vaiką – gerai, tačiau ar tai turėtų būti pagrindinis jos gyvenimo tikslas ir pretekstas metų metus sėdėti namuose? Juo labiau, jei vyras mato ir kitokių pavyzdžių, kai jo kolegė, pavaldinė ar tiesiog pažįstama moteris ne tik suspėja auklėti vaikus, tvarkyti namus, bet ir siekti karjeros. Vyro akimis, tokia moteris aktyvi, viską suspėja, jaučiasi užtikrintai, labiau pasitiki savimi.

Vis dėlto, ką veikia moteris visą dieną, kai vyras darbe? Anot jo, ji negali visą laiką plauti, valyti, skalbti ir žiūrėti televizorių. Tai ką ji galų gale tada veikia?

Jo atmintyje iškyla simpatiško, dailaus sudėjimo kaimyno veidas. Tačiau ką reiškia kaimynas, lyginant su interneto galimybėmis! Socialiniai tinklai, pažinčių portalai – visa tai nepastebimai įtraukia sėdinčią namuose žmoną, kad ji pati nespėja atsitokėti, kaip užsimezga virtualus romanas. Žiūrėk, nuo jo iki realaus – ranka paduoti.

Todėl niekas negali garantuoti, kad kažkada buvusi pavydėtina žmona po kiek laiko gali neatpažįstamai pasikeisti.

Būtent dėl šių priežasčių namie sėdinti moteris turi atrasti kitos veiklos nei namų ruoša. Juk nemažai moterų, ištekėjusių už turtingų vyrų, pasėdėjusios namuose ilgainiui pradeda savo verslą, rašo knygas arba užsiima labdara. Moteris turi turėti savo gyvenimą, savo vidinį pasaulį, padedantį jai tapti reikšminga.

Parengė Sniegė Pilypienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.