Nepageidaujamus kūdikius kauniečiai noriai įsivaikina

Prieš trejus metus Kaune atidaryti gyvybės langeliai, kuriuose paliekami nepageidaujami kūdikiai, vis dar kelia visuomenės diskusijas. Tačiau svarstyklės linksta į jų šalininkų pusę, mat visus čia paliktus mažylius susigrąžino tėvai arba įvaikino įtėviai.

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skiutaitė („Laikinoji sostinė")

Jan 20, 2013, 7:00 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 4:12 PM

Dėl gyvybės langelių įsteigimo kone visame pasaulyje ginčijasi tie, kurie mano, jog taip gelbėjamos kūdikių gyvybės, ir tie, kurie įsitikinę, kad moteriai turi būti leista pagimdyti anonimiškai ir atiduoti mažylį įvaikinti.

Netrūksta tvirtinančių, jog tokie langeliai visiškai nereikalingi, nes jie pasitarnauja vos vieną ar kelis kartus per metus.

Kad langeliai praveriami retai, galima įsitikinti pažvelgus į skaičius.

Patenka į medikų rankas

Kauno vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Birutė Daugėlienė – viena pirmųjų iš medikų sužino apie gyvybės langeliuose paliktus mažylius.

Jos teigimu, šie langeliai suteikia nepageidaujamiems kūdikiams galimybę išgyventi, o ne būti išmestiems kaip kokiems nereikalingiems daiktams.

„Svarbiausia, kad vaikai nebuvo išmesti į šiukšlyną, palikti liftuose, laiptinėse ar statybvietėse, kur jiems būtų buvę labai nesaugu. Gyvybės langelyje paliktas mažylis iš karto patenka į medikų rankas, todėl esu įsitikinusi, jog apie jų uždarymą negali būti nė kalbos“, – teigė vaiko teisių gynėja.

Mažylius noriai įsivaikina

Gyvybės langelių reikalingumą įrodo aplinkybė, jog visi Kaune juose rasti vaikai šiuo metu gyvena šeimose. Tris iš jų, įskaitant pernai paliktas dvynes, susigrąžino biologiniai tėvai. Kitus įvaikino įtėviai.

„Gyvybės langeliuose palikti naujagimiai yra vieni labiausiai įvaikinti pageidaujamų mažylių, nes beveik visais atvejais jų kilmė ir vos kelių dienų praeitis lieka nežinoma“, – tvirtino B.Daugėlienė.

Jeigu gyvybės langelyje atžalą palikusi motina persigalvoja ir nutaria ją susigrąžinti, jai tenka atlikti DNR tyrimus, kurie įrodytų, kad ta moteris tikrai pagimdė kūdikį.

Atskirais atvejais motinystės įrodyti nereikia. Tam pasitarnauja kartu su kūdikiais rasti daiktai.

Kaune – 10 paliktų kūdikių

Dviejuose Kaune veikiančiuose gyvybės langeliuose per trejus metus buvo palikta 10 pamestinukų. 8 nepageidaujami kūdikiai buvo palikti Prano Mažylio gimdymo namuose, 2 – Krikščioniškuose gimdymo namuose.

Pernai gyvybės langeliai pasitarnavo vos dukart. Sausį visą Lietuvą sujaudino istorija, kai P.Mažylio gimdymo namų gyvybės langelyje buvo paliktos naujagimės dvynės, spalį – vos kelių dienų mergaitė.

Jas palikusios motinos arba tėvai vaikelius įdėjo į ligoninės sienoje įrengtą inkubatorių, kurio langą galima atidaryti iš lauko, ir pasišalino.

Po dviejų minučių įsijungė specialus signalas, pranešantis ligoninės medikams apie paliktą kūdikį. Gimdytojai turėjo pakankamai laiko pasišalinti. Gyvybės langelių nestebi vaizdo kameros.

Nuo 2009 metų Lietuvoje įsteigtuose aštuoniuose gyvybės langeliuose rasta kelios dešimtys vaikų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.