Pernešiotas kūdikis - retenybė

Pasaulis užgniaužęs kvapą laukia, kada Didžiosios Britanijos princo Williamo žmona Catherine susilauks pirmagimio.

Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė

Jul 19, 2013, 1:51 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 9:54 PM

Lažinamasi ne tik dėl to, kada vaikas, kuris bus trečias eilėje į karališkąjį sostą, gims, bet ir kokios jis bus lyties bei kokiu vardu bus pavadintas.

Skelbta, kad poros vaikas turėtų gimti liepos pradžioje. Buvo net spėjimų, kad jis pasaulį išvys birželio pabaigoje. Pati Kate, paklausta, kada turėtų gimti vaikas, tik šyptelėjo, pasakydama, kad kūdikiai turi savą „dienotvarkę“.

Pernešiojimas negresia

Kada turėtų gimti mažylis veikiausiai žino tik jo tėvai ir būsimąją mamą prižiūrintys žmonės.

Nepaisant to, britai jau nerimauja, kad karališkosios poros kūdikis gali būti pernešiotas. Juk prognozuota, kad jis jau turėjo gimti.

Portalo lrytas.lt kalbinti Lietuvos medikai abejojo, kad Didžiosios Britanijos įpėdiniui gresia pernešiojimas. Medicinai toli pažengus į priekį pernešioti vaikai gimsta vis rečiau. Mamas prižiūrintys medikai paprastai pasirūpina, kad kūdikis gimtų laiku.

Todėl akušeriams dėl karališkosios poros vaiko kilęs ažiotažas atrodo kiek juokingas.

Vaikui gali prireikti laiko

Panašiai mano ir britų specialistai, teigiantys, kad nėra priežasties nerimauti, jog Williamo ir Catherine kūdikis bus pernešiotas. Teigiama, kad apskaičiuotos gimdymo datos paklaida gali būti nuo dviejų iki trijų savaičių.

„Kūdikis ateis, kai bus pasirengęs“, - pribuvėjos ir Karališkojo pribuvėjų koledžo patarėjos Janet Fyle žodžius citavo naujienų agentūra BNS.

Pribuvėja aiškino, kad gimdymo data apskaičiuojama pagal pirmąją paskutinių moters mėnesinių dieną. Tada pridedamos septynios dienos ir devyni mėnesiai.

„Tačiau gamta yra pagrindinė lėmėja ir mes niekaip negalime to pakeisti“, - sakė J. Fyle.

BNS rašo, kad, anot pribuvėjos, sveika nėščioji, kokia ir atrodo Kembridžo kunigaikštienė, neturėtų nerimauti, jei nepagimdė prognozuojamu laiku. Gimdymas gali uždelsti dėl daugybės veiksnių, tarp jų – ir netaisyklingos kūdikio galvutės padėties.

„Tiesiog kūdikiui gali prireikti šiek tiek laiko atsidurti teisingoje padėtyje“, - komentavo J. Fyle.

Svarbu – gestacinis amžius

Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Naujagimių skyriaus vedėja daktarė Violeta Drejerienė sakė, kad pagal Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas išnešiotumo rodiklis yra gestacinis amžius. Jo trukmė skaičiuojama nuo pirmosios paskutinių normalių mėnesinių dienos iki vaiko gimimo.

Priešlaikiniu gimdymu laikomas toks, kai kūdikis gimsta iki 37 nėštumo savaitės, arba anksčiau nei 259 nėštumo dieną.

Išnešioti naujagimiai gimsta maždaug 37-42 savaitėmis, arba 259- 293 nėštumo dienomis.

Pernešiotais laikomi kūdikiai, gimę po 42 pilnų nėštumo savaičių, arba daugiau kaip po 294 nėštumo dienų.

Gresia komplikacijos

Anot medikės, jeigu vaikas pernešiojamas, gresia įvairios komplikacijos.

„Užsitęsusio nėštumo, kitaip – pernešiojimo, metu pasireiškia placentos funkcijos nepakankamumas. Pernešiotam vaisiui vystosi lėtinė hipoksija, silpnėja kompensacinės galimybės. Pernešiojimas yra daugelio akušerinių komplikacijų, gimdymo veiklos sutrikimų, gimdymą užbaigiančių operacijų, perinatalinio sergamumo priežastis“, - aiškino V. Drejerienė.

Dažniau gimti „vėluoja“ berniukai

Užsitęsusio nėštumo priežastys nėra visiškai aiškios - tai hormoninės, nepakankamo gimdos raumenų jaudrumo ir kitos. Gali būti ir netiksliai nustatyta gimdymo data.

Teiginys, kad pernešioti dažniausiai gimsta berniukai, nėra klaidingas. V. Drejerienė pastebėjo, kad vėliau, negu numatyta, dažniausiai gimsta būtent vyriškos lyties naujagimiai.

Pastebėta, kad pernešioti naujagimiai iš kitų išsiskiria ir savo išvaizda.

„Naujagimių išvaizdą lemia placentos funkcijos nepakankamumo laipsnis: sumažėjęs odos elastingumas, peraugę nagai, sausa, raukšlėta oda, „senuko“ veidas, kieti kaukolės kaulai. Sunkesniais atvejais pakinta ir naujagimio neurologinė būklė, kvėpavimas, ryškėja sunkesnės komplikacijos“, - vardijo išvaizdos ypatumus daktarė.

Pernešiojami retai

Antenatalinė pernešiojimo diagnostika yra sudėtinga. Medikai vertina gimdymo terminą, placentos funkciją, vaisiaus būklę, atlieka tyrimus. Šiuolaikinių tyrimų galimybės padeda nustatyti ne tik vaisiaus dydį, vandenų kiekį, placentos subrendimo laipsnį bet įvertinti ir gimdos, placentos ir vaisiaus sistemų kraujotaką ir funkcinę būklę. Tai labai sumažina pernešiojimo riziką.

„Pastaraisiais metais retai tenka matyti labai ryškiai pernešiotus naujagimius, nes, konstatavus užsitęsusį nėštumą, įvertinus riziką, gimdymas programuojamas arba atliekamas cezario pjūvis“, - pasakojo daktarė.

Kad pernešioti vaikai gimsta pakankamai nedažnai rodo ir statistika. Pavyzdžiui, Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje kasmet gimsta apie 4 tūkst. vaikučių. Tik apie 10 procentų jų gimsta esant užsitęsusiam nėštumui.

„Dažniausiai naujagimis gimsta laiku ir „pasibeldžia“ tada, kai būna visiškai tam pasiruošęs“, - nuramino V. Drejerienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.