Psichologė ragina moteris išsaugoti nekaltybę iki 25 metų

Anot psichologės, ekonomikos mokslų kandidatės Irinos Losevos, dabartiniame gyvenime apstu temų, kurių reikšmingumas dirbtinai sumažintas. Tarp tokių temų – ir moters nekaltybė.

Psichologė teigia, kad nekaltybę reikėtų saugoti iki 25 metų, nes iki tol žmogaus psichika dar vaikiška, kitas požiūris į pasaulį, kita vertybių sistema.<br>123rf
Psichologė teigia, kad nekaltybę reikėtų saugoti iki 25 metų, nes iki tol žmogaus psichika dar vaikiška, kitas požiūris į pasaulį, kita vertybių sistema.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 14, 2013, 9:41 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 7:51 PM

Vienoms moterims nekaltybė – tai kažkas išgyventa ir jau likę praeityje, kitoms – neverta dėmesio smulkmena, dar kitoms – nesusipratimas. O kai kurioms - Dievo dovana. Tačiau pastarųjų vis mažiau ir mažiau.

Taigi, geriau, kai nekalta mergina eina prie altoriaus ar priešingai?

Praradimo nenuslėpsi

„Pirmiausiai nekaltybė yra tam tikra organizmo būsena, tiesiogiai susijusi su kai kurių hormonų, suteikiančių galimybę žmogui būti romantiškai nusiteikusiam, perdirbimu. Būtent nekaltybė padeda palaikyti gražią draugystę, švelnius ir tikrus jausmus, ne tik sentimentalius pasimatymus, bet ir naivų tikėjimą. Tuo pačiu noras aukotis, atlikti neįtikėtinus žygdarbius dėl mylimojo ar mylimosios suteikia galimybę jauniems žmonėms turėti pakylėtų svajonių, siekti tyrų ir šviesių santykių. Tai ar galima visa tai laikyti jau atgyvenusiais dalykais ar vien gražiais prisiminimais? Bet būtent jie ir padeda žmonėms sudėtingose gyvenimo situacijoje. Poros, kurios turi tokių prisiminimų, daug lengviau pakelia įvairius sunkumus ir negandas. Tai – ir daug tvirtesnės santuokos“, - pasakojo psichologė savo interviu rusų interneto portalui wmj.ru.

Tačiau specialistė tvirtai neigia vyraujančią nuomonę, kad galima paslėpti nekaltybės praradimo faktą, arba, kaip dabar siūlo vis daugiau rekonstrukcinės chirurgijos specialistų, atstatyti nekaltybę.

„Tai visiškas melas, nes praradus nekaltybę, po trijų mėnesių ne tik žmogaus gyvenime, bet ir jo išvaizdoje, figūroje įvyksta gana akivaizdžių pokyčių. Keičiasi ir jo veidas, jis tampa kitu, geresniu ar blogesiu, – tai jau atskiras klausimas, tačiau tikrai kitu ir jokiomis atstatytomis nekaltybėmis to nepaslėpsi. Specialistai tai mato, o paprasti žmonės jaučia. Be to, ir pats žmogus ima suprasti, kad pasaulis jo akyse pasikeitė, jis tapo žiauresnis ir žemiškesnis. Atsiranda ir lytinių kontaktų poreikis, o tuo pačiu atsiranda ir nuolatinis susierzinimas, nepasitenkinimas, nuoskaudos pojūtis dėl smulkmenų ir panašiai. Taip nutinka, jei „vaisius“ pažeidžiamas anksčiau laiko“, - aiškino I.Loseva.

Priartina senatvę

Gamtoje yra įdomus faktas: jei kurį nors vaisių, kad ir obuolį, nuskintum anksčiau laiko, tai yra, kol jis dar neprinokęs, akivaizdu, jis negalės būti nei dideliu, nei sultingu ir saldžiu. O kadangi mažytis, kietas, rūgštus, tai pasmerktas ir greitai supūti. Negalima nuskinto obuolio priauginti prie šakelės, taip pat kaip ir negalima susigrąžinti nekaltybės.

