Konkurencija biure naudinga, namuose – pražūtinga

Asmeninių pokyčių konsultantė, specialiai „Stiliui“ iš Ibisos

L. Blekaitytė sako, kad anksčiau ar vėliau žmogui, kuris neatgauna jėgų namuose, ima nebesisekti ir darbe.<br>Asmeninis archyvas
L. Blekaitytė sako, kad anksčiau ar vėliau žmogui, kuris neatgauna jėgų namuose, ima nebesisekti ir darbe.<br>Asmeninis archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

Leonora Blekaitytė

Jun 3, 2013, 2:13 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 11:23 PM

Sakoma, kad už kiekvieno sėkmės lydimo ir daug pasiekusio vyro stovi išmintinga moteris. Ji puoselėja šeimos namus, kuriuose gera būti ir niekam nieko nereikia įrodinėti. Čia niekada nebūna aršių mūšių, nes tai kenkia ir meilei, ir karjerai.

Vilma ir Darius kartu – jau 19 metų. Turi beveik suaugusį sūnų Povilą, gyvena pasiturimai. Darius – didelės įmonės vadovas, o Vilma – auditorė.

Darboholikų porelė sulaukė staigmenos – Vilma ėmė lauktis.

Gimus antram vaikeliui santykiai šeimoje pašlijo. Moteris nebesijautė visavertė, mat prižiūrėjo vaiką ir nebeuždirbo ankstesnių pinigų, be naujų iššūkių gyvenimas tapo nuobodus – Vilma užsisuko buityje.

Darius taip pat nesijautė laimingas, namai virto karo lauku. Žmona, kuri anksčiau turbūt išsikraudavo darbe, dabar nuolat ėdė vyrą, namuose jį pasitikdavo priekaištais, o išlydėdavo kaltinimais.

Darius Vilmai nelikdavo skolingas ir laidė į jos daržą visus akmenis, kokius tik galėjo rasti jų bendro gyvenimo pakelėje. Lyg du buliai arenoje Darius ir Vilma buvo pasiryžę skaudinti vienas kitą ir kovoti kiekvienas už save. Vilma pradėjo mąstyti apie skyrybas.

Darius ir Vilma – tipiška šių dienų pora. Kodėl jie pykstasi? Socialinei aplinkai, darbui būdingas jų bendravimas persikėlė į asmeninius santykius ir juodu ėmė rūpintis ne meile bei jųdviejų bendrumu, o konkuruoti vienas su kitu.

Buvo sumaišyta santykių forma ir energetika, nes namuose imta elgtis kaip darbe.

Kas yra socialinė ir kas asmeninė erdvė? Socialinė erdvė – tai darbas, universitetas, mokykla, parduotuvė, kurioje apsiperkate, ir net jūsų kelionė transporto grūstyje. Kitaip tariant, išorinė erdvė. Joje uždirbami pinigai.

Ši erdvė žavi, ji labai reikalinga ir vyrams, ir moterims, nes įveikę iššūkius jaučiame pasitenkinimą, labiau kliaujamės savimi, mus ima gerbti aplinka.

Socialinėje erdvėje vyksta kovos, konkuruojama ir (arba) išmokstama bendradarbiauti. Šios erdvės dalyviai – jūsų kolegos, viršininkai, verslo partneriai.

O asmeninė erdvė – tai namai ir laisvalaikis. Asmeninio gyvenimo dalyviai – šeimos nariai, draugai. Namuose ilsimės, atsipalaiduojame, užsiimame malonia veikla.

Namai – tai saugi oazė, kurioje pailsime ir atgauname jėgas, todėl galime sėkmingai veikti socialiniame gyvenime – kas rytą į jį sugrįžti ir medžioti mamutus.

Socialinėje erdvėje – darbe – esate vertinami už konkrečius gebėjimus ar nuopelnus, pavyzdžiui, mokate gerai vesti derybas, o namuose mylimi žmonės jus priima, vertina savaime. Namuose turi gyventi meilė, palaikymas, parama.

Asmeninėje erdvėje neturi būti konkurencijos, nereikia skaičiuoti, kiek kuris įdėjo į santykius, kuris geresnis ir daugiau moka, gali, padaro.

Vilma ir Darius atėjo iš labai stiprios socialinės erdvės, kurioje konkurencija – duona kasdieninė. Ta konkurencija persikėlė ir į asmeninį šeimos gyvenimą.

