Vasara – vestuvių karštymetis. Savaitgaliais Kauno rotušėje per dieną sutuokiama maždaug pusšimtis porų.
Iš santuokų rūmų išėję daugelis įsimylėjėlių su svečiais šeiminę laimę skuba aplaistyti šampanu.
Dažnas piršlys ar pabrolys iš automobilio bagažinės ar lagamino traukia ir stipresnių gėrimų.
Rotušės pašonėje stovintys suoleliai ir fontanas neretai nuklojami ne tik pintinėmis su saldainiais, bet ir įvairiais užkandžiais.
Prie Rotušės įkaušta už dyką
Prie Rotušės penktadieniais ir šeštadieniais taurės skamba bei šampano purslai liejasi nuo pat ryto.
Už naują šeimą tostus skelbia vestuvių dalyviai, jos pasveikinti susirinkę bičiuliai, bendramoksliai, kolegos.
Vestuvių dieną jaunavedžiai su svita dažnai būna tokie vaišingi, kad šampano ir kitų gėrimų negaili net prie Rotušės besisukiojantiems kaulytojams.
Įsigudrinus prisėsti prie vis kitos vestuvininkų kompanijos per dieną už dyką galima prisiragauti net prabangiausių gėrimų.
Kelia ir krištolo taures
Vis dažniau kauniečiai ką tik įregistruotą santuoką aplaisto nepigiu putojančiu vynu ir net tikru prancūzišku šampanu. Butelis tokio gėrimo kainuoja nuo kelių dešimčių iki maždaug dviejų šimtų litų.
Už nesibaigiančią meilę keliamos ne vien baltojo, bet ir rožinio šampano taurės.
Gero gėrimo butelius atkimšę vestuvininkai vis rečiau jį gurkšnoja iš paprasčiausių vienkartinių plastikinių puodelių.
Madinga susirinkusiems prie Rotušės padalyti metalines, stiklines, krištolines ar bent dailesnių formų plastikines taures.
Saldainius griebia saujomis
Turbūt nėra vestuvių, kuriose svočia svečiams ir visiems aplinkiniams nesiūlytų saldainių. Ši sena tradicija ypač vilioja mažuosius.
Greičiausiai senamiestyje gyvenantys vaikai ir net paaugliai taip įpratę iš vestuvininkų gauti saldainių, kad drąsiai kiša rankas į pintines ir saldumynus traukia saujomis.
Prie Rotušės skirti dalyti saldainiai paprastai būna ne patys brangiausi, tačiau jų popierėliai – itin ryškūs ir blizgūs.
Dalis vestuvininkų net praeiviams vaišinti negaili saldumynų iš dėžučių arba tų, kurie gaminti pagal specialų užsakymą. Jie vyniojami į jaunavedžių atvaizdu puoštus ir linkėjimais aprašinėtus popierėlius.
Suolelius nukloja padėklais
Dažna vestuves švenčianti kompanija prie Rotušės vien šampanu ir saldainiais neapsiriboja, o kai kurios kelia kone puotas.
Ant suolelių ir fontano dėliojami padėklai su didesniais ar mažesniais sumuštiniais, salotų krepšeliais, sūriais, kumpiais ir kitais užkandžiais, net sušiais.
Desertui tiekiami sausainiai, šakočiai, skruzdėlynai, vaisiai.
Šiuo metu vienas populiariausių skanėstų – šviežios braškės. Jas jaunavedžių tėvai ar kiti svečiai atsiveža net plastikiniuose kibirėliuose ar įmantriose stiklinėse vazose.