Kaip subalansuoti savo seksualinį racioną

„Sunku kontroliuoti seksualinį susijaudinimą, ypač, kai jis atsiranda visai ne laiku ir ne vietoje“,- sakė žurnalistas ir seksologas Jurijus Slonis.

Gaismą galima palyginti su maistu: sočiam nesinori net didžiausio skanėsto.<br>V. Balkūnas
Gaismą galima palyginti su maistu: sočiam nesinori net didžiausio skanėsto.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-05-16 16:52, atnaujinta 2018-03-06 16:04

Jis žino ir gali patarti, kaip reikia teisingai elgtis su moterimis tokiais ir panašiais atvejais.

Svarbu teisingai nusistatyti

Anot seksologo, sekso klausimus padeda išlukštenti analogija su maistu.

„Kai kalbame apie seksualinį apetitą, susilaikymas suprantamas kaip mažo seksualumo dieta ar net badavimas. Kaip valgis tampa energijos šaltiniu kūnui, taip ir seksas teikia maistą sielai – partneriai pasikrauna vienas nuo kito. Priešingai fizikos dėsniui, energijos kiekis sistemoje, susidedančioje iš dviejų partnerių, nelieka nekintamas, o vis auga. Ir kuo daugiau jūs duodate meilės vienas kitam, tuo daugiau gaunate mainais. Tik reikia vienu metu nusistatyti ant tos pačios bangos abiems partneriams“, - aiškino J. Slonis rusų interneto portalui mhealth.ru.

Kodėl prapuola noras?

Seksologas neslepia, kad neretai atsitinka taip, jog ir mylimas žmogus greta, ir aklinai užtrauktos užuolaidos, ir paruošta lova nesuveikia.

Tada vyrai ima kaltinti savo fiziologiją ir iš visų jėgų mėgina atstatyti jėgas bei sėkmingai pakartoti pradėtą darbą. Tuo tarpu partnerė ima tvirtinti, kad jai pradėjo skaudėti galvą ir kankinti save abejonėmis: „Jis manęs jau nenori...“

Iš tikrųjų noro netrūko abiems, tik jis greitai prapuolė dėl neadekvataus elgesio su geismu.

„Kaip reikia idealiai elgtis su seksualiniu geismu – iš karto jį patenkinti ar pakentėti? Abu kraštutinumai nėra sveikintini. Kaip jūs elgiatės, kai atsiranda noras pavalgyti? Pirmiausiai stveriate po ranka pasitaikiusią bandelę ar ruošiatės vaišėms tarsi šventei? Kai kurie linkę susigrūsti į burną bandelę ir iš karto ją praryti. Tai yra persivalgyti, o paskui stebisi, iš kur atsirado ligų. Tuo tarpu kiti valgo neskubėdami, iš lėto, pasigardžiuodami arba kartais net pamiršta, kad reikia ir pavalgyti.... Tas pats ir intymioje gyvenimo sferoje: kiekis ne visada reiškia kokybę, nes mėgstančiam persivalgyti sekso partneriui būdingi chaotiški, netvarkingi santykiai, paliekantys slogų pėdsaką“, - įspėjo J. Slonis.

Nesinori, nes nealkani

Vadinasi, tiek ir persivalgymas, tiek ir susilaikymas vienodai nenaudingi ir nemalonūs.

Sočiam žmogui ir „Paukščių pieno“ nesinori. Taip pat ir sočiam sekso partneriui niekaip nepavyksta užtaisyti savo ginklo kovinei parengčiai.

O jei „iškrovos“ dienos“ seksualinėje sferoje per daug užsitęsia, prie normalaus režimo reikėtų grįžti labai atsargiai – tik lengvai užkandant. Kitaip tariant, tik lengvomis kūniškomis priemonėmis: masažu, baseinu, šokiais, apsikabinimais su karštais bučiniais.

Didžiausios klaidos

Taigi, kaip subalansuoti savo seksualinį racioną? Pirmiausiai reikia padirbėti su savo klaidomis. Dažniausios iš jų dvi.

