„Wall Street Journal“ pateikė laimingos šeimos receptą

Ar nuo vaikų keliamo triukšmo ir betvarkės jums šiaušiasi plaukai? Kai kurie amerikiečių tėvai mano radę išeitį – JAV vis labiau populiarėja idėja, kad namuose reikia taikyti tas pačias taisykles, kurios galioja darbe. Naujovės entuziastai tvirtina, kad darbų planavimas ir susirinkimai – tai raktas į šeimos laimę, rašo WSJ.com.

Visose šeimose būna konfliktų. Tos, kurios juos gudriau valdo, dažniau jų išvengia.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Visose šeimose būna konfliktų. Tos, kurios juos gudriau valdo, dažniau jų išvengia.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 21, 2013, 10:48 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 8:41 AM

Visa tai išbandė Aidaho valstijoje, Hiden Springso mieste gyvenanti Starrų šeima – du suaugusieji ir keturi jų vaikai.

Davidas yra programuotojas, o jo žmona Eleanora rūpinasi vaikais, kurių amžius svyruoja nuo 10 iki 15 metų. Vienam iš vaikų nustatytas Aspergerio sindromas, kitam – dėmesio deficito hiperaktyvumo sutrikimas.

Kaip ir daugelis tėvų, anksčiau Eleanora kasdien grūmėsi su nesibaigiančiais darbais, tuo pačiu stengdamasi visus apdovanoti savo meile.

„Vis galvodavau, kad svarbiausia – mylėti, o visa kita išsispręs savaime. Bet taip neatsitiko. Galiausiai pasakiau: „Dėl Dievo meilės, daugiau negaliu šito tverti“, - prisimena moteris.

Nusprendę, kad pokyčiai šeimos gyvenime būtini, sutuoktiniai nesikreipė patarimo į gimines ir draugus. Jie nutarė verčiau namuose pritaikyti taisykles, kurios galioja Davido darbe.

Pora nusprendė laikytis vadinamos greitos plėtros principo. Tai grupinės dinamikos sistema, kai darbuotojai sutelkiami į nedideles komandas, jie rengia kasdienes progreso sesijas ir savaitinius darbų aptarimus.

„Savaitiniai šeimos susitikimai pagerino komunikaciją, padidino produktyvumą, sumažino įtampą, ir visi tapo daug laimingesni, nes gali būti šeimos komandos dalimi“, - paaiškino šeimos tėvas.

Pagrindinis Starrų tvarkos reikalavimas – atskaitomybė. Pavyzdžiui, ant lentos jie sudarė ryte atliktinų darbų sąrašą. Kiekvienas turi savo pareigas ir privalo jas atlikti.

WSJ.com straipsnio autorius, vieną rytmetį apsilankęs Starrų namuose, apstulbo. Eleanora gėrė kavą, o vaikai gamino sumuštinius, plovė indus ir šėrė šunį.

Kai žurnalistas pastebėjo, kad jo dukterys tikrai nebūtų tokios paklusnios, Eleanora atsakė: „Aš galvojau tą patį. Bet klydau.“

Demokratija

Grįžęs namo, rašinio autorius pabandė pasinaudoti Starrų patirtimi.

„Pirmą savaitę, kai su žmona sudarėme ryto darbų sąrašą, riksmų namuose sumažėjo perpus, - pasakoja jis. - Bet didžiuoju proveržiu tapo šeimos susirinkimas. Per jį mes uždavėme tris klausimus. Pirmas: kas gero šią savaitę nutiko mūsų šeimoje? Antras: kas šią savaitę mūsų šeimai nepasisekė? Trečias: ką mes nutarsime padaryti kitą savaitę? Kiekvienas išsako pasiūlymus, o vėliau balsuojama.

Pirmiausia, tai suteikia vaikams pasitikėjimo. Jie gali patys pasirinkti apdovanojimus ir bausmes. Be to, galėdami patys planuoti savo laiką, ateityje vaikai geriau save kontroliuoja.

Antra, tėvai nėra neklystantys. Komandos efektyviausiai dirba tada, kai nėra vieno lyderio – turi prisidėti visi. Mes netgi leidome vaikams mus kritikuoti.

