Smurtas pasakose paskatino mamą pačią kurti pasakojimus vaikams

Tradicinės pasakos, kuriose nemažai vaikus bauginančių smurto apraiškų, paskatino trimečio berniuko mamą pačią pradėti kurti pasakojimus vaikams. Taip atsirado kompaktinė plokštelė „Titas Mėlynstraublys“, kurioje esančius nuotaikingus pasakojimus sukūrė Vokietijoje gyvenanti Aušrinė Starke. Plokštelėje bus ir vaikams skirta dainelė. Šios dainelės muzikos autorius – dainininkas ir prodiuseris Lukas Pačkauskas.

Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė

Apr 15, 2013, 10:58 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 5:55 AM

Su pasakų autore kalbėjomės apie plokštelės „Titas Mėlynstraublys“ atsiradimo aplinkybes ir požiūrį į pasakas vaikams.

- Kaip gimė idėja išleisti tokią kompaktinę plokštelę?

- Sūnui augant dvikalbėje šeimoje mano užduotis buvo jį išmokyti lietuvių kalbos ir perduoti lietuviškas tradicijas, todėl dažnai jam skaitydavau pasakas lietuvių kalba. Pastebėjau, kad jis manęs labai įdėmiai klauso ir jam kyla vis daugiau klausimų. Kartais aš į tuos klausimus nerasdavau atsakymų. Pastebėjau, kad jis viską vis geriau supranta ir dėl to pradeda atsirasti baimės. Jis manęs skaitant pasakas visą laiką klausdavo, kodėl vilkas suėdė paršiukus, kodėl ragana įkišo Jonuką į krosnį, kodėl vilkas suėdė senelę ir tai man trejų metų vaikui buvo sunku paaiškinti. Pradėjau kurti jam trumpučius pasakojimus apie drambliuką Titą Mėlynstraublį, kuriuose mano sūnus galėjo atpažinti pats save ir savo patirtus išgyvenimus. Mano pasakojimuose Titas buvo savarankiškas drambliukas ir atidžiai klausydavo tėvelių, kada jie jį perspėdavo apie tykančius pavojus, pavyzdžiui, kad reikia saugotis mašinų ir eiti per gatvę tik įsikibus mamai ar tėčiui į ranką, arba, kad negalima kišti pirštukų prie elektros lizdo, nes elektra labai pavojinga vaikams. Vaikai visą laiką stengiasi atkartoti kitus – iš pradžių tėvus, vėliau – draugus. Mano pavyzdys sūnui buvo Titas. Jis, klausydamasis pasakojimų, visada pabrėždavo, kad taip pat jau vienas eina į tualetą ir po to nusiplauna rankas ir, kad mama su tėčiu jį taip pat už tai pagiria. Jam mano pasakojimai labai patiko, todėl kilo idėja pasidalinti savo kūryba su kitais tėveliais ir vaikučiais. O kompaktinė plokštelė turi daug privalumų: jos galima klausytis keliaujant mašina, kada mama užsiėmusi ruošia valgį virtuvėje, o mažylis linksmai pasineria į pasakojimų pasaulį, arba prieš einant sapnuoti gražiausių pasaulyje sapnų.

- Apie ką ši plokštelė?

- Šią plokštelę sudaro viena linksma dainelė ir dešimt nuotaikingų pasakojimų mažiesiems, tokių kaip „Tito rytas“, „Pusryčiai“, „Dulkių siurblys“, „Močiutės gimtadienis“, „Kelionė lėktuvu“ ir kiti. Kompaktinė plokštelė „Titas Mėlynstraublys“ skirta vaikučiams nuo dvejų iki šešerių metų. Žinoma, jos gali klausytis ir jaunesni vaikučiai, tačiau pati iš savo patirties pastebėjau, kad vaikai pradeda intensyviai klausytis maždaug nuo dvejų metų. Aš esu ne tik pasakojimų ir dainelės teksto autorė. Kompaktinėje plokštelėje galėsite išgirsti ir mano balsą, kadangi aš pati pasakojimus ir skaitau. Norėjau pasakojimus perduoti savo mažajam klausytojui tokia intonacija, kokia aš juos ir kūriau. Ši plokštelė yra tarsi mano kūdikis, kurį aš lydėsiu nuo jo gimimo iki patekimo į mažojo klausytojo rankas.

Aš ieškojau Lietuvoje kažko panašaus, bet pavyko rasti tik pasakų rinkinius, arba verstas pasakas, todėl manau, kad ši kompaktinė plokštelė išsiskirs originalumu. Maži vaikučiai iš tikrųjų dar neturi daug kantrybės, negali ilgai susikoncentruoti ir klausytis ilgų pasakų. Jiems labiausiai patinka trumpi, aiškūs sakiniai, todėl manau, kad mano kurti pasakojimai puikiai tinka šiai amžiaus grupei.

- Minėjote, kad plokštelėje bus ir dainelių.

- Kompaktinėje plokštelėje bus viena dainelė, kuri taip ir vadinsis „ Tito Mėlynstraublio dainelė“. Tai linksma, taktiška dainelė, kurią, manau, pamėgs kiekvienas vaikas ir galės linksmai dainuoti ją kartu.

- Kas dainelei sukūrė muziką ir kas ją įdainavo?

