Diabetologas A. Golay: „Dieta turėtų būti maloni“

Jūs niekuomet neišvysite garsios Lietuvos pianistės Mūzos Rubackytės-Golay (57 m.) užkandžiaujančios menkaverčiais patiekalais. Mat žavi ir liekna moteris turi gerą patarėją. Jos sutuoktinis šveicarų diabetologas profesorius Alainas Golay (57 m.) yra parašęs ne vieną knygą, kurioje pataria, kaip efektyviai atsikratyti antsvorio.

Daugiau nuotraukų (1)

Ernesta Vinevičiūtė („Lietuvos rytas”)

Feb 24, 2013, 11:06 AM, atnaujinta Mar 11, 2018, 5:01 AM

Sulieknėti trumpam – nesunku. Bet jei trokštate visą laiką išlikti liekni, reikia visam gyvenimui pakeisti ir savo mitybos įpročius, elgseną. Tai padaryti nėra paprasta.

Daugiausia su antsvorio turinčiais pacientais Ženevos (Šveicarija) universitetinės ligoninės skyriaus vedėjas profesorius A. Golay ta tema yra paskelbęs daugiau nei 500 straipsnių, mokslinių darbų ir knygų.

Patarimai, sudėti į knygą „Lieknėti pagal asmenybės tipą“, išverstą į 8 kalbas, pasiekė ir Lietuvos skaitytojus – jau šį savaitgalį pats autorius šį leidinį pristatys Vilniaus tarptautinėje knygų mugėje.

– Tad koks būdas numesti svorio yra geriausias? – paklausėme diabetologo A. Golay.

– Būtina nuolat kreipti dėmesį į tai, ką valgote. Būtina apriboti alkoholį, limonadus, sodos vandenį, tokius gardumynus kaip sūris, šokoladas.

Maisto raciono pagrindą turi sudaryti daržovės.

Jos turi užimti pusę jūsų lėkštės. Ketvirtadalį baltymai – mėsa, žuvis, sūris. Kitas ketvirtadalis – bulvės, makaronai.

– Kodėl nėra vienos stebuklingos dietos, kuri tiktų visiems?

– Įprastos dietos dažnai nėra efektyvios. Net 90 procentų žmonių, vėl pradėjusių įprastai maitintis, greitai susigrąžina prarastą svorį.

Daugybę metų dirbu diabetologu. Po gausybės tyrimų galiu drąsiai pareikšti, kad dietos sėkmė priklauso nuo žmogaus asmenybės tipo. Žmonės skirtingi, todėl ta dieta, kuri efektyvi man, nebūtinai tiks jums.

Savo knygoje pateikiu asmenybės testą, kuris padeda išsiaiškinti, kokia dieta jums tinkamiausia ir ką reikėtų daryti, kad ji būtų veiksminga.

– Kiek procentų žmonių džiaugiasi efektyviais rezultatais išbandę jūsų pasiūlytą metodą lieknėti pagal asmenybės tipus?

– Palyginti su įprastomis dietomis, kurios veikia tik maždaug dešimt procentų, mano metodas leidžia džiaugtis gerais rezultatais net 60–70 procentų atvejų.

Aš nekalbu apie trumpalaikius rezultatus. Mano tikslas yra ne padėti greitai sulieknėti, tačiau padėti numesti svorio ir tokį jį išlaikyti daug metų.

– Ar yra žmonių, kurie, kad ir ko griebtųsi, niekada neatsikratys antsvorio?

– Maistas turi didžiulį poveikį mūsų emocijoms, būsenai. Jei jūs piktas, susinervinęs, depresuotas, geriausias jūsų draugas – maistas ir alkoholis.

Todėl sergantiems tokiomis ligomis kaip sunki depresija, šizofrenija sulieknėti gali būti sunkiau.

Bet niekada nepasakyčiau, kad yra žmonių, kurie negali atsikratyti antsvorio. Viskas įmanoma.

– Jau prirašyta tiek daug straipsnių, knygų su patarimais, kaip atsikratyti nereikalingų kilogramų ir išlaikyti norimą svorį. Kodėl taip dažnai pastangos sulieknėti yra tarsi Sizifo darbas?

– Kaip jau sakiau, maistas daugeliui žmonių padeda atsikratyti įtampos. Maistas daugeliui – tarsi atpildas, apdovanojimas.

Valgis yra pagrindinis išlikimo įrankis. Atlieku daug tyrimų, kurių rezultatai be galo įdomūs.

Virškinamajame trakte atradome hormonus, kuriuos užslopinus tam tikrą laiką nejustumėte alkio, svoris kristų. Tačiau po 6 mėnesių organizme išsivysto naujos sistemos, kurios užtikrina žmogaus išlikimą.

Štai todėl kiekvieną kartą, kai, atrodo, turime naują būdą nutukimui gydyti, jis nesuveikia tobulai.

Organizmas prisitaiko ir daro viską, kad žmogus nemirtų iš alkio.