Ši sistema taip pat šeimos nariams padeda tapti lankstesniems.“

Vertybių diegimas

Bet kada ir kaip šiems savarankiškiems vaikams diegti vertybes?

Atsakymas – šeimos misijos apibrėžimas.

Straipsnio autorius pabandė tą padaryti.

„Mes pasinaudojome šiuolaikiniais prekės ženklo kūrimo būdais. Pirmiausia turėjome išsiaiškinti, kas mums yra svarbiausia. Visi siūlė variantus, o tada balsavome. Galiausiai susitarėme dėl 10 kertinių teiginių. Pavyzdžiui, mes keliautojai, o ne turistai. Arba, mums nepatinka dilemos, mes mėgstame sprendimus.

Kokia nauda iš šių teiginių? Atlikus tyrimus paaiškėjo, kad šeimos vertybių nustatymas leidžia tėvams mažiau laiko jaudintis dėl to, kad jie priėmė neteisingą sprendimą, ir daugiau galvoti apie tai, ką padarė gero.

Kai viena mūsų dukra įsivėlė į ginčą su viena bendraklase, namuose jos paklausėm, kokią šeimos vertybę šiuo atveju būtų galima pritaikyti. „Mes skatiname žmones draugauti“, - atsakė ji. Štai ir turėjome kelią į pokalbį“, - rašoma WSJ.com publikacijoje.

Pinigai

Dar vienas svarbus dalykas – pinigai. Įrodyta, kad jeigu tėvai nuolat kalba apie pinigus ar kitus materialinius dalykus, taip ima elgtis ir vaikai. Jeigu jie mato, kad tėvai su pinigais elgiasi atsakingai, jie taip pat to išmoksta.

Čia patarimų duoda šeimos finansų konsultantas Byronas Trottas, kurį vienas turtingiausių pasaulio žmonių Warrenas Buffetas yra pavadinęs vieninteliu bankininku, kuriuo jis pasitiki.

1.Parodykite vaikams pinigus. Nenorite jų apkrauti pinigų skaičiavimo našta? Žinokite, kad informacijos neturėjimas juos apkrauna daug labiau.

2.Leiskite vaikams pasimokyti savo kailiu. „Geriau išmesti į balą 6 JAV dolerius, nei vėliau 60 tūkstančių“, - pataria B. Trottas.

3.Leiskite vaikams dirbti ir užsidirbti. „Jeigu nori, kad tavo dukros suprastų, kas yra pinigai, leisk joms padirbėti limonado pardavėjomis“, - atkreipė dėmesį specialistas.

Konfliktų sprendimas Visose šeimose būna konfliktų. Tos, kurios juos gudriau valdo, dažniau jų išvengia.

Išeitis – nuolatinės derybos, kuriomis šiuolaikiniame pasaulyje sprendžiama viskas: nuo branduolinio ginklavimosi iki visuotinių streikų.

Vis dėlto būdamas darbe gali išvengti konflikto, o namuose – ne. Tad viskas gali baigtis skyrybomis arba susvetimėjimu.

Šeimos kaip įmonės valdymą išbandžiusios šeimos pateikia tris pagrindinius patarimus.

Pirma, įtraukite į diskusiją kuo daugiau žmonių. Įrodyta, kad grupės, ypač jeigu jose yra ne ekspertų, priima geresnius sprendimus, nei atskiri individai.

Antra, pirmiau balsuokite, o tada kalbėkite. Psichologai sako, kad susišnekėti tampa lengviau, kai iš anksto žinomas ginčo dalyvių nusistatymas.

Trečia, tegul dalyvauja dvi moterys. Įrodyta, kad kuo grupėje daugiau moterų, tuo geresnius sprendimus ta grupė priima, nes moterys yra jautresnės kitiems ir labiau linkusios ieškoti kompromisų.

„Psichologai įrodė, kad žmogaus laimė didžiąja dalimi priklauso nuo santykių su aplinkiniais. Mūsų šeimos yra mūsų pagrindiniai santykiai, tačiau mes beveik neskiriame laiko, kad juos pagerintume. Ar šie patarimai – kelias į laimingą šeimą? Pabandykite“, - ragina WSJ.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.