Švedų transseksualai reikalauja kompensacijų už priverstinę sterilizaciją

Švedija laikoma ne tik išsivysčiusia, bet ir tolerantiška skirtingų seksualinių orientacijų atstovams šalimi. Tačiau transseksualai, kurie buvo priversti atlikti sterilizaciją, norėdami baigti lyties keitimo procedūrą, dabar, pasikeitus įstatymams, reikalauja kompensacijų, rašo dailychilli.com.

Švedija laikoma ne tik išsivysčiusia, bet ir tolerantiška skirtingų seksualinių orientacijų atstovams šalimi.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Švedija laikoma ne tik išsivysčiusia, bet ir tolerantiška skirtingų seksualinių orientacijų atstovams šalimi.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 30, 2013, 5:18 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 2:05 AM

2010 metais galutinai pakeitusi lytį 31 metų Nova Colliander prisipažino buvusi diskriminuojama, kai jai reikėjo atlikti sterilizaciją.

„Dauguma iš mūsų norėjome turėti vaikų ir vien mintis, kad mes kažkuo blogesni už kitus, nedavė ramybės“, - sakė N. Colliander. 

Iki praėjusių metų ši operacija buvo privaloma transseksualams, norėjusiems pakeisti lytį. Tik tokiu atveju valstybė pripažino piliečius, išduodami jiems naujus dokumentus ir nustatydami jų tapatybę, kur ir buvo nurodoma jų nauja lytis. Tačiau praėjusių metų gruodžio mėnesį teismas priėmė nutarimą, kad priverstinių sterilizacijų praktika, gyvavusi nuo 1972 metų, yra antikonstitucinis procesas ir pažeidžia Europos žmogaus teisių konvenciją. Šis teismo sprendimas nebuvo apskųstas, todėl naujas įstatymas įsigaliojo nuo šių metų sausio 10 dienos.

„Мes neturėjome teisės tapti tėvais, užšaldyti savo kiaušialąsčių ar spermos“, - teigė 22 metų Love‘as Elfelinas, kuris neseniai praėjo dvigubos mastektomijos procedūrą, tačiau nebereikės atlikti sterilizacijos, kad galėtų baigti lyties keitimo procedūrą.

Švedijos lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų teisių gynimo federacija (RFSL) dabar ruošiasi padėti transseksualams, kurie jau buvo sterilizuoti. Tačiau valdžia kol kas atsisako išmokėti kompensacijas. 

„Jie sako, kad nepadarė nieko blogo“, - teigė Nova. 

Аdvokatė Kerstin Burman, atstovaujanti 135 transseksualams, ruošiasi paduoti skundą prieš valstybę. „Kadangi įstatymų leidėjai nesiima iniciatyvos, mes nusprendėme paduoti kolektyvinį ieškinį“, -teigė advokatė. „Aš nusivyliau, nusiminiau ir supykau, nes tikėjausi kažko daugiau iš išrinktų parlamento atstovų“, - teigė transseksualė Nova. 

Anot jos, vyriausybės atsisakymas atlyginti padarytą žalą, nuvilia, turint omeny tą faktą, kad Švedija jau išmokėjo 230 tūkst. švediškų kronų kompensaciją priverstinės sterilizacijos aukoms pagal programą 1935-1996 metais. 0 1999 metais šalies parlamentas priėmė įstatymą, pagal kurį skyrė 175 tūkst. švediškų kronų išmokėti kompensacijas priverstinės sterilizacijos aukoms.

Parengė Sniegė Pilypienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.