Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Seksualinė anoreksija: nuovargis ar rimta problema?

Тai, kas anksčiau buvo tabu, dabar plačiai ir atvirai demonstruojama ir aptarinėjama. Šiuolaikinė mada diktuoja savo griežtas taisykles: jei sijonėlis – tai mini, jei šortai – tai itin trumpi. Nelieka nuošalyje ir žiniasklaida: kuriami televizijos šou apie santuokinę neištikimybę, rašo aif.ru. Atrodytų, kad turėtų pagerėti gyventojų lytinis auklėjimas, tačiau paaugliai nežino, kaip apsisaugoti nuo AIDS, o sutuoktiniai vis mažiau laiko skiria intymiems santykiams.

Seksualinės anoreksijos pagrindas – kūniško artumo baimė.<br>123rf
Seksualinės anoreksijos pagrindas – kūniško artumo baimė.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 7, 2013, 10:15 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 9:18 AM

Kaip padėti, jei žmona, pragyvenusi su vyru dešimtį metų, gulėdama su juo vienoje lovoje, bijo nusivilkti naktinius marškinėlius. Mūsų prosenelės laikėsi nerašytų padorumo taisyklių ir visada likdavo geidžiamos ir paslaptingos vyrams. Šiandien mes didžiuojamės savo nepriklausomybe, rengiamės kaip patinka, tačiau kažkodėl visai nebejaudiname vyrų. Nėra ko stebėtis, tai natūrali jų gynybos reakcija, kai organizmas atpranta nuo kūniškų malonumų.

Masinę psichologinę-seksualinę prievartą keičia abstinentinis sindromas, nes geismas visados susijęs su negalėjimu ar nepasiekiamumu. O kai viskas paduota, tai ir norėti nereikia! Todėl vyrus taip pat ėmė kamuoti migrena ir vienintelis pasiteisinimas: „Tik ne šiandien“.

Psichologai tokį reiškinį vadina masine seksualine anoreksija. Kiekviena moteris žino, kad visiems įprasta anoreksija sergantys žmonės šlykštisi maistu. Štai seksualinė anoreksija pati savaime nesukelia ligų arba pokyčių organizme, pavojingų sveikatai ir gyvenimui. Seksualinis anoreksikas nepraranda gąsdinančiais tempais svorio ir nenualpsta kitų akyse. Be to, šiais laikais tiesiog gėda nepatirti seksualinės traukos, todėl žmogus ir slepia šią savo problemą giliai savyje.

Tikriausiai pažįstate žmonių, linkusių apskritai neturėti jokių reikalų su priešingos lyties atstovais, šalinasi sekso kaip įmanydami ir daro viską, kad bendravimas nesibaigtų intymiais santykiais. Tai gali būti tiek vyras, tiek moteris. Juos vadina vienuolėmis arba šventuoliais, o seksologai įvardina konkrečią priežastį – seksualinį išsibalansavimą.

Seksualinis anoreksikas neturi arba praranda natūralų poreikį intymiai suartėti. Jis gal ir norėtų, bet nieko negali su savimi padaryti. Be to, jam sunku kreiptis pagalbos į artimą žmogų arba specialistą. Tačiau yra ir tokių žmonių, kurie sąmoningai atsisako sekso ir galvoja, kad tokiu būdu jie kontroliuoja ne tik savo poelgius, emocijas, bet ir savo gyvenimą. Seksualinio anoreksiko įsitikinimu, atsisakius lytinių kontaktų pagerėja jo gyvenimo kokybė.

Jei spėjote pagalvoti, kad seksualinė anoreksija – eilinė madinga liga, apie kurią greitai visi pamirš, labai klystate. Seksualinės anoreksijos ištakų ir šaknų reikėtų ieškoti dar viduramžiais, kai gyvavo asketizmo kultas, kur buvo priimta atsisakyti ne tik maisto, bet ir jausminių bei kūniškų malonumų.

Pasistenkite kuo atviriau atsakyti į šio testo klausimus. Kuo daugiau bus teigiamų atsakymų, tuo daugiau preteksto susimąstyti!

