Patarimai jauniesiems: kaip pasiruošti pirmam vestuviniam šokiui?

Bene atsakingiausia užduotis nuotakai – įtikinti mylimąjį, kad savaime sušokti pirmąjį šokį nepavyks. Dauguma vaikinų baiminasi, kad jie nesutverti šokiams arba tam tiesiog nebelieka laiko (ar noro) dėl kitų pasiruošimo vestuvėms rūpesčių. Tačiau patirtis rodo, kad vaikinų mintys ir nusistatymas pasikeičia jau po pirmosios šokių pamokos. Poros pasiruošimas vestuviniam šokiui tampa smagiu nuotykiu – jaunieji iš naujo atranda savybes, dėl kurių pamilo vienas kitą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 1, 2013, 12:44 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 1:23 AM

Muzika

Klubo „Šokiai.lt“ šokių mokytojai vienbalsiai pritaria, kad jausmingiausias šokis bus tuomet, jei pora išsirinks muziką, kuri priverčia šokti jų širdis. Mokytoja Brigita Domarkaitė pirmajam jaunavedžių šokiui siūlo rinktis dainą, kuri jauniesiems yra itin reikšminga, sukelia malonių prisiminimų ir asociacijų: „Esu tikra, kad gražų vestuvinį šokį galima sukurti pagal bet kokią muziką, kiekvienam skoniui. Svarbiausia, kad tai būtų jųdviejų daina.“

Rolandui Beržiniui gražiausias vestuvinis šokis būtų rumba, tačiau jei sentimentus sukelianti daina būtų kitokio ritmo, siūlytų porai rinktis atitinkantį šokį: „Savo vestuvių pirmajam šokiui rinkčiausi rumbą, bet dar gerai reikėtų pagalvoti apie dainą, kuri tikrai sujaudintų ir atitiktų vestuvių nuotaiką. Daina, mano manymu, yra svarbus aspektas, nes tarp dviejų žmonių sukuria intrigą ir, jeigu jie įsijaučia į kūrinį, nieko nuostabesnio būti ir negali.“

Kada pradėti ruoštis?

Pamokų skaičius, intensyvumas priklauso nuo šokio sudėtingumo ir poros gabumų. Dažniausiai poros renkasi 4–7 pamokas. Klubo „Šokiai.lt“ mokytojai pataria pasilikti laiko ne tik šokių pamokoms, bet ir individualioms repeticijos dviese namie... Taip šokio mokymasis suteiks malonaus jaudulio prieš vestuves.

Jei norite per vestuves šokti modernaus stiliaus šokį ir neturite jokios patirties, tai ruoštis reikėtų ne mažiau nei prieš pusę metų, tačiau jei esate gabūs šokiams, užteks ir 10 pamokų. Modernaus šokio mokytoja Agnė Ramanauskaitė kelia svarbiausią reikalavimą jaunikiui: „Reikia, kad jaunikis būtų stiprus ir pajėgtų visaip kilnoti jaunąją (šypsosi).“

Tradicinio vestuvinio valso gerbėjams Romas Alijevas siūlo pradėti mokytis prieš mėnesį, bet pageidautina ne vėliau kaip likus dviem savaitėms iki vestuvių: „Jau kada nors (vaikystėje ar paauglystėje) šokių ragavusiems jauniesiems šokiui sustatyti užtektų trijų pamokų. Niekada nešokusiems prireiktų 5–6 pamokų.“ Žinoma, daugiau pamokų užtikrina, kad šokio metu galėsite drąsiau jaustis dėliodami žingsnius ir iš visos širdies mėgautis vienas kitu.

