Tėvams siūloma miegoti atskirai nuo kūdikių

Panašu, kad baigėsi ginčai dėl to, ar kūdikiai turėtų miegoti tėvų lovoje.

Netikėtos vaiko mirties sindromo (SIDS) rizika penkis kartus didesnė tiems naujagimiams, kurie miega mamos ir tėčio lovoje.<br>123rf
Netikėtos vaiko mirties sindromo (SIDS) rizika penkis kartus didesnė tiems naujagimiams, kurie miega mamos ir tėčio lovoje.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 25, 2013, 2:49 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 7:00 AM

Britų gydytojai išsiaiškino, kad netikėtos vaiko mirties sindromo (SIDS) rizika penkis kartus didesnė tiems naujagimiams, kurie miega mamos ir tėčio lovoje.

Rizika išauga penkiskart

Londono higienos ir tropinės medicinos mokyklos specialistai, kuriems vadovavo profesorius Bobas Carpenteris, išanalizavo penkių ankstesnių netikėtos vaiko mirties sindromo tyrimų rezultatus.

Mokslininkai kruopščiai ištyrė 1472 pasibaigusius liūdnai atvejus ir padarė išvadą, kad 81 proc. vaikų, kurie miegojo drauge su tėvais, mirė nesulaukę trijų mėnesių amžiaus.

Tėvai – be žalingų įpročių

Ataskaitose taip pat buvo pateiktos ir tėvų charakteristikos, kurios mokslininkams buvo papildoma ir gana svarbi tyrimui informacija.

„Staiga mirusių vaikų tėvams nebuvo būdingi žalingi įpročiai. Todėl teiginiai, kad miegoti kartu su mažyliu pavojinga tik tiems, kurie rūko, vartoja alkoholį ar narkotikus, darančius įtaką elgesiui ir veiksmams, neatitinka tikrovės, nes šie veiksniai nesusiję su SIDS“, – pažymėjo B. Carpenteris britų interneto portalui guardian.co.uk.

Anot jo, gydytojai, akušerės ir slaugytojos turėtų žinoti ir informuoti tėvus, kad nesaugu miegoti kartu su iki trijų mėnesių kūdikiais.

„Jei tėvai įsiklausys į specialistų patarimus, SIDS atvejų sumažės“, - pridūrė mokslininkas.

Pavojus ir žindymo metu

Tyrimo vadovas atkreipė gydytojų dėmesį į statistikos duomenis, pagal kuriuos SIDS atsiradimo ir vystymosi rizika penkis kartus mažesnė tiems mažyliams, kurie miega savo lovelėse.

„Taip pat mes susipažinome su kitų tyrimų duomenimis ir išsiaiškinome, kad rizikos zonoje atsiduria ir tie kūdikiai, kurių mamos užmiega žindymo metu“, - sakė mokslininkas.

Su įspėjimais ne visi sutinka

Į šiuos profesoriaus ir jo kolegų įspėjimus jau atkreipė dėmesį valdininkai iš Sveikatos apsaugos departamento.

„Kiekvieno kūdikio mirtis – tragedija. Todėl dabar mes rekomenduojame gydytojams, akušerėms ir slaugytojoms kuo plačiau perduoti šią svarbią informaciją: kuo rizikuojama, jei miegama kartu su kūdikiu“, - pranešė departamento atstovai.

Tačiau, anot leidinio, su šia profesoriaus ir jo komandos nuomone nesutinka Pediatrijos ir vaikų sveikatos karališkosios kolegijos viceprezidentas daktaras Simonas Newellas.

„Dauguma kūdikių miega su savo tėvais ir tai nėra blogai. Tačiau, jei net tokia paprasta apsaugos priemonė padėtų sumažinti vaikų mirtingumą, tada, žinoma, reikia su tuo supažindinti ir tėvus“, - atsargiai kalbėjo S. Newellas.

Parengė Sniegė Pilypienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.