Kol Vilma dirbo, ji patenkindavo savo poreikį varžytis, galynėtis darbe, o namuose du laimėtojai tiesiog pasidžiaugdavo parsineštais laimikiais.

Kai gimė vaikelis, moteris iškrito iš socialinių kovų ir dėl to pasijuto blogai. Kadangi kaip nors įrodyti savo vertę žūtbūt reikia, moteris ėmė konkuruoti namuose.

Kad įrodytų savo vertę, ji tarsi įjungė skaičiuotuvą ir balsu vyrui pradėjo vardyti, kiek ko padaro namuose: kiek sykių sudėjo indus į indaplovę, kiek kartų naktį kėlėsi prie vaiko. Priekaištų laviną, neva nepadeda namuose, vyras atrėmė argumentais, kad dabar jis yra šeimos maitintojas ir namuose norėtų bent kiek pailsėti.

Puikiai pažinodami vienas kitą, partneriai ėmė labai taikliai žeisti, skaudinti vienas kitą ne tik namuose, bet ir šalia kitų abiem brangių žmonių.

Viena pagrindinių socialinio gyvenimo taisyklių – „Nieko asmeniška. Tik verslas” (angl. „Nothing Personal. Only Business”). Jos laikomasi tam, kad nebūtų galima pasinaudoti asmenine informacija siekiant pakenkti.

Pavyzdžiui, jei jūsų šešiolikmetis vaikas turi elgesio problemų, jūsų konkurentas gali tai išmesti kaip kozirį varžydamasis su jumis dėl vadovo pareigų. Arba kitas pavyzdys: žinodami, kad esate silpnos širdies, per lemiamas derybas konkurentai gali tyčia išvesti jus iš pusiausvyros.

Į viešumą patekusi asmeninė informacija jus silpnina, ir niekas dėl to nekaltas, išskyrus jus pačius, nesugebančius atskirti, kuo galima dalytis viešumoje, o kuo – ne.

Vyras ir žmona, kuriuos sieja bendras gyvenimas, labai gerai žino jautriausias, pažeidžiamiausias vienas kito vietas.

Žmonės, kurie į asmeninį gyvenimą ir namų erdvę iš socialinės erdvės įsileidžia konkurencingą bendravimą, vienas kitą pradeda medžioti lyg kokį žvėrį.

Pavyzdžiui, Vilma ir Darius nuvažiuoja pas artimus draugus. Vilma atsipalaiduoja, o Darius staiga prisimena jos silpnybę – kad Vilma nemoka gerai pagaminti tokios mėsos, kokia vaišina draugai, ir dėl to pasityčioja iš savo žmonos.

Pora ėmė pulti vienas kitą ir namuose, ir viešumoje, nes vienas kitam nuolat jaučia pyktį. Jų galvose – viena mintis: kaip man jį (ją) nugalėti?

Tad nieko nuostabaus, kad gyvenimas tiek moteriai, tiek vyrui tapo nepakenčiamas. Abu namie jaučiasi kaip priešai karo lauke. Vilma nesijaučia saugi, ją bet kuriuo metu gali pulti. Nėra gerai ir Dariui, kuris negali pailsėti namuose.

Anksčiau ar vėliau žmogui, kuris neatgauna jėgų namuose, ima nebesisekti ir darbe.

Tiesa, kartais abu apima aistra ir seksualinė energija truputį pagerina padėtį – jie tampa švelnesni. Vis dėlto problemos tai neišsprendžia, o gali dar labiau supainioti reikalus. Mat meilė ir seksas – du skirtingi dalykai.

Ką daryti, jei namuose partneriai konkuruoja, kuris ko daugiau padarė?

Prisiminkite laiką, kai pamilote vienas kitą. Juk tada stengėtės vienas dėl kito padaryti ką nors malonaus, rūpinotės, kaip palepinti vienas kitą, nesiekdami sau naudos.

Graži, nuoširdi tarnystė – natūrali meilės išraiška. Jei tai pamiršote, prisiminkite, kokiu tikslu buvo kurta santuoka.

Pradėti reikia nuo savęs. Kadangi į mane kreipėsi Vilma, vadinasi, ji imasi atsakomybės ir mėgina stabdyti konfliktų karuselę.

Vilma provokuoja Dariaus elgesį. Jei jį pasitiks priekaištu, atgal sulauks ko nors nemalonaus. O jeigu po darbo sugrįžusį vyrą pasitiks švelniu žodžiu, juodu turbūt bent jau ramiai praleis vakarą.

