Trys priežastys, kodėl pradedama storėti po 30 metų

Pavasarį pats laikas atsikratyti per žiemą priaugtų kilogramų, jei norite nesigėdyti savo kūno paplūdimyje, rašo kp.ru. Tačiau, bėgant laikui, darosi vis sunkiau atsikratyti net dviejų, trijų kilogramų. Daug yra moterų, kurios visą laiką buvusios liaunos kaip nendrės, perkopusios trisdešimtmetį papilnėja. Vis dėlto jos nekeičia nei įprasto mitybos režimo, nei gyvenimo būdo. Kodėl taip nutinka?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-04-22 18:46, atnaujinta 2018-03-07 21:38

1. Bet kuriai moteriai, artėjant 40-mečiui, pradeda pamažu keistis hormoninis fonas. Kiaušidėse sumažėja lytinių hormonų progesterono ir estradiolio lygis.

„Pirmiausiai dėl sumažėjusio progesterono lygio moters organizme sutrinka menstruacijų ciklas. Progesteronas daro įtaką ir medžiagų apykaitos procesams. Šio hormono stygius sukelia medžiagų apykaitos sutrikimus, tuo pačiu ir kūno masės didėjimą“, – aiškino ginekologė-endokrinologė Svetlana Jureneva.

Kai moteriai daugiau kaip 45 metai, sumažėja ir estrogeno lygis organizme. Tai sukelia klimaksinius simptomus: išmuša karštis, būdingi prakaitavimo anplūdžiai ir kt. Tuo tarpu vyriškų lytinių hormonų moters organizme mažėja lėčiau. Tai pasireiškia padidėjusiu plaukuotumu ant veido, padaugėja riebalinių audinių.

2. Su amžiumi visiems žmonėms mažėja raumenų masės apimtys bei daugėja riebalų. Sumažėja ir skydliaukės hormonų sintezė. Visi šie pokyčiai sukelia medžiagų apykaitos sulėtėjimą ir svorio padidėjimą.

3. 30-35 metų vyrai pilnėja dėl sėdimo gyvenimo būdo ir pomėgio gerti alų. Jame yra fermentų, dėl kurių pradeda didėti pilvas. Šie riebalai susiformuoja ir aplink kepenis, žarnyną. Tai daro įtaką aterosklerozės vystymuisi.

***

„Yra keli kriterijai įvertinant idealią kūno masę, – pasakojo gydytoja-dietologė Svetlana Berežnaja. – Moteriai idealus riebalinio audinio pasiskirstymas, kai jos figūra „kriaušės“ tipo (pagrindinis riebalų kiekis pasiskirsto sėdmenų ir klubų srityje). Moterims taip pat svarbu ir liemens apimtis. Norma – mažiau kaip 80 сm.

Parengė Sniegė Pilypienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.