„Žmogus, „nuskintas“ anksčiau laiko, patenka į vadinamąjį belaikį periodą: jis negali gyventi pilnaverčio suaugusių gyvenimo, kadangi vidutiniškai iki 25 metų jo dar vaikiška psichika, kitas požiūris į pasaulį, kita vertybių sistema. Žvelgiant iš kitos pusės, jis ir nebegali grįžti į jaunystę: fiziologiniai procesai paleisti ir jų jau nebesustabdysi. Dėl to nuo nekaltybės praradimo momento, greitėja senatvė, organizmo susidėvėjimo procesas. Jei moteris praranda nekaltybę anksčiau, nei jei sukanka 25 metai, tas procesas vyksta maždaug tris kartus greičiau. Apie tai vertėtų pagalvoti“, - teigė psichologė.

Su partneriu supanašėja

I.Losevos tvirtinimu, lytinis aktas – tai dviejų žmonių apsikeitimas skysčiais ir informacija. Būtent dėl tos priežasties du žmonės, gyvenantys kartu daugiau kaip trejus metus, tampa kažkuo panašūs vienas į kitą. Liaudies išmintis byloja: jei laiminga santuoka – sutuoktiniai ilgainiui supanašėja.

Todėl apsikeitimas skysčiais, kurie cirkuliuoja organizme ir tuo pačiu perduoda informaciją, turi labai didelės teigiamos reikšmės sutuoktinių gyvenime, kadangi padeda partneriams geriau pažinti ir suprasti vienas kitą.

„Tačiau, jei žmogus turi kelis sekso partnerius, tai kiekvienas jų palieka savo pėdsaką organizme, sutrinka centrinės ir periferinės nervų sistemos darbas, taip pat įvairių organų veikla. Žmogus praranda dvasinę ramybę“, - sakė psichologė.

Organizmas „išsitepa“

Anot jos, šie procesai vyksta vienodai tiek jauniems vyrams, tiek ir jaunoms moterims. Tačiau šis tas ir skiriasi.

„Dauguma tautų vyrą lyginama su akmeniu, o moterį su vandeniu. Ir tai pakankamai ryškus ir pragmatiškas palyginimas. Taip pat kaip ir akmeniui, vyrui sunkiau „persijungti“, pasikeisti, tačiau, jei jis „išsitepa“, jį lengviau išvalyti. Tuo tarpu moteriai-vandeniui lengviau pasikeisti pagal naujai susiklosčiusias aplinkybes, sąlygas, reikalavimus, tačiau, jei ji „išsitepa“, jai būna labai sunku išsivalyti. Tas pats vyksta ir su partnerių informacija. Vyrų organizmas „pamiršta“ tą informaciją per 18 mėnesių. Tuo tarpu moters organizmas nešioja ją savyje ilgus metus, o neretai ir visą gyvenimą. Būtent todėl daugumoje rytų tautų toks subtilus požiūris į moters nekaltybę“, - aiškino I.Loseva.

Tuo tarpu vakarų šalyse dabar tuo klausimu vis dažniau puolami ne tik vaikinai, bet ir merginos.

„Juos tikina, kad nekaltybė nereikalinga, kad laisvas seksas – tai nuostabu, kad neišmėginęs nebūsi įdomus savo partneriui ir taip toliau. Tačiau tas, kuris taip kalba, nenori būti nei sveikas, nei laimingas, nes jo vartotojiškas požiūris. Ateina laikas ir kiekvienas atsisveikina su savo nekaltybe. Tačiau, ne kam nors kitam, o tik jums turėtų rūpėti, kad tai įvyktų laiku ir gražiai, suteiktų džiaugsmo ir jaustumėtės laimingi“, - įsitikinusi psichologė.

Parengė Sniegė Pilypienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.