Ko negalima sakyti bevaikėms šeimoms?

Jeigu esate užkietėjusi mamyčių klubo narė, normalu, jog norite į šią veiklą įtraukti ir savo drauges. Tačiau galite pakišti sau koją ir persistengusi sugriauti draugystę. Komentarai apie nenorą turėti vaikų gali būti priimti kaip kritika. Komentarai apie nevaisingumą – sukelti liūdesį. Verta pagalvoti prieš narpliojant tokią sudėtingą temą. Pateikiame 10 frazių, kurių išties reikėtų vengti kalbant su poromis, kurios neturi vaikų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 2, 2013, 6:45 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 12:05 AM

1. „Na, tai kada planuosite vaikelį?“

Kad ir kokią priežastį turėtų moteris, kuri neplanuoja vaikelio, jūs braunatės į pavojingą zoną. Šio klausimo išties reiktų vengti. Ir ne tik todėl, kad tai – kiekvieno žmogaus asmeninis reikalas, bet dar ir dėl to, kad ši tema gali būti labai skaudi nevaisingumo atveju. Šiuolaikiniame pasaulyje, kuriame moterų nevaisingumas pasiekė net 20 proc., labai svarbu suvokti, jog mama tapti gali tikrai ne kiekviena. Net jeigu moterys ir mąsto apie vaikelį, kai kurioms tai nėra didžiausias prioritetas.

2. „Suprasi, kai tapsi motina“

Žinoma, motinystė keičia požiūrį į daugelį dalykų: nuo disciplinos iki sveiko maitinimosi. Bet bevaikės moterys juk ne iš kitos planetos. Kalbos apie tai, jog vaikų neturinčios moterys nieko nesupranta apie vaikų auklėjimą tėra mitas, juk gyvenime pasitaiko daug situacijų, kuomet turime prižiūrėti ar tiesiog bendrauti su vaikais. Neliūdinkite draugės tokiais tiesmukais pasisakymais, geriau pasiteiraukite, koks jos požiūris į vaikus bei vaikų auklėjimą. Kas gali žinoti, galbūt atsakymas jus nustebins.

3. „Atsipalaiduok, greitu metu pastosi!”

Atsipalaidavimas nepadeda, kai yra medicininė priežastis, dėl kurios draugė negali pastoti. Net jeigu magišku būdu ir pavyktų atsikratyti streso, tai negarantuoja naujos gyvybės užsimezgimo. Geriau pasiūlykite draugei pasivaikščioti po parduotuves, užsakykite jai masažo seansą, kad atitraukti jos mintis.

4. „Tikriausiai malonu turėti laiko paskaityti gerą knygą ar nueiti į kiną..“

Tai, jog draugė neturi vaikų dar nereiškia, jog ji turi marias laiko mėgstamai veiklai. Daugelis bevaikių šeimų – ne ką mažiau užimti žmonės, tiesiog laiką jie leidžia šiek tiek kitaip. Tokie teiginiai dažnai skatina gailestį bei sudaro vaizdą, jog turėti vaikų – išties sunku. Geresnis pasirinkimas? Tiesiog paklauskite: „Ar pastaruoju metu matei kokį nors gerą filmą/buvai kokiame nors gerame restorane?“

5. „Nepakviečiau tavęs, nes vakarėlyje dalyvaus daug tėvų su vaikais“

Niekuomet neatsisakykite minties pakviesti bevaikių šeimų į vakarėlį, kuriame lakstys daug mažų žmogelių. Tai izoliuoja juos bei verčia jaustis nemaloniai. O ir Jūsų įvaizdis nukenčia. Juk jie – tokie pat žmonės, ir patys sprendžia, kas jiems geriausia. Geriau nusiųskite jiems pakvietimą ir subtiliai užsiminkite, kas dalyvaus vakarėlyje, leiskite jiems patiems nuspręsti ar jie nori atvykti.

6. „Ar bandei kitokias sekso pozas? Ar bandei nueiti pas kitą gydytoją? Ar bandei nešioti kūno nevaržančius apatinius?“

Tai tikrai nėra tinkamas būdas pasidalinti patirtimi ar pažerti naudingų patarimų. Dažniausiai nevaisingai moteriai reikia paprasto apkabinimo ir išklausymo. Jeigu norite duoti draugei patarimą, verčiau darykite tai diplomatiškiau. Pabandykite tokias frazes, kaip: „Jeigu prireiks – galėčiau parekomenduoti gerą gydytoją“ arba „Jeigu nori, galiu supažindinti tave su savo drauge, kuri taip pat turėjo tokių problemų“

7. „Ar tavo vyras nieko prieš, kad tu nenori turėti vaikų?“

Šitoks klausimas gali nuskambėti lyg kišimasis į draugės šeimyninius reikalus. Nepamirškite, jog dažniausiai poros tokius sunkius sprendimus priima kartu. Kad ir kaip smalsu būtų – susilaikykite.

8. „Tavo šuo tau kaip vaikas“

Net jeigu jūsų draugai be galo myli savo augintinį, nemanykite, jog jie nejaučia skirtumo tarp gyvūno bei mažylio. Net jeigu taip manote, jokiais būdais nesakykite to garsiai, juk tokie pareiškimai gali lengvai įžeisti brangų bičiulį.

9. „Pakeisi savo nuomonę apie vaikus po kelerių metų“

Tiesiog įsivaizduokite, kad draugas Jums sako: „Vieną dieną tu pakeisi savo nuomonę apie vaikų auginimą ir norėsi jais atsikratyti“. Skamba juokingai, o gal net įžeidžiančiai? Lygiai taip pat jaučiasi ir bevaikės šeimos, nutarusios luktelėti arba išvis neturėti vaikų. Priimkite savo draugų apsisprendimą gyventi kitaip, nei Jūs, kaip natūralų dalyką, juk tai – kiekvieno asmeninis reikalas.

10. „Kad jau neturi vaikų, tai gali sau leisti nusipirkti naują mašiną ar išvykti atostogų“

Ne kiekvienas vaikų neturintis asmuo gali sau leisti tokią prabangą, tad venkite lyginti savo bei bevaikių draugų finansinę padėtį. Tai, kad draugams netenka pirkti sauskelnių, žaislų bei mokėti už vaikų pramogas, dar nereiškia, jog jiems pinigai ant medžių auga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.