Liesos ir aukštos moterys susilaukia daugiau vaikų

Durhamo universiteto (Didžioji Britanija) mokslininkai atliko tyrimą ir išsiaiškino, kad plonos ir aukštaūgės moterys neretai susilaukia daugiau vaikų nei žemos, kresno sudėjimo dailiosios lyties atstovės. Vienas iš akivaizdžiausių pavyzdžių, įrodančių, kad mokslininkai teisūs, galėtų būti supermodelis Heidi Klum. 178 сm ūgio H. Klum yra keturių vaikų motina, rašo dailymail.co.uk.

Plonos ir aukštaūgės moterys neretai susilaukia daugiau vaikų nei žemos, kresno sudėjimo dailiosios lyties atstovės.<br>123rf
Plonos ir aukštaūgės moterys neretai susilaukia daugiau vaikų nei žemos, kresno sudėjimo dailiosios lyties atstovės.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 30, 2013, 10:24 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 11:37 AM

Durhamo universiteto mokslininkai tyrimo objektu pasirinko dvi skirtingas moterų gentis iš Gambijos. Nepaisant to, tyrėjai tvirtino, kad panaši tendencija gali vyrauti visame pasaulyje. Tyrimuose buvo panaudoti duomenys apie dviejų Gambijos kaimų gyventojų bendruomenes, kuriuos 1956 - 2010 metais surinko Britų medicinos tyrimo bendrija. 

Konkrečiai tyrimuose buvo panaudoti duomenys apie visų minėtoje vietovėje gyvenančių moterų ūgį ir svorį. Tyrėjai nustatė, kad per 54 metų laikotarpį abiejose bendruomenėse aptiktas akivaizdus demografijos postūmis: nuo didelio mirtingumo ir didelio gimstamumo sumažėjimo. Tie pokyčiai aiškinami tuo, kad pagerėjo mitybos kokybė ir medicinos pagalba.

Taip pat tyrėjai aptiko, kad sumažėjus gimstamumui moters svoris ir ūgis taip pat pasikeitė. Tyrimai parodė, kad žemesnės ir sunkesnės moterys gimdo rečiau nei moterys su mažesne kūno mase ir aukštesniu ūgiu. Universiteto antropologijos daktaras Ianas Rickardas sakė: „Mūsų manymu, mirtingumo sumažėjimas dar nereiškia, kad evoliucija sustojo. Tai reiškia, kad ji keičiasi. Mūsų rezultatai svarbūs, todėl, kad dabar vyksta demografijos perėjimas nuo aukštų prie žemų gimstamumo ir mirtingumo rodiklių. Šiuo atveju, laikinas evoliucijos proceso sulėtėjimas parodė, kad keičiasi ir žmonės.“ 

Tačiau tyrime, išspausdintame žurnale „Current Biology“, rašoma, kad mokslininkai kol kas negali tiksliai nustatyti, kodėl taip vyksta. Taip pat mokslininkai įrodė, kad analogiška tendencija pastebima ir Europos šalyse. Tyrimas taip pat parodė, kad aukšti vyrai paprastai taip pat turi daugiau vaikų. Tarp moterų daugiau vaikų susilaukia tos, kurių svoris mažesnis nei vidutinis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.