Penki įdomūs faktai apie gimdymą namuose

Vis daugiau moterų ryžtasi gimdyti savo namuose, o ne ligoninėje. Tyrimo duomenimis, 2004-2009 metais gimdymų namuose skaičius išaugo iki 29 procentų. Nors gimdymas namuose iki šiol vis dar laikomas pakankamai retu dalyku, tačiau pastaraisiais metais darosi vis populiaresnis, rašo raut.ru. Tiesa, tiksli tokios tendencijos priežastis nėra aiški, tačiau manoma, kad tai gali būti susiję su moterimis, norinčiomis kuo mažesnio medicininio įsikišimo gimdymo metu. Tuo tarpu kitos moterys tiesiog jaučiasi gerokai ramiau savo namuose, o ne ligoninėje.

Tyrimo duomenimis, 2004-2009 metais gimdymų namuose skaičius išaugo iki 29 procentų.<br>123rf
Tyrimo duomenimis, 2004-2009 metais gimdymų namuose skaičius išaugo iki 29 procentų.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 21, 2013, 11:16 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 2:24 PM

Kol lietuvaitės kovoja už teisę gimdyti namuose, mes jums pateikiame penkis faktus, priversiančius susimąstyti, verta tai daryti ar ne. 1. Gimdymas ligoninėje saugesnis

Ginčai dėl to, ar gimdymas namuose yra pakankamai saugus, netyla iki šiol. Nepaisant to, kad akušerių ir ginekologų asociacija palaiko moterų teises pačioms rinktis gimdymo vietą, ligoninėse ir gimdymo namuose tai daryti saugiau.

Pasaulinė sveikatos organizacija palaiko gimdymo namuose idėją tik tuo atveju, jei moteris, nusprendusi nevykti į ligoninę, nerizikuoja nei savo, nei kūdikio sveikata. 2. Gimdymas namuose susijęs su didesne mirties rizika

2010 metais atlikto tyrimo duomenimis, kūdikio mirtingumo rizika yra itin maža abiem gimdymo atvejais. Vis dėlto iš anksto suplanuotas gimdymas namuose – tai du kartus didesnė naujagimio mirties rizika per pirmąjį jo gyvenimo mėnesį, palyginti su planuotu gimdymu ligoninėje.

Tyrėjai išsiaiškino, kad 0,2 proc. vaikų, gimusių namuose, mirė praėjus 1-4 savaitėms po gimimo, palyginti su 0,09 proc. vaikų, gimusių ligoninėse.

3. Kūdikiai, gimę namuose, rečiau būna mažesnio svorio

Namuose gimę kūdikiai rečiau būna neišnešioti arba mažesnio svorio. Tyrimo duomenimis, iš vaikų, gimusių namuose, neišnešioti buvo tik 6 proc., o ligoninėje tokių vaikų buvo 12 procentų. Vaikų skaičius, gimusių namuose su mažu svoriu, sudarė 4 proc. palyginti su 8 proc. gimusių ligoninėse. Vis dėlto tai susiję su tuo, kad namuose gimdo moteris, neturinti jokių sveikatos problemų.

4. Kūdikiai, gimę namuose, dažniau serga

Tyrėjai taip pat išsiaiškino, kad kūdikiai, gimę namuose, dažniau serga ir turi blogesnius sveikatos rodiklius (kvėpavimas, širdies susitraukimų dažnumas, raumenų tonusas ir refleksai). To galima išvengti, jei gimdyme namuose dalyvauja profesionali akušerė.

Nepaisant to, kūdikiai, gimę namuose, dažniau susiduria su sveikatos problemomis. Pirmiausia dėl to, kad gimdymo sąlygos nėra tokios griežtos kaip ligoninėse. Planuojant gimdymą namuose moterys turi žinoti, kaip tiksliai pasiruošti gimdymui, todėl visas detales būtina aptarti su akušere. Taip pat privaloma pasiruošti atsarginį planą, jei iškiltų pavojus. 5. Moterys, sergančios chroniškomis ligomis, neturėtų planuoti gimdymo namuose

Мoterims, turinčioms kokių nors sveikatos problemų ar chroniškų ligų (diabetas, aukštas kraujospūdis ir t. t.), nepatartina gimdyti namuose. Tai kelia pavojų ne tik gimdyvei, bet ir kūdikiui.

Taip pat specialistai nerekomenduoja gimdyti namuose, jei anksčiau buvo atliktas cezario pjūvis.

Parengė Sniegė Pilypienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.