Po tris vaikus auginančios D. Bosas ir J. Anusauskienė: „Gimdymas namuose – grįžimas į viduramžius“

Gimdyti namuose ar ligoninėje? Klausimas, neduodantis ramybės daugeliui nėščių moterų. Keturios lietuvės jau spėjo kreiptis į Europos Žmogaus Teisių Teismą Strasbūre, nes, pasak jų, mūsų šalyje neužtikrinamos sąlygos saugiai gimdyti namuose, o gimdymo metu atsiradus komplikacijoms gydytojai klinikose neskuba suteikti pagalbos. Užsienio šalyse praktika kiek kitokia.

D. Bosas (dešinėje) ir J. Anusauskienė gimdyti namuose niekam nepatartų.<br>Asmeninio archyvo ir V. Balkūno nuotr.
D. Bosas (dešinėje) ir J. Anusauskienė gimdyti namuose niekam nepatartų.<br>Asmeninio archyvo ir V. Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Beatričė Jurevičiūtė

Jan 18, 2013, 3:36 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 6:19 PM

Vaikelio susilaukti jaukioje namų aplinkoje norėtų ne viena gimdyvė. Tačiau savoje erdvėje nėra specialios įrangos ir gydytojų profesionalų būrio, kurie ištikus bėdai galėtų suteikti skubią pagalbą motinai ir vaikui. Vienos į tai numoja ranka – juk per amžių amžius moterys gimdė be medikų pagalbos, o kitos nedrįsta rizikuoti savo ir naujagimio gyvybe.

Tris vaikus – sūnų Luką ir dukras Mariją bei Urtę Magdaleną auginanti verslininkė, viešbučio ir restorano „Gamtos perlas“ direktorė Daina Bosas visas atžalas pagimdė ligoninėje prižiūrima medikų.

D. Bosas kategoriškai pasisako prieš gimdymą namuose. Moteris niekada net nesusimąstė, kad kuris nors vienas jos vaikas galėtų gimti buitinėmis sąlygomis. Kūdikio atėjimui į šį pasaulį būtina tinkamai pasiruošti, o tam reikalinga ne tik sterili aplinka, bet ir šalia budintys gydytojai.

„Palaikau gydytojų nuomonę, kurie pasisako prieš gimdymą namuose. Gimdymo metu visko pasitaiko, todėl į šį procesą reikia žiūrėti atsakingai. Netikėtumų gimdymo metu negali numatyti, todėl susilaukti vaiko namuose tik prižiūrint pribuvėjai – neprotinga. Vienas žmogus vargiai gali susitvarkyti su gimdymo metu ištikusiomis komplikacijomis. Kam grįžti į viduramžius?“ – kalbėjo D. Bosas.

Verslininkė turi draugių ir pažįstamų, kurios vaikų susilaukė namų sąlygomis, todėl Daina tik pasidžiaugė, kad šioms moterims ir jų kūdikiams viskas baigėsi sėkmingai, tačiau pati niekam nepatartų gimdyti namuose.

„Aš nė vieno vaiko nebūčiau galėjusi pagimdyti namie. Mano gimdymai buvo numatyti ir suplanuoti iš anksto. Tačiau reikia žinoti, kad nuo planinio gimdymo iki komplikuoto – tik vienas žingsnis. Gimdyti antrąjį vaiką – dukrą Mariją man buvo labai sudėtinga, todėl tikrai nesigailiu pasirinkusi vaikų susilaukti ligoninėje“, - portalui lrytas.lt sakė D. Bosas.

Dainininkės Evelinos Anusauskaitės mama, prodiuserė Jurga Anusauskienė taip pat užaugino tris vaikus. Be dukros Evelinos, moteris turi sūnus Haroldą ir Mindaugą. J. Anusauskienė antrino D. Bosas – gimdymas namuose jai nepriimtinas.

„Vienareikšmiškai pasisakau prieš gimdymą namuose. Tai didžiausia nesąmonė, kokia tik gali būti. Visus vaikus gimdžiau ligoninėje. Jeigu nori, gali rizikuoti savo gyvybe, tačiau vaiko – jokiu būdu. Lietuvoje yra daug valstybinių ir privačių klinikų, kiekviena moteris gali pasirinkti sau tinkamą įstaigą, kurioje gautų užtikrintą medikų priežiūrą. Negalima žaisti ir juokauti tokiais dalykais. Juk gyvename nebe sovietmečiu, nesame atsilikusi ar besivystanti šalis“, - nuomonę reiškė J. Anusauskienė.

Visiškai kitaip apie gimdymą namuose galvoja kitos žinomos lietuvės.

Ajurvedos centro „Shanti“ savininkė Eglė Kauneckienė augina tris vaikus: dukras Emiliją ir Vilnelę bei sūnų Majų. Pagranduko sūnaus ir dukros Vilnelės moteris susilaukė namuose. Tam pritarė ir jos vyras Darius.

Šiuo metu Olandijoje gyvenanti balerina Rūta Jezerskytė-Banfi abiejų savo vaikų - Aro Leonardo Gabianno ir Chiaros Mildos taip pat susilaukė namie. Moteris yra sakiusi, kad Olandijoje įprasta gimdyti namų sąlygomis – kiekviena sveika moteris retai kada svarsto galimybę gimdyti ligoninėje.

Sėkmingu gimdymu namuose gali pasidžiaugti ir dizainerė Daiva Urbonavičiūtė. Pirmagimio Pranciškaus Antano menininkė susilaukė ne klinikoje apsupta medikų, o namų aplinkoje.

Gimdymo namuose šalininkės ir kino teatro „Pasaka“ vadovė Greta Akcijonaitė bei aktorė Edita Zizaitė.

G. Akcijonaitė pirmagimio Kasparo Jono susilaukė gimdydama namuose. Praėjusių metų birželį jai gimė antras sūnus. Greta ir antrąjį vaikelį ketino gimdyti namuose. Aktorė E. Zizaitė visus tris vaikus taip pat pagimdė namie. Abiejų šių moterų vyrai palaikė savo žmonas gimdymo metu ir neleido nė akimirkos pagalvoti, kad gimdyti namų sąlygomis yra blogiau nei ligoninėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.