Pirma - žmogus apskritai nenori santykiauti, todėl nurašo savo kūniško susijaudinimo nebuvimą kitoms priežastims, pavyzdžiui, baimei, nepasitikėjimui savimi ar net amžiui. Arba laiko seksualinį geismą tiesiog nepriimtinu. Pavyzdžiui, „padori moteris negali norėti oralinio sekso“ arba „mano amžiaus vyrui tai seniai reikia pamiršti“.

Antra – žmogus nepajėgia susilaikyti nuo jį užplūdusios susijaudinimo būsenos. Ką tada daryti su savo geismu: slopinti jį (taip dažniau elgiasi moterys), ar patenkinti jį su kuo tik papuola (taip dažniau elgiasi vyrai)? Tačiau ilgai galvojant ir nieko nedarant, geismas gęsta, o po to jį vėl įžiebti pavyksta negreitai. Užtat jis ir keršija abejingumu, apatiškumu, vangumu, vienatvės ir tuštumos pojūčiu.

Išeitis – masturbacija

Su susilaikymu reikia elgtis labai atsargiai: jei geismas ilgai nėra patenkinamas, jis ima rūdyti iš vidaus ir pavirsta savo antipodu – atitolimu, nepasitenkinimu ir net pasišlykštėjimu priešingos lyties atstovais.

Tai – natūralu. Kai lytinės funkcijos ilgai marinamos badu, ir organizmas, ir asmenybė persitvarko, ir pripranta ar prisitaiko prie „naujo mitybos režimo“. Žmogus įpranta slopinti savo poreikius ir neleidžia jiems pasireikšti. O kam, jei mažai tikėtina, kad jų geismas gali būti sėkmingai realizuotas?

„Todėl, jei partnerio ar partnerės laikinai nėra greta, rekomenduoju masturbuotis arba laisvai fantazuoti apie bet kurį jums patinkantį žmogų. Vyrų tokiais atvejais netenka ilgai įkalbinėti, o moterims primenu: savęs patenkinimas suteikia galimybę palaikyti erotišką tonusą, sutarti su savo seksualumu. O tai kaip tik labiausiai ir traukia prie jūsų vyrus“, - aiškino J. Slonis.

Proletariatai „tenkindavo poreikius“ Kodėl žmonės neretai puola į kraštutinumus – visiškai susilaiko arba priešingai?

Anot sekso žinovo, priežastis viena – jie bijo savo seksualumo ir žiūri į lytinį susijaudinimą kaip į pavojaus signalą, į kurį reikia reaguoti kaip į gaisrą. Tada seksualinis potraukis, geismas ir pats seksas jau nebėra vertybė.

Priešingai, toks elgesys paprasčiausiai padeda atsikratyti to „nemalonaus“ pojūčio – geismo. Tokiu būdu atsikratyti susikaupusios įtampos - tai yra vienas iš stipriausių ir sudėtingiausių žmogaus išgyvenimų, neretai pasibaigiančių paprasta procedūra – savęs patenkinimu.

„Palyginkite: „mylėtis“ ir „pašalinti įtampą“. Tokią paprastą tiesą propagavo naujos moralės kūrėjai po Spalio revoliucijos. Perskaitykite A. Lunačiarskio manifestą „12 lytinių proletariato priesaikų“, kur parašyta, kad individualaus žmogaus gyvenimas su visais jo jausmais ir santykiais turi išnykti ir pavirsti formaliu dviejų kūnų poreikių patenkinimu, neatsitraukiant nuo klasinės kovos. Žinoma, mes valgome norėdami numalšinti alkį. Bet juk ir ne vien dėl to! Ir valgis, ir seksas – ne vien įsipareigojimai savo organizmui. Mes galime išpešti iš to daugiausiai malonumų ir pasitenkinimo, jei sumaniai ir išradingai elgsimės su savo geismu“, - dėstė žurnalistas ir seksologas J. Slonis.

Ką daryti su geismu? Ar galima to išmokti? Jurijus tvirtina, kad galima.

„Norint, kad valgis būtų gerai įsisavinamas ir net nedaug jo suvalgius pajustumėte sotumą, reikia išalkti, bet tuo pačiu ir nebadauti. Kaip po nakties ateina diena, kaip keičiasi metų laikai, taip ir aktyvaus sekso periodai bei susilaikymai turi vykti pakaitomis“, - teigė J. Slonis.

