Kaip suprasti, kad meilė išblėso?

Psichologės Anos Uzbekovos tvirtinimu, dažnai žmonės nesąmoningai apgaudinėja save ir partnerį, teigdami, kad yra įsimylėję. Tuomet žmogus atsiduria prieštaravimų liūne, rašo signorina.ru.

Kartais žmonės meile laiko santykius, kai tiesiog vienas iš kito stengiasi gauti naudos.<br>123rf
Kartais žmonės meile laiko santykius, kai tiesiog vienas iš kito stengiasi gauti naudos.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 3, 2013, 9:31 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 9:27 PM

„Viskas įvyksta tik dėl to, kad daug žmonių neturi tikslaus supratimo, kas yra meilė. Taigi, jie ieško, bet nežino ko, – teigė A. Uzbekova. – Jei žmogus vaikystėje nematė adekvačios meilės santykių modelio, jis gali palaikyti meile visai kitus jausmus“.

Anot psichologės, meilė, kaip bet kuris kitas jausmas, yra nepastovi. „Vieni galvoja, kad meilė – tai įsipareigojimai kitam žmogui. O kai kam meilė – tai bendri tikslai, draugystė, savitarpio supratimas ir t. t. Susitikę ir pamilę vienas kitą du žmonės lieka su skirtingu meilės suvokimu, todėl ir elgiasi skirtingai, ne visada supranta vienas kitą. Meilė – tai dviejų skirtingų žmonių santykiai, kurie neretai vienas kitą žeidžia“, – sakė A. Uzbekova. Psichologės manymu, du vienas kitą mylinčius žmones gali sieti skirtingi jausmai. Žinoma, tokios meilės pagrindas – abipusė simpatija, susižavėjimas, švelnumas, šiluma, susidomėjimas. Tačiau kartais gali atsirasti atstūmimo pojūtis, nusivylimas, pyktis, apmaudas ir nuoskauda. Tokiems žmonėms būdingi neigiami emocijų pliūpsniai santykiuose, tačiau jie nepajėgia sugriauti poros bendro pozityvaus nusiteikimo vienas kito atžvilgiu.

„Jei yra abipusė pagarba, vadinasi, partnerio nuomonė yra svarbi. Тačiau tai, ką žmonės neretai vadina meile, mano manymu, yra paprasčiausias pasinaudojimas partneriu. Jei žmogus tėra vidutinybė, jei jis nepastovus, tai jis nesąmoningai siekia pasinaudoti aukščiau už jį stovinčiu partneriu, – sakė psichologė. – Pavyzdžiui, žmogus, kuriam būdinga nepastovi, žema savivertė, siekia pasinaudoti partneriu savo savivertei pakelti.“

Anot psichologės, jei tarp partnerių pastebimi šie bendravimo požymiai apie jokią meilę negali būti ir kalbos. 1. Santykiai pašlyja atsisakius išpildyti kurį nors norą.

2. Nėra pagarbos vienas kitam.

3. Nepakantumas partnerio charakterio ypatumams ar trūkumams.

4. Įvedamos savos taisyklės. Nuolat manipuliuojama partneriu.

5. Kraštutinis variantas – prievarta namuose, alkoholizmas, narkomanija.

6. Emocinis uždarumas. Draudimas, apribojimai. Negatyvios emocijos slepiamos ir neaptarinėjamos.

7. Nesibaigiančios abejonės dėl partnerio meilės ir nuolatinis meilės patikrinimas: „jei jis taip pasielgs, vadinasi, nemyli manęs“, „jei taip, vadinasi, negalima juo pasitikėti“.

Parengė Sniegė Pilypienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: prezidento rinkimai – intriga išlieka?