Dar nėra išrasta medikamentų, kurie padėtų išgydyti nutukimą.

– Gal galėtumėte duoti keletą patarimų, kaip save motyvuoti ilgalaikiam svorio metimui?

– Kai klausiu pacientų, kodėl jie nori numesti svorio, išgirstu įvairių atsakymų. Tačiau dažniausiai jie būna nerealistiški.

Štai todėl aš savo praktikoje remiuosi filosofija.

Reikia suprasti, kodėl tu nori gyventi, kokie tavo tikslai, kokios vertybės ir kodėl tau svarbu būti geros formos. Su kiekvienu pacientu reikia atrasti tik jam svarbią motyvaciją.

– Ar tokia priežastis kaip noras patikti mylimajam yra tinkama pradėti lieknėjimo programą?

– Elgesį galima pakeisti tam, kad patiktumėte savo vyrui, įtiktumėte mamai ar užsidėtumėte pliusą prieš gydytoją. Tačiau tai neveiksminga. Reikia rasti priežasčių keistis savyje.

– Ar lengviau mesti svorį, kai tai kartu daro ir šeimos nariai, draugės?

– Tinkama socialinė aplinka labai svarbu. Savo knygoje rašau, kad reikia turėti tris draugus, kurie galėtų jums padėti, prižiūrėtų, patartų.

Stengiantis sulieknėti, kaip ir metant rūkyti, reikalinga pagalba. Apsidairykite aplinkui – ar šalia nėra „nuodingų” žmonių, kurie dėl įvairių priežasčių jus stumia valgyti daugiau. Aš tokius žmones vadinu kenkėjais.

– Ar įmanoma atrasti tokią dietą, kurios laikymasis būtų ne kančia, o malonumas?

– Tokia dieta ir turėtų būti, nes jos reikės laikytis visą gyvenimą. Visam laikui reikia pakeisti mitybos įpročius, elgseną, fizinį aktyvumą.

Todėl dieta turi būti maloni ir ne per daug apribojanti. Antraip ji tiesiog nebus veiksminga.

Mano metodas, kurio centre yra pacientas, žinomas visame pasaulyje. Kad jis pakeistų savo valgymo įpročius, reikia sukurti tokią strategiją, kuri atitiktų jo motyvaciją, patenkintų jo poreikius, vertybes, teiktų malonumą.

Nors aplinka svarbi, visus sprendimus priima pats žmogus. Juk jis gyvena su savo svoriu.

Neseniai pas mane lankėsi moteris. Jai pavyko atsikratyti 20 kilogramų svorio tik šiek tiek pakeitus elgseną, mitybą.

Ji pradėjo sportuoti, daug vaikščioti. Visa tai jai padėjo ne tik atsikratyti antsvorio, bet ir įkvėpė gyvenimo džiaugsmo – sulieknėjusi ji tapo kur kas laimingesnė, susirado ir daugiau draugų.

Sulieknėjus gyvenimas pasikeičia iš esmės. Bet ar reikia mesti svorį, ar ne, turite nuspręsti patys ir pasirinkti tinkamiausią būdą tai padaryti.

– Ar jūsų metodas tinkamas visiems žmonėms? Lietuvių ir šveicarų mitybos įpročiai skiriasi.

– Be abejo, yra skirtumų. Lietuvių patiekalai visai kitokie nei šveicarų. Jūs geriate daugiau alaus, mes – daugiau vyno. Jūs valgote daugiau bulvių, mes – duonos.

Tačiau mūsų visų elgsena yra panaši. Aš tikiu, kad mano metodas bus tikrai veiksmingas ir lietuviams.

Lietuvių, kaip ir kai kuriose kitose kalbose numesti svorį reiškia sublogti, o daugiau sveriančiam žmogui neretai taikomas epitetas „pasitaisęs”.

Štai todėl buvo sunku tinkamai į lietuvių kalbą išversti mano knygos pavadinimą. Dar yra daug šalių, kuriose apkūnumas reiškia gerą gyvenimą, turtus.

– Kaip pats prisižiūrite – laikotės dietos, sportuojate?

– Visus patarimus, kuriuos aprašau savo knygose, pats naudoju. Kasdien žiūriu, ką valgau, 3–4 kartus per savaitę sportuoju.

– Ar jūsų žmona pianistė M. Rubackytė klausia patarimų, kaip išlikti lieknai ir sveikai?

– Be abejo. Mūzos darbas reikalauja, kad ji būtų labai geros fizinės formos. Groti fortepijonu 6 valandas per dieną – tai tas pat, kas intensyviai ruoštis sporto rungtynėms.

Tam, kad tai sugebėtum padaryti aukščiausiu lygiu, reikia kokybiškai maitintis, gerai išsimiegoti. Labai lengva gyventi su Mūza, nes mūsų elgsena – panaši.

Ji labai atidžiai renkasi, ką valgyti, daug juda. Net ir mūsų asmenybės tipas tas pats – mes abu esame dominuojantys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.