Išsiaiškinta, kodėl skausmas būna malonus

Kai žmogus patiria mažesnį skausmą nei tikėjosi, palengvėjimo jausmas virsta pasitenkinimu. Šį faktą atskleidė Norvegijos mokslininkų atliktas tyrimas, rašo dailymail.co.uk.

Jei skausmas mažesnis nei tikėtasi, jis gali būti malonus. Tai yra priežastis, kodėl žmonės susižavi sadomazochistiniu seksu.<br>123rf
Jei skausmas mažesnis nei tikėtasi, jis gali būti malonus. Tai yra priežastis, kodėl žmonės susižavi sadomazochistiniu seksu.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 6, 2013, 4:57 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 12:01 PM

Norvegijos mokslininkai per tyrimą išsiaiškino, kad vienas ir tas pats dirgiklis gali būti interpretuojamas skirtingai, skausmingi pojūčiai susiję su laukimu ir kontekstu. Būtent todėl sadomazochistinis seksas kai kuriems žmonėms teikia malonumą. Kitiems – tai skausmingas ir žeminantis procesas.

Tyrėjai taip pat galvoja, kad jų išvados gali lemti gydant ligonius nuo toksikomanijos ir mažinant skausmus.

„Jau nuo seno žinoma, kad skausmas gali būti bereikšmis, jei žmogus suvokia, jog jam galėjo būti daug blogiau. Tačiau tai, kad skausmas gali būti kažkas malonaus, jei pavyko išvengti daug blogesnio dalyko, be jokios abejonės, tapo atradimu“, – sakė Oslo universiteto psichologė Siri Leknes.

Mokslininkai, norėdami ištirti žmonių reakciją skausmo atžvilgiu, pasirinko 16 sveikų eksperimento dalyvių, kurių buvo paprašyta pasiruošti skausmingiems pojūčiams. Tyrimo dalyviai buvo ne kartą veikiami skirtingo intensyvumo šilumos poveikiu keturias sekundes. Eksperimentai buvo vykdomi dviem skirtingais būdais. Per pirmąjį šiluma nebuvo skausminga arba skausmas buvo nedidelis. Per antrąjį eksperimentą šiluma buvo arba pakenčiama, arba labai stipri. Šiuo atveju pakenčiamas skausmas buvo geriau iš dviejų blogybių.

Eksperimento dalyvių smegenų aktyvumas buvo išmatuotas kompiuterine tomografija.

„Kaip ir buvo tikėtasi, stiprus karštis sukėlė negatyvius jausmus tarp visų tyrimo dalyvių. Tuo tarpu maloni šiluma sukėlė teigiamą reakciją“, – sakė S. Leknes.

Mokslininkus labiau sudomino tyrimo dalyvių reakcija į saikingą skausmą. Eksperimentuose, kur saikingas skausmas buvo blogesnė alternatyva, žmonių reakcija buvo negatyvi. Tais atvejais, kai tai buvo geresnė alternatyva, jo dalyviai priėmė tai kaip teigiamus jausmus ar net paguodą.

„Tai galima paaiškinti tuo, kad tyrimo dalyviai ruošėsi blogesniam variantui ir, suprantama, pajuto palengvėjimą, kai suprato, kad skausmas nebus toks stiprus, kaip jie galvojo. Kitaip tariant, palengvėjimo jausmas gali būti pakankamai stiprus, norint paversti skausmą palengvėjimu ar net patirti malonumą“, – sakė psichologė.

Anot S. Leknes, tyrimas parodė, kad vieno ir to paties skausmo poveikį žmonės priima skirtingai. Visi šie jausmai susiję su laukimu: silpnesnis skausmas nei tikėtasi gali būti malonus. Nepaisant to, anot mokslininkės, skausmas paprastai nėra malonus dalykas ir daugumai žmonių neužtenka šiuolaikinių gydymo metodų mažinant skausmingus pojūčius.

Tyrimo rezultatai kada nors bus panaudoti ieškant tobulesnių skausmo malšinimo metodų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.