Alimentai: kaip išlaikomi vaikai nutrūkus santuokai

Yra keturi pagrindiniai principai, susiję su tėvų pareiga išlaikyti savo nepilnamečius vaikus:

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 12, 2013, 11:56 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 4:25 AM

1. Tėvai savo nepilnamečius vaikus išlaikyti privalo.

2. Materialinį išlaikymą savo nepilnamečiams vaikams privalo teikti abu tėvai, tačiau konkretus kiekvieno tėvo teikiamas išlaikymo dydis priklauso nuo faktinių aplinkybių, (kiekvieno tėvo turtinės padėties ir kt.).

3. Vaikams teikiamo išlaikymo dydis turi būti proporcingas nepilnamečių vaikų poreikiams bei jų tėvų turtinei padėčiai ir užtikrinti būtinas vaikui vystytis sąlygas.

4. Tėvų pareiga išlaikyti savo nepilnamečius vaikus išlieka ir atskyrus vaikus nuo tėvų arba apribojus tėvų valdžią, išskyrus atvejus, kai vaikas įvaikinamas. Ši pareiga negali būti perleidžiama kitiems asmenims, atsisakymas nuo šios pareigos negalioja. Jei iš vieno iš tėvų buvo priteistas išlaikymas, tačiau jis mirė, išlaikymo pareiga pereina jo įpėdiniams, kiek leidžia paveldimas turtas.

Kai vienas iš tėvų nevykdo savo pareigos materialiai išlaikyti savo vaikus

Jeigu nepilnamečio vaiko tėvai (ar vienas jų) nevykdo pareigos materialiai išlaikyti savo nepilnamečius vaikus, vienas iš tėvų ar vaiko globėjas arba valstybinės vaiko teisių apsaugos institucija turi teisę kreiptis į teismą su ieškiniu dėl išlaikymo priteisimo.

Vaikų išlaikymas nutraukus santuoką

Vienas iš klausimų, kurį teismas sprendžia nutraukdamas santuoką, yra sutuoktinių nepilnamečių vaikų išlaikymas. Sutuoktiniai turi teisę nutraukti santuoką tarpusavio susitarimu bei sudaryti sutartį dėl santuokos nutraukimo teisinių pasekmių joje nustatydami vaikų išlaikymo klausimus, tačiau jei sutuoktiniai nesusitaria, sutuoktinių nepilnamečių vaikų išlaikymo klausimus sprendžia teismas. Kol nagrinėjama santuokos nutraukimo byla bei sprendžiami išlaikymo priteisimo klausimai, teismas, atsižvelgdamas į vaikų, taip pat į vieno sutuoktinio interesus, gali taikyti laikinąsias apsaugos priemones – laikiną išlaikymo nepilnamečiams vaikams iš vieno iš sutuoktinių priteisimą.

Momentas, nuo kurio priteisiamas išlaikymas

Išlaikymas priteisiamas nuo teisės į išlaikymą atsiradimo dienos, tačiau išlaikymo įsiskolinimas negali būti išieškotas daugiau kaip už trejus metus iki ieškinio pareiškimo dienos. Teisė reikalauti išlaikymo atsiranda nuo tada, kai vaiko tėvas arba motina nebevykdo savo pareigos materialiai išlaikyti savo nepilnamečius vaikus.

Terminas, iki kurio priteisiamas išlaikymas

Išlaikymas priteisiamas vaikams tol, kol jie sulaukia pilnametystės. Tėvai taip pat turi pareigą išlaikyti pilnametį vaiką, kai jis yra nedarbingas dėl neįgalumo, kuris jam nepilnamečiui nustatytas, todėl tokiam vaikui net ir esant pilnamečiui, taip pat turi būti priteisiamas išlaikymas. Pilnamečiui vaikui, kuris mokosi vidurinių, aukštųjų ar profesinių mokyklų dieniniuose skyriuose ir yra ne vyresnis negu 24 metų, teismas išlaikymą priteisia, kai yra visuma sąlygų: vaikas sąžiningai ir pažangiai mokosi vidurinės mokyklos dieniniame skyriuje, vaikui būtina parama, o tėvai turi galimybę ją teikti. Priteisto išlaikymo išieškojimas nutraukiamas, jeigu nepilnametis emancipuojamas, vaikas sulaukė pilnametystės, vaikas įvaikinamas, vaikas miršta.

Priteisiamo išlaikymo forma ir dydis

Išlaikymas gali būti priteisiamas kas mėnesį mokamomis periodinėmis išmokomis, konkrečia pinigų suma arba priteisiant tam tikrą turtą. Išlaikymo dydis turi būti proporcingas vaiko poreikiams. Teismas, priteisdamas išlaikymą dviem ar daugiau vaikų, turi nustatyti tokį išlaikymo dydį, kuris būtų pakankamas tenkinti bent minimalius visų vaikų poreikius.

Išieškota išlaikymo suma visiems vaikams turi būti panaudota lygiomis dalimis, išskyrus atvejus, kai dėl svarbių priežasčių (pvz. ligos) yra būtina nukrypti nuo lygybės principo. Teismas gali pagal vaiko, jo tėvo (motinos) arba valstybinės vaiko teisių apsaugos institucijos ar prokuroro ieškinį sumažinti arba padidinti priteisto išlaikymo dydį, jeigu po teismo sprendimo, kuriuo buvo priteistas išlaikymas, priėmimo iš esmės pasikeitė šalių turtinė padėtis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.