Vis daugiau japonų nemato santuokos prasmės

Net trečdalis japonų nemato santuokos prasmės. Tai parodė japonų leidinio „Joshi Spa!“ atlikta apklausa, kurioje dalyvavo daugiau kaip 37 tūkstančiai žmonių.

Pastaraisiais dešimtmeečiais japonai tuokiasi vis vyresni.<br>123rf
Pastaraisiais dešimtmeečiais japonai tuokiasi vis vyresni.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 8, 2013, 5:17 PM, atnaujinta Mar 4, 2018, 7:58 PM

Apklausos dalyvių buvo paprašyta pasidalyti mintimis apie vestuves.

Paaiškėjo, kad net 33,5 proc. žmonių nemato jokios vestuvių prasmės.

Asocijuojasi su bankrotu

„Aš nekenčiu vaikų ir niekada nemaniau, kad norėčiau jų turėti. Taigi, nėra jokio tikslo ir tuoktis“, – sakė vienas apklausos dalyvis.

Kitas respondentas, paklaustas, kodėl nemato tikslo tuoktis, aiškino: „Jeigu esi vienišas, gali leisti savo pinigus būtent taip, kaip nori. Nesvarbu, kiek jų išleisi savo laisvalaikio pomėgiams, niekas dėl to nesiskųs. Taip pat galima gyventi savo namuose. O jeigu susituoki, visa tai dingsta. Taigi norėčiau nuoširdžiai paklausti, kokia buvimo susituokus nauda?“

Kitiems japonams šeimos sukūrimas taip pat asocijuojasi su galimais finansiniais sunkumais. Kai kurie santuoką siejo net su asmeniniu bankrotu.

2011 metais naujienų portale CNN publikuotas straipsnis skelbė, kad dabartines dvidešimties ir trisdešimties metų japones labiau domina karjera, o ne vestuvės. Nuo noro tekėti jas atbaido sukūrus šeimą galintis atsirasti finansinis nestabilumas ar būtinybė keisti darbo vietą.

„Geriau neturėčiau šeimos“

Minėtoji apklausa atskleidė, kad net ir dalis tų japonų, kurie yra susituokę, norėtų būti vieniši.

„Esu susituokęs, bet, atvirai pasakius, geriau jau neturėčiau šeimos, išskyrus vaikus. Man patinka mano vaikai“, – sakė vienas apklausoje dalyvavęs asmuo.

Nuo minčių apie santuoką kai kuriuos japonus atbaido ir aplinkinių, kurių vedybinis gyvenimas nesusiklostė sėkmingai ir baigėsi skyrybomis, pavyzdžiai.

Skeptiškiausi trisdešimtmečiai

Apklausos, kurią atliko žurnalas „Joshi Spa!“, rezultatai parodė, kad mažiausiai vedybos domina trisdešimtmečius. Net 40,5 proc. žmonių pasakė vestuvėms „ne“.

Į vestuves skeptiškai žiūri ir paaugliai. Tikslo tuoktis nemato 38 proc. nepilnamečių.

39,1 proc. dvidešimtmečių taip pat nemano, kad tuoktis – prasminga. Susitaisyti su kitu žmogumi nenorėtų ir 35,9 proc. keturiasdešimtmečių.

Tuokiasi vis vyresni

Kaip ir kitų šalių gyventojai, dabartiniai japonai tuokiasi būdami vyresni, negu būdavo anksčiau.

Aštuntajame dešimtmetyje vidutinis besituokiančių japonų amžius buvo 25 metai. Dabar dauguma japonų tuokiasi būdami maždaug trisdešimties.

Kaip rašo interneto puslapis rocketnews24.com, ilgą laiką vestuvės buvo svarbiausia japonų visuomenės prekė. Vestuvėms ir piršlyboms buvo sukurta milžiniška pramonė.

Tačiau pastaraisiais dešimtmečiais vis daugiau japonų nori likti vienišiais.

Jeigu aštuntajame dešimtmetyje iki 35–39 metų neištekėjusių japonių buvo vos apie 5 proc., tai 2005 metais tokių niekada nesituokusių 35–39 metų moterų padaugėjo iki beveik 20 procentų.

Prognozuojama, kad maždaug iki 2035 metų vienišų į šeštąją dešimtį įkopusių žmonių bus du trečdaliai.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.