Kaip mylėtis, jei esate patyrę širdies smūgį?

Dauguma širdies smūgį patyrusių žmonių baiminasi mylėtis po šio incidento, tačiau viskas, ko reikia – tiesiog vadovautis gydytojų nurodymais.

Širdies smūgio aukos dažnai baiminasi, jog seksas paskatins širdies veiklos suprastėjimą.<br>123rf
Širdies smūgio aukos dažnai baiminasi, jog seksas paskatins širdies veiklos suprastėjimą.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 2, 2013, 5:16 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 4:50 AM

Širdies smūgio aukos dažnai baiminasi, jog seksas paskatins širdies veiklos suprastėjimą.

„Širdies smūgį išgyvenę pacientai dažnai drovisi paklausti manęs, ar seksas gali įtakoti kitus širdies sutrikimus. Žmonės vengia šios temos, nes jaučia diskomfortą, gėdijasi“, - teigia Elaine Stanke, Kanzaso Universiteto profesorė.

Širdies smūgį, transplantaciją patyrę ar širdies ydą turintys žmonės privalo pasikonsultuoti su gydytoju dėl tolimesnio lytinio gyvenimo bei vadovautis gautais patarimais.

Nepaisant to, kad kartais tiek pacientai, tiek ir gydytojai jaučiasi nepatogiai kalbėdami šia tema, diskomfortas – ne priežastis vengti šios svarbios temos.

Širdies smūgį patyrę pacientai, kurie nejaučia skausmo krūtinės srityje ar neįžvelgia kitų simptomų eidami greitu žingsniu ar užsiimdami intensyvesne veikla, dažniausiai gali tęsti lytinį gyvenimą jau po savaitės.

Tiems, kuriems buvo atlikta širdies operacija, patartina luktelėti keletą mėnesių prieš pradedant vėl mėgautis seksu. Lytinio akto metu pajutus skausmą krūtinės srityje reikia nedelsiant kreiptis į gydytoją.

Jeigu nėra aišku, ar pacientas yra pakankamai sveikas, kad galėtų tęsti savo lytinį gyvenimą, ekspertai siūlo atlikti testą ant bėgimo takelio ir stebėti, kokį krūvį gali atlaikyti paciento širdis.

„Pacientai turėtų grįžti į vėžes palaipsniui. Iš pradžių siūloma apsiriboti tik apsikabinimais ir bučiniais, kurį laiką vengiant sekso“, - teigia E. Steinke.

Nepaisant to, kad seksas vis tik padidina širdies smūgio pasikartojimo tikimybę, rizika išlieka maža. Tarp širdies smūgį patyrusių žmonių, mažiau nei vienas procentas atvejų nutiko sekso metu.

Pacientams, kuriems buvo atlikta vainikinės arterijos šuntavimo operacija, nerekomenduojama sekso metu būti „viršuje“, nes ši poza reikalauja daugiau jėgų.

Pokalbiai apie seksualinį aktyvumą turėtų prasidėti pacientui esant ligoninėje bei trukti viso reabilitacinio laikotarpio metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.