Jei norite sulieknėti, gerkite vandenį

Mėgstamos suknelės siūlės tiesiog braška, džinsai per siauri? Bet atsisakyti įprastinio valgiaraščio nėra valios? Tuomet savo meniu papildykite vandeniu. Vandens apykaitos normalizacija daro stebuklus.

Vanduo puikiai išvalo organizmą ir neliedžia kauptis toksinams.<br>"Lietuvos ryto" archyvas
Vanduo puikiai išvalo organizmą ir neliedžia kauptis toksinams.<br>"Lietuvos ryto" archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 19, 2013, 11:34 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 5:07 PM

Po gausaus praėjusių švenčių stalo noras suliesėti ir apvalyti organizmą – itin aktualus. Dietologai pataria: mažiau valgyti, daugiau judėti ir kaip galima daugiau gerti vandens! Vanduo pašalina iš organizmo toksinus ir šlakus, kurie sulėtina medžiagų apykaitą ir prisideda prie nereikalingų kilogramų.

Atkurti pusiausvyrą

Kiek vandens gerti?

Per dieną mažiausiai 1,5 litro geriamojo vandens. Jį pakeisti gazuotu vandeniu ir sultimis negalima! Jų sudėtyje, viena vertus, esama cukraus, kita vertus, stimuliuodami šlapimo pašalinimo sistemą, jie kelia dehidratacijos grėsmę. Ypač turint omenyje išgertą alkoholį, be kurio neapseina šventės ir kuris provokuoja vertingo skysčio praradimą.

Kada vandenį gerti?

Gerkite 20-30 minučių iki valgio ir praėjus 1,5-2 val. po valgio. Išgertas vanduo užpildys skrandį ir sukurs sotumo iliuziją, – tuomet nepersivalgysite. Valgant ir tuojau pat po valgio gerti vandenį nerekomenduojama, nes tuomet sumažėja skrandžių sulčių koncentracija, maistas virškinamas blogiau, o tai reiškia, jog didžioji jo dalis virsta riebalais.

Išgerta ant tuščio skrandžio vandens stiklinė pasitarnaus organizmui kaip „kuras“ ir nuteiks jį darbui. Vandenį geriau gerti dažnai ir po mažai. Negalima iškart išgerti po keletą stiklinių! Pernelyg didelis vandens kiekis (daugiau nei 3 litrai per dieną) – taip pat pavojinga. Juk tai papildomas krūvis inkstams ir širdies-kraujagyslių sistemai.

Kokiu būdu gerti daugiau vandens?

Užmirštate gerti vandenį arba jis jums neskanus? Tuomet „paskaninkite“ vandenį citrinos griežinėliu ar mėtos šakele. Geriau gerti kambario temperatūros vandenį. Vanduo su ledu netinka: šalis sulėtina apykaitos procesus. Su savimi nešiokitės butelį vandens, o namuose pastatykite stiklines su vandeniu: tai bus signalas, jog laikas gerti.

Kokiu būdu sustiprinti organizmo apsivalymo ir liesėjimo poveikį?

Teks atsisakyti riebaus, saldaus, rūkyto maisto, o į pusryčių, pietų ir vakarienės meniu įtraukti bent po vieną vaisių ir daržovę. Jie vertingi ne tik tuo, kad turi mažai kalorijų, bet ir laikomi rekordininkais pagal jų turimą vandens kiekį. Į savo valgiaraštį „įrašykite“ košes, lengvas salotas (žinoma, be majonezo!) ir rūgštaus pieno produktus.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.