Jei Darius bando įžiebti ugnį, Vilma gali pilti į ją žibalo, bet gali to ir nedaryti.

Juk konfliktinė ugnis dega vien dėl to, kad ją kursto abu. Moteris turėtų pasitelkti savo švelnumą ir nuraminti vyrą. Šiuo metu Vilma šioje srityje kaip niekada stipri, nes neseniai susilaukė vaikelio ir jos švelni moteriška energija gali būti labai veiksminga.

Šią porą užklupę sunkumai nereti ir kitose šeimose. Kai moteris daug laiko praleidžia socialinėje erdvėje, jai sunku išsaugoti moteriškumą. Juk ten yra kovos laukas. Norėdama jame išlikti ir laimėti, moteris kartais pradeda elgtis kaip vyras.

O namuose jai reikia tapti švelnia, mylinčia, palaikančia partnere. Namai – moters erdvė, ji yra už ją atsakinga ir turi rasti būdų, kaip atkurti savo moterišką energiją.

Jai gali padėti laisvalaikis vien moteriškoje kompanijoje, masažai, grožio procedūros ar tiesiog pasilepinimas vonioje. Yra daug ir galimybių, ir kursų, padedančių atgaivinti ir su-stiprinti moteriškąjį pradą.

Moteriška jėga niekur nedingsta, ji gali tik užsiblokuoti ar priblėsti. Norint ir skiriant laiko, galima atkurti ir ją, ir pusiausvyrą gyvenime.

Į namus grįžusiam vyrui reikia palaikymo. Moteris turi priimti jį visokį – ir pralaimėjusį darbe, ir laimėjusį, ir uždirbantį pinigų, ir kylantį karjeros laiptais, ir kai jam nesiseka.

Vyrui, kuris namuose gyvena kaip biure, pralaimėti darbe – tiesiog katastrofa, nes jis bus sumaltas į miltus ir namuose.

Tarkim, grįžta vyras namo, papasakoja savo moteriai, kad jam darbe kas nors nepasisekė ir gal net negaus premijos, o ši jam tik šmaukšt rankšluosčiu per kuprą: „Ką tu sau galvoji, kaip mes gyvensime?!” Riksmai vietoj raminančių žodžių, apkabinimo, paguodos.

O po gerų žodžių viskas turėtų klostytis sėkmingiau – pailsėjęs, nurimęs vyras, žinodamas, dėl kokios nuostabios moters gerovės jis kovoja darbe, pasieks daugiau.

Visuomenė neretai smerkia moterį, kuri neva nusičiupo milijonierių, pati nedirba ir tik vyro uždirbtais pinigais švaistosi. Bet gal ta moteris tiek daug duoda bendram labui, kad tas vyras turtingas ir laimingas jau 15 metų.

O palaikymo namuose nesulaukęs vyras patiria didžiulę įtampą, kurią išlieti dažniausiai žino vieną būdą – seksą. Ir tada prasideda tiek dvasinė, tiek fizinė neištikimybė.

Moteris visuomet laimės, jei sugebės palaikyti vyrą ir jį mylėti, gerbti, kad ir kas nutiktų socialinėje erdvėje. Ir tada vyksta stebuklai: vyras dievina tokią savo moterį, žavisi ja ir ima dėl jos stengtis. Jis padeda namuose ir, žiūrėk, rūpinasi, kad vazos būtų nuolat pilnos jo žmonai taip patinkančių gėlių.

Mielosios, raskite, kaip atkurti savo moterišką energetiką, ir pasirūpinkite savo vyrais namuose, žavėkite juos sukurdamos svajonių namus. Kaip jums reikia saugumo, kurį kuria vyras, taip ir vyrui reikia ramybės bei globos namuose.

Kaip moteris ieško vyriško vyro, taip ir vyras moteryje ieško moters, o ne draugelio. Vyras ir taip turi su kuo pažaisti kėgliais ir pasikalbėti apie darbą.

Vyro vyriškumas skleidžiasi ir tobulėja šalia moters, o gerosios moters savybės skleidžiasi šalia tikro vyro. Mes stipriname vieni kitus ir papildome, vienas šalia kito vyras ir moteris išsiskleidžia ir pasiekia savo brandą. Tada jaučiasi laimingi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.