Septyni būdai įveikti nemigą

Nemiga – itin paplitęs reiškinys, su kuriuo reikia kovoti. Mokslininkų grupė, kuriai vadovavo Vašingtono kovos su nemiga centro (JAV) direktorius Nitunas Verma, išleido vadovėlį norintiems įveikti nemigą, rašo huffingtonpost.com. Taigi, ką siūlo mokslininkai?

Vašingtono kovos su nemiga centro momkslininkai išleido vadovėlį norintiems įveikti nemigą.<br>123rf
Vašingtono kovos su nemiga centro momkslininkai išleido vadovėlį norintiems įveikti nemigą.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 3, 2013, 1:01 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 8:55 AM

1. Neverskite savęs miegoti. Kuo daugiau galvosite apie tai, kad turite miegoti, tuo mažiau šansų užmigti. Be to, beprasmiška vartytis nuo vieno šono ant kito, nes tai taip pat neduos teigiamų rezultatų. Geriau užsidekite šviesą ir užsiimkite kokiu nors ramiu ir vienodu darbu. Pavyzdžiui, paskaitykite kurią nors nuobodžią knygą. Kai žmogui kas nors neįdomu – kraujospūdis sumažėja, atsiranda noras žiovauti, vangumas ir akys pačios pradeda merktis.

2. Prieš eidami miegoti pasistenkite nevalgyti ir negerti daug skysčių. Jei prieš einant miegoti jus kankina alkis, reikėtų jį numalšinti stikline šilto pieno ar sultimis.

3. Kai kurie žmonės mano, kad vyno taurė prieš einant miegoti – idealūs migdomieji. Tai – mitas. Tikėtina, jūs greičiau užmigsite, tačiau neblaivus miegas nesuteiks jums norimo poilsio. Be to, išblėsus alkoholio poveikiui žmogus gali pabusti kelis kartus per naktį. Todėl atsisakykite įpročio išlenkti taurelę prieš einant miegoti.

4. Norint, kad organizmas kaip reikiant atsipalaiduotų, išjunkite kompiuterį likus bent trims valandoms iki miego. Monitoriaus šviesa stiprina nerimo pojūtį. Be to, kambaryje turėtų būti blausi šviesa, ji taip pat padeda nusiteikti miegui.

5. Тie, kuriuos kankina nemiga, turėtų atsisakyti juodos arbatos ar kavos gerokai anksčiau iki einant miegoti. Šiuose gėrimuose yra daug kofeino, kuris organizmą veikia dar kelias valandas. Po šešių valandų iš organizmo pasišalina tik pusė suvartoto kofeino.

6. Užsiėmimus treniruoklių salėje reikėtų atlikti pirmoje dienos pusėje arba bent atsisakyti fizinio krūvio likus 2 valandoms iki tol, kol susiruošite eiti miegoti. Fiziniai pratimai padidina kūno temperatūrą, mobilizuoja organizmą, o tai trukdo atsipalaiduoti ir užmigti.

7. Žinia, gulint lovoje labai malonu žiūrėti televizorių, skaityti elektroninį paštą, naršyti išmaniuoju telefonu, tačiau nepatartina to daryti. Jūsų lova turi būti išimtinai tik poilsio vieta ir nereikėtų jos paversti biuru.

Parengė Sniegė Pilypienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.