Oralinis seksas gali sukelti burnos ertmės vėžį

Dauguma moterų galvoja, kad prezervatyvas – viena iš būtinų saugaus sekso sąlygų. Tačiau kontraceptinės priemonės pamirštamos tuomet, kai kalba pasisuka apie oralines glamones, rašo askwoman.ru.

Mokslininkai perspėja, kad net ir oralinio sekso metu galima užsikrėsti įvairiomis ligomis.<br>123rf
Mokslininkai perspėja, kad net ir oralinio sekso metu galima užsikrėsti įvairiomis ligomis.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 10, 2013, 9:17 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 6:40 AM

Mokslininkai perspėja, kad net ir oralinio sekso metu galima užsikrėsti įvairiomis ligomis. Pavyzdžiui, per vieną tyrimą paaiškėjo, daugiau kaip 60 proc. atvejų burnos ertmės vėžys išsivystė dėl oralinio sekso be prezervatyvo. Tyrime dalyvavo 25–44 metų amerikietės.

Šie faktai gali ne juokais išgąsdinti oralinio sekso mėgėjus. Vis dėlto tereikia naudoti apsaugos priemones. Apie tai papasakojo seksologė Jelena Bykova: „Rizika užsikrėsti ligomis oralinio-genitalinio kontakto metu nė kiek ne mažesnė nei vaginalinio sekso metu. Todėl nereikėtų pamiršti kontracepcijos priemonių. Galima naudotis ne tik prezervatyvais, bet ir juostelėmis iš latekso. Problema ta, kad oralinio sekso metu prezervatyvai beveik nenaudojami, nes jie slopina jautrumą. Net baimė užsikrėsti ligomis, perduodamomis lytiniu keliu, negali priversti žmonių naudotis prezervatyvais.

Žinoma, tokiais atvejais užsikrėtimo rizika priklauso ir nuo kitų veiksnių, pavyzdžiui, nuo žmogaus imuniteto, patirtų traumų ar mikrotraumų burnos ertmėje ir t. t.

Gana neseniai buvo atlikti tyrimai Švedijos Malmo universitete. Tyrimo duomenimis, anot mokslininkų, vienas iš veiksnių, darančių įtaką gerklės vėžio vystymuisi, yra virusas HPV. Tai reiškia, kad nesaugaus oralinio sekso metu, vienas partneris gali perduoti kitam partneriui itin pavojingą papilomos virusą ŽPV (virusas, atsakingas už daugumą vėžio tipų lytiniuose organuose).“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.