Anot žurnalisto, norint tinkamiausiu metu pagriebti malonumo akimirką ir sėkmingai pereiti nuo vieno savo santykių periodo prie kito, reikia savo geismą:

1. „Bent“ pastebėti, o ne neigti ir netempti gumos su juo.

2. Kažkiek laiko sulaikyti jį ir mėgautis tuo.

3. Atrasti tinkamą būdą jį realizuoti.

Kalti tėvai

Dauguma tai supranta ir be jokio specialaus pasiruošimo. Tai laimingieji, kurių tėvai gerbė jų norus.

Jei žmogus žiūri į savo norus kaip į savaime suprantamą dalyką, neignoruoja jų, jis gali bet kada jais lanksčiai pasinaudoti.

O jei vaikui vaikystėje daug kas buvo draudžiama ir net pavojinga, jei net paprašęs tėvų nupirkti saldainių ar naują žaisliuuką buvo griežtai sakoma „ne“, tokiam žmogui ir suaugus bus sunku „pastebėti“ savo norus, kadangi kaip mat prisimins, kad jie buvo visų jo nelaimių kaltininkais.

Mygtukų žmonėse nėra

“Ar yra patikimų priemonių ir būdai, kaip įjungti ir išjungti savo norus?“ – klausė portalas pašnekovo.

“Ne, nes norai laisvi. Žmoguje nenumatyti mygtukai „įjungti“ ir „išjungti“. Neįmanoma įsakyti sau norėti arba nenorėti. Nes su noro slopinimu iš karto slopinamos ir žmogaus jėgos, energija, aktyvumas. Kadangi bet koks žmogaus noras, juo labiau – seksualinis yra jo gyvenimo variklis. Tik jam padedant mes galime judėti toliau“, - filosofiškai dėstė sekso ekspertas.

Kalbėtis su savimi – pagarbiai

Anot J.Slonio, net atsakyti sau reikia pagarbiai.

„Vienas dalykas lengvai save paguosti: „Na, mažyti (-e), gal pradžiuginkime save kažkaip?“ Ir visai kas kita įsakinėti sau: „Apsieisi, nepasiusi!“. Filmo „Įsimylėjęs savo noru“ herojė patarė norintiems sutramdyti savo geismą įsivaizduoti save virtu svogūnu - slidžiu ir šlykščiu... Tačiau aš nerekomenduočiau naudotis tokiais būdais: o gal kitą kartą užsinorėsite sekso ir iš karto prisiminsite tą nelemtą virtą svogūną?“, - retoriškai klausė seksologas.

Sotus, bet nepatenkintas

Todėl norint užvesti savo geismo varikliuką, beprasmiška ieškoti kokių nors būdų, jei tai darysite be jokio įkvėpimo ir entuziazmo, o tarsi verčiami, per jėgą.

Ta pati masturbacija ar pornografijos filmo peržiūrėjimas, fantazavimas ir romantiška aplinka su žvakėmis bei sentimentalia muzika gali paprasčiausiai nesuveikti, jei geismas bus slopinamas viduje.

Žinoma, galima ją išsikviesti mechaniškai. Kitaip tariant, tas procesas gali būtų atliktas formaliai nuo susijaudinimo iki orgazmo. Bet tai bus tas pats, kaip ir maitinimas per lašelinę: žmogus jausis pavalgęs, tačiau džiaugsmo ir malonumo nepatirs.

Pavargo nuo egzotikos

Ir dar. Kai ruošiate šventinį stalą, po to dažnai nebesinori valgyti, tiesa? O ir virėjai valgo ne taip ir daug.

Todėl ir tipiškas vyriško erotinio žurnalo skaitytojas – labai ramus žmogus ir pavyzdingas šeimos tėvas.

Iš tikrųjų vyrai, panašu, persivalgė erotikos. Kiek visokiausių jiems pasiūlymų reklamoje ir kine... Todėl jiems norisi paprasto, bet gero dalyko: duonos su druska – švelnumo ir meilės be egzotiškų prieskonių.

Parengė Sniegė Pilypienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.