1. Ar atsitiko taip, kad ilgą laiką šalinotės draugiškų kompanijų?

2. Jūs stengiatės nekalbėti apie save net artimų žmonių kompanijoje?

3. Ar jaučiatės vienišas?

4. Ar vengiate priešingos lyties atstovų?

5. Pradedate panikuoti, jei kas nors prieina arčiau arba mėgina jus paliesti?

6. Jaučiate diskomfortą, kai jums pasisiūlo padėti, paremti?

7. Jei santykiai su tik flirtu, jaučiatės saugūs? Jei partneris nori sekso, jūs atsisakysite?

8. Manote, kad jūs aukščiau (žemiau) už aplinkinius? Jūs pernelyg griežtas ir drąsus ar priešingai – santūrus ir ramus?

9. Ar seksas jums kelia šleikštulį?

10. Jūs manote, kad jei susilaikysite nuo intymių santykių, tapsite geresnis ir pašvęsite savo gyvenimą kitiems tikslams?

Seksualinės anoreksijos pagrindas – kūniško artumo baimė. Ši problema paprastai atkeliauja iš vaikystės. Seksologai tvirtina: seksualinės problemos neretai atsiranda vaikui patyrus tvirkinimo ar seksualinės prievartos pasekmių. Tačiau ir auklėjant jį labai griežtai, trūkstant tėvų meilės taip pat neretai priveda prie pasišlykštėjimo seksualiniu gyvenimu. Vaikas, gyvendamas puritoniškoje aplinkoje, kai apie intymius santykius negali būti ir kalbos, pradeda žiūrėti į seksą kaip į kažką nešvaraus ir žeminančio.

Jei merginai iš mažumės kalama į galvą, kad vyrams iš jos tik vieno tereikia, tai ji pasistengs, kaip galima ilgiau išsaugoti nekaltybę. Ilgainiui nekaltybė jai pačiai taps našta ir kliūtis turėti intymių santykių, net jei ji to ir norėtų. Tokiu atveju moteriai reikėtų kreiptis į seksologą, kuris padės jai įveikti baimę prieš pirmą suartėjimą.

Seksologų nuostabai, vis daugiau vyrų atsisveikina su nekaltybe sulaukę 30-35 metų. Jie – gražūs, protingi ir sėkmingi, tačiau perspektyva turėti intymių santykių, jiems kelia panišką baimę. Pirma priežastis: baimė būti išjuoktam dėl savo pojūčių, nes moterys dabar labai reiklios ir net agresyvios seksualine prasme. Kita priežastis – sėkmės kultas ir absoliutaus pasisekimo visose gyvenimo sferose poreikis. Jaunas vyras, supratęs, kad nesugeba pasiekti visų sekso paslapčių ir jam nepriimtinas dabar madingas svingas, pasako sau: „Tai geriau aš su niekuo nebūsiu!“

Gyvuoja ir kitų susilaikymo nuo intymaus artumo priežasčių. Celibatas – lytinio gyvenimo atsisakymas dėl religinių įsitikinimų. Fiktyvi santuoka – sekso atsisakymas abipusiu susitarimu. Kerštas – sekso atsisakymas kaip partneriui skirta bausmė. Nekaltybė – savęs išsaugojimas tyrai ir vienintelei gyvenimo meilei arba iki santuokos. Libido sumažėjimas dėl medikamentų įtakos – tiksliau, tai jau pasekmės, vartojant kai kuriuos vaistus arba ir dėl kurios nors persirgtos ligos.

Jie žmogus metų metus neįsileidžia nieko nei į savo sielą, nei į širdį, visai tikėtina, kad jis turi rimtų problemų. Vienam įveikti seksualinę anoreksiją neįmanoma. Darbas su seksologais gali užsitęsti ne vienerius metus, nes, norint, kad gydymas būtų sėkmingas, pirmiausiai reikia prisipažinti pačiam sau, kad sergate šia liga. Seksualinė anoreksija gali būti įvairių formų ir net slėptis po įprastu drovumu ar gėdos jausmu. Nors, anot specialistų, seksualinis anoreksikas gali gyventi visai įdomų seksualinį gyvenimą, tačiau tik tame žmonių rate, kurie nereikalaus iš jo rimtų ir intymių santykių. Kartais žmonės, paniškai bijantys sekso, apsimeta, kad yra įsimylėję žmogų, kuris niekada nepareikalaus iš jo artimų ryšių.

Parengė Sniegė Pilypienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.