Rolandas Beržinis labiausiai vertina šokio techniką ir šokančios poros jausmus. „Tai nėra tik žingsniai, choreografijos mokymuisi reikėtų skirti kuo mažiau laiko, kad šokį būtų galima ,,šlifuoti“ tiek techniškai, tiek emociškai. Pamokas reikėtų susidėlioti iš anksto ir nepalikti šokio paskutinei savaitei. Per savaitę išmokti šio meno tikrai sunku, dažniausiai viskas ateina su praktika ir turi susigulėti. Pačią choreografiją kūnas turi atsiminti automatiškai, kad nereikėtų galvoti apie žingsnius ir daugiau dėmesio skirti jos gražiam išpildymui. Kaip ir naudotis peiliu ir šakute neišmokstame per dieną, taip ir šokti.“

Mokytojas Artūras Kryžius dalijasi savo pamokų struktūra: „Pirmiausia susitinkame su jaunaisiais, susipažįstame, išklausau jų idėjas, mintis, norus. Išsiaiškinami svarbiausi niuansai – daina, nuotakos suknelė, erdvė, kur bus šokama, kiek laiko liko iki vestuvių. Per pirmąją pamoką išmokstame būsimo šokio pagrindų, kad pora įgytų judesio, šokio stilistikos pojūtį. Vėliau kiekvienai porai individualiai kuriama choreografija, dėliojama šokio įžanga, visuomet diskutuojame, kas labiausiai patinka, kad porai būtų smagu šokti. Per 3–4 pamokas, priklausomai nuo šokio sudėtingumo ir poros gabumų, išmokstame choreografiją. Kai nebegalvojame apie žingsnius, pereiname prie estetinės šokio dalies, kad šokio atlikimas būtų kuo gražesnis. Optimaliausias pamokų skaičius būtų 7 repeticijos. Mano mėgstamiausias skaičius (šypsosi).“

Tapkite išskirtine pora

Iš tiesų išskirtinį šokį sukuria patys jaunieji, jų džiaugsmas vienas kitu, trykštanti meilė, kurią atspindi poros judesiai, romantiški prisilietimai ir akių žvilgsniai. Choreografai būsimiems jaunavedžiams visada pasiūlys keletą akcentų, kurie dar labiau išryškins poros charizmą. Mokytoja B. Domarkaitė, be aktualios porai muzikos, rekomenduoja į visą kompoziciją įpinti keletą įspūdingų pakėlimų – šokis tuomet tikrai taps nepamirštamas ne tik jaunavedžiams, bet ir visiems svečiams. Mokytojos Justinos Inkrataitės kuriamas šokis tampa mini spektakliu pagal poros mėgstamą ar jiems abiem svarbią muziką.

Šiuo metu populiaru miksuoti kelių šokių stilius, nuo labai lėto iki greito ritmo, pavyzdžiui, pradėti šokti tradiciniu valsu, o užbaigti džaivu. Poros ieško įdomesnių sprendimų, pvz., pirmuoju šokiu gali būti ča ča ča, argentinietiškas tango, salsa ar svingas. Žavingai atrodo, kai prie poros šokio prisijungia ir pulkas svečių. Tačiau Jums nebūtina ieškoti skirtingų dainų ir mokytis kelių šokių stilių. Rumbą, valsą, tango ar kitą šokį galima sušokti savitai: elegantiškai, aktyviai, greitai, jausmingai ar teatrališkai.

Pirmasis šokis vis labiau tampa vestuvių „vakaro vinimi“ ir vienu įsimintiniausių momentų ne tik svečiams, o ir patiems jauniesiems, nes tai, ką jie parodo, yra kurta jųdviejų bendrai: drauge praleistos valandos šokių pamokose (o kartais taip sunku rasti laiko vienas kitam), sąžiningai atliekami „namų darbai“, choreografijos kartojimas prieš einant miegoti. Šokis apskritai dar labiau suartina žmones, tai dar vienas būdas pažinti partnerį ir pajusti suderinamumą.

Tegul jūsų prisiminimuose išliks ne tik Ta diena, bet ir ypatingas pasiruošimas jai. Sukurkite menišką pasirodymą ir nustebinkite svečius savo meilės istorija šokio ritmu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.