Vestuvės: nenorite nuometo? papuoškite galvą kitaip!

Paseksiu jums pasaką. Kažkada seniai seniai, išaušus vestuvių rytui jaunai nekaltai mergaitei būdavo išleidžiamos jos mergautinės kasos, veidas ir plaukai uždengiami plonyčiu nuometu ir ji, įsikibusi tėvui į parankę, gaudžiant vargonams, žengdavo prie altoriaus. Visos ceremonijos metu niekas nematydavo jos ašarų, abejingumo, o gal slaptų žvilgsnių į būsimąjį. Tik paskelbus juos vyru ir žmona, nuotakos tėvas arba pats jaunikis pakeldavo nuometą ir atidengdavo gražų mergaitės veidelį bei bučiniu užtvirtindavo šį prekinių mainų sandėrį. Sakote, šiek tiek ciniška pasakos pabaiga?

Nuotakas puošia ne tik nuometas, bet ir kiti įdomūs ir ne tokie tradiciniai galvos apdangalai.<br>"SP" "Saulės pieva" nuotr.
Nuotakas puošia ne tik nuometas, bet ir kiti įdomūs ir ne tokie tradiciniai galvos apdangalai.<br>"SP" "Saulės pieva" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Laura Vagonė (www.lapėsvestuvės.lt)

Jun 17, 2013, 4:09 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 10:55 AM

Nuotakos veido ir plaukų slėpimas nuometu Lietuvą pasiekė iš Vakarų, kur ši tradicija, neatskiriama nuo religinių apeigų, išlaikydama pirminę prasmę, gyvavo šimtmečius net iki XIX a. pabaigos. Paleisti plaukai ir juos bei veidą dengiantis vualis simbolizavo nekaltybę ir kuklumą. Romėnai nuotakas apdengdavo nuometu vildamiesi jas apsaugoti nuo blogos akies nužiūrėjimo vestuvių dieną.

Šiais laikais, kai besituokiantys žmonės neretai jau ilgą laiką gyvena kartu, o įvairius prietarus paneigia mokslas, nuometas nebeturi sakraliosios savo prasmės. Tad viskas priklauso tik nuo asmeninės estetinės pajautos. Etnomuzikologės Zitos Kelmickaitės nuomone, nuometas, kaip tam tikras simbolis nebuvo šiaip sugalvotas: „Kasų nukirpimas, nuometo užrišimas savo laiku buvo vienas dramatiškiausių vestuvių momentų – perėjimas į moters suolą. Baigiasi šokiai, vakarėliai..."

Šiais laikais, kai kartais nuotaka jau vos telpa į nuotakos suknelę, dėl akivaizdžiai matomo nėštumo, rūtų vainikėlis neturėtų būti segamas. Jis buvo nekaltybės simbolis. Aš neturiu nieko prieš nėščias nuotakas ir jų santuokų laiminimą, bet nereikia manipuliuoti simboliais, nes tai darosi labiau panašu į komediją. Man gražu šydas, tos nuotakos tada tokios skulptūriškos, dailios, bet šiais laikais tai labiau estetikos klausimas, o ne simbolika.

 Baisiausias šių dienų dalykas – universalumas, neišskirtinumas. Aišku, galima ir prie altoriaus eiti rokeriškais, gal kasdieniais rūbais, bet tas bėgimas, lėkimas panaikino šventės šventumą, jausmą, kad štai, prasideda kažkas kito, kad švarus pereini į kitą etapą.“

Taigi, dabar nuotaka prie altoriaus žengia neuždengtu veidu, vualis gaubia tik plaukus ir pečius arba nuometas iškilmingai pakeliamas prieš prasidedant ceremonijai. Ir nors lietuvių tradicijai kiek kitoks, austas, vestuvių dieną specialiu būdu rišamas nuometas nėra svetimas (rytų aukštaitės juo puošiasi iki XX a. pradžios), ar nevertėtų rimčiau pasvarstyti, kuo tą įsimintiną dieną puošite savo plaukus. Ypač, kai yra tiek daug nuostabių alternatyvų, svarbiausia – beveik viską gali pabandyti pasidaryti pati!

Lankelis

Aptraukusi seną, bet mėgstamą ir tau tinkantį lankelį prie suknelės derančia medžiaga, puošk jį kuo tik širdis geidžia: gėlės, plunksnos, karoliukai, sagutės... Ekstravagantiškos detalės, derančios prie jūsų vestuvių temos nepaliks abejingų, o žiūrėti vestuvines nuotraukas visada bus linksma.

Rankų darbo gėlė

Čia reikės šiek tiek įgūdžių, bet po vieno kito bandymo galėsi puoštis nuostabia gėle ar net keliomis. Nuo tokio eksperimento per savo vestuves, kai pati gėlėmis į plaukus papuošė visas pamerges, savo verslą pradėjo darbščioji Myra Callan, dabar vadovaujanti klestinčioms kūrybinėms dirbtuvėms.

Gyvų ar dirbtinių gėlių vainikas

Prisiminkim vaikystę, pievas, saulėtas dienas, iš dobilų pinamus vainikėlius... Kodėl juo nepasipuošus vestuvių dieną. Jei nori, kad jis visą dieną atrodytų, kaip nupintas iš tik ką skintų gėlių – geriau šį darbą patikėk floristui arba rinkis rankų darbo medžiaginių gėlių vainiką. Vainikėlių sferoje nepralenkiama Emily Zych.

Senoviniai papuošalai

Pasirausk močiučių papuošalų skrynelėse ir, garantuoju, sugalvosi kaip radinius panaudoti, kad vestuvių dieną atrodytum išskirtinė. Jei ne itin pasitiki savo jėgomis – su rastomis gėrybėmis keliauk pas plaukų stilistą ar suknelės kūrėją. Geras specialistas tikrai patars ir kartu ką nors įdomaus sugalvosit. Nebijok į vieną kūrinį sujungti mamos sagę, močiutės auskarą ir prosenelės karolius, kurie visada tau patiko. Svarbiausia, kad viskas derėtų estetiškai ir istoriškai. O kur dar šeimos vertybių perdavimo iš kartos į kartą simbolinė pridėtinė tokio papuošalo vertė.

Plunksnos

Štai čia galima neriboti savo fantazijos! Plunksnos gali būti taškuotos, baltos, mėlynos, žalios ir t.t. Tokį papuošalą gal sudėtingiau pasidaryti pačiai, tačiau viskas įmanoma, kai labai nori.

Skrybėlaitė

Jei ji tinka prie bendros šventės stilistikos – kodėl ne? Visai mažutis katiliukas, cilindras, “tabletė”, skrybėlaitė, puošta tiuliu/gėlėmis/plunksnomi, o gal rafinuota plačiabrylė skrybėlė? Jūsų laisvė rinktis ir puoštis.

Nėriniai

Paimk suknelės siuvimui naudoto nėrinio skiautę, gražiai iškirpk, jei reikia supurkšk standikliu ir drąsiai sek į plaukus. Jei yra noro, išklijuok nėrinį karoliukais, perlais ar tekstiliniais žvyneliais. O gal sugalvosi ką nors dar įdomesnio.

Stilisto Liutauro Salasevičiaus nuomone, galvos apdangalą būtina derinti prie suknelės: „Nuometą siūlau tik tikrai jaunoms nuotakoms, brandesnės nuotakos, lakstančios po miestą su tomis tiulio skaromis, man atrodo juokingai. Dabar tikrai yra iš ko rinktis. Savo nuotakoms siūlau lankelius, nėrinius, šukutes.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.