- Muziką „Tito Mėlynstraublio dainelei“ sukūrė kompozitorius Lukas Pačkauskas. Aš jį vertinu kaip talentingą muzikantą ir kompozitorių, todėl labai apsidžiaugiau, kad Lukas sutiko prisidėti prie mano kompaktinės plokštelės kūrybinio proceso. Dainelę įdainavo nuostabaus balso savininkė dainininkė Greta Petrauskaitė. Aš Gretai be galo dėkinga už nuostabų dainelės atlikimą. Beje, dainelėje bus galima išgirsti ir mano sūnaus balsą. Jis taip pat norėjo mamai padėti kūrybinio proceso metu.

Ta pati „ Tito Mėlynstraublio dainelė“ turės ir karaokės versiją, kad visi vaikučiai galėtų dainuoti drauge ir lavinti savo muzikinę klausą bei muzikinius gebėjimus.

- Kokiu tiražu bus išleistas kompaktinis diskas? Kada ir kur jį bus galima įsigyti?

- Pirmiausiai kompaktinė plokštelė bus išleista 3,5 tūkst. vienetų tiražu. Atsiradus didesnei paklausai visuomet galima kompaktinę plokštelę išleisti didesniu tiražu. Kompaktinė plokštelė „Titas Mėlynstraublys“ pasirodys prekyboje gegužės pradžioje. Ją bus galima įsigyti mano internetinėje svetainėje www.pasakunamai.lt. Šiuo metu vyksta derybos dėl kitų platinimo vietų, kadangi aš noriu, kad kompaktinė plokštelė būtų prieinama kiekvienam norinčiam ją įsigyti.

- Ar plokštelė bus leidžiama Lietuvoje? Kas finansavo jos atsiradimą?

- Kompaktinė plokštelė bus leidžiama Lietuvoje. Jos atsiradimą finansavau pati iš savo santaupų. Aš į šią plokštelę sudėjau visą savo meilę ir energiją nuostabiausiems šio pasaulio vaikams.

- Papasakokite šiek tiek apie save. Kaip atsitiko, kad apsigyvenote Vokietijoje?

- Esu nuostabaus berniuko, kuriam jau treji metukai, mama. Taip jau likimas susiklostė, kad mano didžiąja gyvenimo meile tapo mano vyras vokietis, todėl dabar gyvenu tarp Vokietijos ir Lietuvos. Čia esu jau trečius metus, nuo savo sūnaus gimimo, tačiau labai dažnai būnu ir Lietuvoje. Aš labai pasiilgstu savo šeimos ir draugų, esančių Lietuvoje ir noriu, kad mano sūnus jaustųsi taip pat Lietuvos piliečiu, kaip ir Vokietijos, noriu, kad jis nuo mažų dienų pamiltų Lietuvą ir ten esančius mums brangius žmones. Mano specialybė iš tiesų nedaug susijusi su kūryba. Esu Vilniaus universiteto Tarptautinio verslo ir teisės magistrantė, tačiau kūryba visada užėmė didelę dalį mano gyvenime. Man visada patiko rašyti ir jau mokykloje mano kūrybos darbus mokytoja skaitydavo visai klasei. Todėl tikiuosi, kad ši kompaktinė plokštelė sužavės kitus vaikučius taip pat kaip mano sūnų.

- Koks jūsų požiūris į lietuvių vaikams skirtas pasakas? Ar jos skiriasi nuo tų, kurias savo vaikams seka, pavyzdžiui, vokiečiai?

- Mano nuomone, šias pasakas geriau gali suprasti vyresni vaikai, o maži vaikučiai mieliau klausosi trumpučių istorijų ar pasakojimų. Mažiesiems Lietuvoje skirtų knygučių tikrai daug ir jos labai gražiai iliustruotos, tačiau audio įrašų, skirtų šiai amžiaus grupei, aš neradau, o mažieji taip pat mielai klausosi pasakojimų, ypač tada, kada tėveliai neturi laiko jiems paskaityti knygutę. Kūrybą kiekvienas supranta savaip ir kiekvienas turi savo nuomonę apie pasakas bei jose pasakojamas istorijas. Aš nusprendžiau, kad mano sūnus dar per mažas kai kurioms klasikinėms pasakoms, kuriose įžvelgiau prievartą ir, manau, kad jos skatina baimės atsiradimą mažiems vaikams, tačiau esu įsitikinusi, kad kai mano sūnus bus vyresnis, mes mielai skaitysime klasikines lietuviškas ir iš užsienio kalbų verstas pasakas.

O vokiečiai labai rūpinasi vaikų gerove, sveikata ir vystymusi. Jie kreipia didelį dėmesį į tai, kokią informaciją vaikai gauna ir kaip jie į ją reaguoja. Man darželio auklėtoja irgi patarė rodyti sūnui tik įrašytus filmukus, kuriuos aš pati būsiu peržiūrėjusi ir žinosiu, kas juose nutiks. Lygiai taip pat liepė atkreipti dėmesį į tai, kas kalbama per radiją ar televiziją, kad vaikas neišgirstų jį bauginančios informacijos. Mano nuomone, vokiečiai mažiems vaikams labai atidžiai renka knygutes ir garso bei vaizdo įrašus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.