Kaip tapti idealia marčia?

Psichologės, šeimyninių santykių specialistės Marinos Torgakovos tvirtinimu, viena pagrindinių konfliktų šeimoje priežasčių būna ta, kad marti taip ir neatranda bendros kalbos su savo vyro tėvais.

Tarp anytos ir marčios gali susiklostyti ir puikūs santykiai
Tarp anytos ir marčios gali susiklostyti ir puikūs santykiai
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 9, 2013, 4:31 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 12:19 AM

Žinoma, kiekvienos šeimos tarpusavio santykiai – individualūs, tačiau visose galima atrasti ir kažką bendro. Taip pat ir būdų, kaip apeiti arba bent sušvelninti įtemptas situacijas. Specialistės manymu, reikia stengtis patikti jo tėvams, užkariauti jų palankumą ir nepamiršti, kad jie stengiasi ne mažiau. Taip rašo rusų interneto portalas signorina.ru.

Būsima marti persistengė

„Pažintis su mylimojo tėvais – rimtas žingsnis. Nuo to, kaip jis įvyks, gali priklausyti ir kaip toliau klostysis santykiai su partneriu ateityje. Tai nereiškia, kad į tą įvykį reikia žiūrėti kaip į sunkiai įveikiamą egzaminą ar užduotį, bet vis dėlto reikėtų jam ruoštis“, - teigė psichologė.

Štai viena situacija: mergina labai jaudinosi, nuvykusi susipažinti su savo mylimojo tėvais. Tačiau ji buvo įsitikinusi, kad viskas bus gerai.

Ruošdamasi susitikimui ji peržiūrėjo savo drabužinę ir atrado joje, nors ir nelabai tinkančią, užtat kuklią suknelę. Kelis vakarus iš eilės ji smulkiai klausinėjo savo išrinktojo apie jo tėvus.

Tačiau pirmasis nesusipratimas įvyko jau per pirmąsias pažinties minutes. Paaiškėjo, kad vaikino motina – stilinga ir elegantiška moteris.

Svečiuose mergina nuolat ir be jokio preteksto šypsojosi, gyrė visus šeimininkės pagamintus patiekalus, kalbino ją ir klausinėjo apie namuose auginamas gėles, nors pati nei vienos gėlės nebuvo persodinusi.

Vakaro pabaigoje, besikalbėdama su vaikino tėvu apie sportą, supainiojo žinomo futbolininko pavardę su ne mažiau žinomo boksininko.

Pasiruošimas pažinčiai

Norint, kad pažintis su išrinktojo tėvais neįvyktų pagal aprašytą scenarijų, vertėtų pasinaudoti keliais patarimais:

1. Nereikėtų segėti kukliausiu sijonėliu ar palaidinuke, tačiau, jei apsirengsite puošnia, vakarine suknele, jo tėvai tai pat turėtų ne mažiau nustebti. Todėl renkitės kaip esate įpratusi kasdien, kad gerai ir patogiai jaustumėtės. 2. Būtinai padovanokite jo tėvams nors ir nedidelę dovanėlę. Tai gali būti tortas ar vyno butelis.

3. Nereikėtų iš karto aktyviai dalyvauti ruošiant patiekalus ir padengiant stalą. Pasiūlykite savo pagalbą, o jei atsisakys, nebūkite įkyri. 4. Būtinai pagirkite namų interjerą arba vaišes, tačiau akcentuokite tik tai, kas jums iš tikrųjų patiko.

5. Nepradėkite kalbėti pati, tiesiog palaikykite pokalbį. Į klausimus pasistenkite atsakyti bendrai. Nereikia iš karto viską iškloti apie save: gaunamo atlyginimo dydį, arba tai, kad jūsų tėvai išsiskyrę.

6. Nemėginkite iš karto įtikinti tėvų, kad jūs - ideali pora jų sūnui, negalėdama atplėšti nuo jo įsimylėjusių akių ir pildydama visus jo norus.

Gyventi pas tėvus – klaida

Žinia, tik pasakose viskas baigiasi vedybomis ir fraze: „Jie ilgai ir laimingai gyveno“. Realiame gyvenime po vedybų viskas tik prasideda. Taip pat ir sunkumai santykiuose su jo tėvais.

Linksmai ir pozityviai nusiteikusiai merginai labai patiko jos mylimojo tėvai ypač mama. Todėl, kai po vedybų anyta pasiūlė jaunavedžiams gyventi kartu su jo tėvais, mergina nedvejodama sutiko.

Tačiau ne viskas buvo taip gerai, kaip atrodė iš šalies. Išrinktojo motina mėgino išmokyti marčią kulinarinių gudrybių, o šiai atrodė, kad tai – užuomina, jog ji nemoka gaminti. Uošvis mėgdavo pasėdėti su visa šeima prieš televizorių, kurį išjungdavo tik vidurnaktį.

Marti nemėgo kapstytis darže, todėl atsisakydavo važiuoti į sodą. Visi jie – jaunoji pora ir tėvai – buvo išauklėti, kultūringi, inteligentiški žmonės, todėl skandalų nekeldavo, tačiau įtampa šeimoje augo. Marti nė pati nepajusdavo kaip be reikalo aprėkdavo vyrą.

Laimė, problema greitai išsisprendė: jaunavedžiai išsinuomojo atskirą būstą ir šeimoje vėl įsivyravo taika.

Nekaltinkite vyro

Iš tikrųjų palaikyti lygiaverčius ir gerus santykius su vyro tėvais nėra taip ir sunku. Štai kelios rekomendacijos, kurių laikantis galima pretenduoti ir į idealios marčios titulą. 1. Jeigu gyvenate kartu, gerai būtų suderinti savo planus ir dienos grafiką su jo tėvais. Nepamirškite, kad būtent jūs atėjote į jų namus, o ne priešingai.

2. Jokiu būdu negalima aiškintis santykių su vyru girdint jo tėvams ir juo labiau stengtis juos palenkti į savo pusę, versti tapti jūsų sąjungininkais.

3. Jei gyvenate atskirai, bet nuolat kartu su vyru užsukate pas juos į svečius, nuoširdžiai kvieskite ir juos pas save. Net jei kurį kartą dėl šeimos susitikimo jums tektų paaukoti savo planus. 4. Nesitikėkite, kad jo tėvai jus akimirksniu pamils. Bet kurie geri santykiai – laiko klausimas. Juos, suprantama, lemia ir deramas elgesys.

5. Pasiūlykite vyro tėvams savo pagalbą ir nebijokite klausti jų patarimų.

6. Kalbėkitės apie viską, kas jus neramina. Svarbiausia, kad tai nebūtų pateikta pretenzijų ar ultimatimų forma.

7. Net jei santykiai su jo tėvais tapo įtempti, nereikėtų nukreipti negatyvių emocijų į savo vyrą. Nes jis nei už savo tėvų poelgius, nei už jų jausmus neatsako. O jo tėvams tai būtų papildomas pretekstas nusiteikti prieš jus nepalankiai.

Vargas dėl auklėjimo

Visi mes nesąmoningai daliname savo vaikų senelius į savo ir savo antrosios pusės. Vyro tėvai tai jaučia ir marti jiems tampa vos ne kliūtimi bendraujant su anūkais.

Kita dažna konfliktų priežastis – ginčai ir diskusijos, kaip teisingai auklėti mažylius.

Marti puikiai sutarė su uošviais tol, kol gimė duktė. Po šio džiaugsmingo įvykio problemos pasipylė kaip iš gausybės rago.

Anyta nuolat prieštaravo, pavyzdžiui, kad išmaudė mažylę ne taip, nes reikėjo įberti į vandenį žolelių, o ne naujoviškų aromatizuojančių priemonių. Taip pat aiškino, kad mergytę reikia rengti tik rožinės spalvos, o ne ryškiaspalviais drabužėliais. Kokie dar gali būti nauji auklėjimo metodai? Reikia vaiką auginti taip, kaip visi.

Marti laikėsi iš paskutiniųjų. O galiausiai paskelbė ultimatumą: „Tai – mano vaikas ir aš jį auklėsiu taip, kaip man atrodo teisinga. O jei jums toks auklėjimas nepatinka, nesikiškite“.

Seneliai nesistengia kenkti

Norint, kad vaikui gimus situacija nenueitų per daug toli, reikėtų kiek pakoreguoti santykius su seneliais.

1. Aptarkite su jais savo požiūrį į vaiko auklėjimą. Pasakykite, kad esate mama ir norėtumėte auginti vaiką pagal save, o visi kiti auklėjimo metodai tik klaidintų mažylį.

2. Nepamirškite, kad seneliai niekada nenori pakenkti anūkui sąmoningai. Todėl jei vaikelis gavo iš senelio penktą saldainį iš eilės, arba nėjo į darželį, o liko su močiute namie, jie bet kuriuo atveju norėjo tik gero mažyliui. 3. Nereikėtų nuteikti vaiko teigiamai tik savo tėvų naudai. Pasistenkite, kad mažylis praleistų maždaug vienodai laiko ir su vienais, ir su kitais seneliais.

4. Net jei kilo nesutarimų, jokiu būdu neatimkite iš vyro tėvų galimybės bendrauti su anūkais.

Parengė Sniegė Pilypienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.