Kas sužadins moters geismą – nuotykiai ar piliulės?

Mokslininkai artėja prie tikslo: jie kuria viagrą moterims. Biologiškai veiklios medžiagos turėtų pažadinti dailiosios lyties geismą. Ir svarbiausia – išgelbėti meilę.

Kai kurios moterys apskritai nežino, kas yra geismas, kitos atranda vis naujus lytinio potraukio svertus.<br>123rf
Kai kurios moterys apskritai nežino, kas yra geismas, kitos atranda vis naujus lytinio potraukio svertus.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 4, 2013, 12:59 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 4:20 AM

Adriaanas Tuitenas, medikamentų tyrėjas iš Olandijos, nemano, kad moterys lovoje turi daugiau problemų nei vyrai.

Tokia išvada po įtemptos darbo dienos, kurios metu mokslininkas analizavo susijaudinimo kreives, impulsų dažnio diagramas, moteris turėtų maloniai nuteikti.

Prieš dvylika metų A.Tuitenas išsinuomojo neišvaizdų statinį Almerės mieste ir pasiryžo išspręsti vieną tariamai didžiausių žmonijos mįslių – seksualinius moterų troškimus.

Filosofinį klausimą „Ko nori moteris?“ farmacininkai pakeitė kitu: „Kaip pasiekti, kad moteris norėtų?“

Juk iki šiol mokslininkai tik pusę žmonijos – vyrus apdovanojo pavydėtinu išradimu – potenciją stiprinančiais preparatais. Priemonė moterims, matyt, būtų ne mažiau populiaresnė.

A.Tuitenas ir toje pačioje srityje dirbantys jo konkurentai žada prikelti naujam gyvenimui sustingusią partnerystę, nuslopinti įtampą tarp partnerių, įžiebti vieno jų užgesusį geismą.

To norėtų milijonai žmonių, to siekia porų ir lytinio gyvenimo terapeutai. Pastarieji praturtino medicinos literatūrą tokiomis diagnozėmis kaip FSD (moters seksualumo disfunkcija), FSAD (moters susijaudinimo sutrikimas), HSDD (sumažėjęs lytinis geismas).

Šios diagnozės turi vieną bendrą bruožą – partnerė prarado geismą. Bet ji nori jį vėl atrasti. Svarbiausia tai patirti su partneriu, su kuriuo gyvena daug metų, o ne būdama jam neištikima ir leisdamasi į meilės nuotykius.

Tyrėjai ieško medikamento, kuris išspręstų visas šias problemas. Daugelį tokia idėja vilioja, kitiems kelia abejonių, nes reikia išspręsti problemą: kur slypi varikliukas, įsukantis lytinį potraukį?

Į šį klausimą tyrėjai kol kas neturi tikslaus atsakymo: apačioje ar viršuje – neįprastoje vietoje, kuri vadinama psichika?

Pačios moterys mažai gali pagelbėti tyrėjams, kurie dažniausiai yra vyrai. Vienos dailiosios lyties atstovės sako, kad jų geismo variklis yra tas, kitos – anas.

Kai kurios moterys apskritai nežino, kas yra geismas, kitos atranda vis naujus lytinio potraukio svertus. Geismas – ne tik nuostabus, bet ir mįslingas.

Kūniškai sujaudinti moteris lengva – taip nustatė tyrėjai. Dailiosios lyties atstovėms pakanka parodyti filmą su santykiaujančiomis mažosiomis (Bonobo) šimpanzėmis.

Moteriškų genitalijų kraujotaka suaktyvėja pamačius beždžionių seksą, – tai įrodė lytinio gyvenimo tyrinėtoja Meredith Chivers. Bet geismo moterys nepajunta. Priešingai, eksperimento dalyvėms organinis susijaudinimas nieko nedavė.

Tuo metu eksperimento dalyvių vyrų lyties organas tapo kietas ir tai bylojo, kad juos užplūdo geismas. Bet moterys gali akivaizdžiai būti pasiruošusios nieko nejausdamos ar negeisdamos.

Viagros tabletė, kuri, vaizdžiai sakant, turi įjungti aparatą, šiuo atveju mažai naudinga: ji padeda vyrams, kurie nori, bet negali.

Kad moteris visada gali, bet kartais paprasčiausiai nenori, buvo sukrečianti žinia mokslo sričiai, kurioje darbuojasi daugiausia vyrai: lyg jos turėtų kiaurą parą veikiantį dvylikos cilindrų galiūną, bet neturėtų jokio troškimo jį užvesti.

„Jei mūsų piliulė pasirodys rinkoje, ji taps labai populiari“, – įsitikinęs A.Tuitenas.

Jis – vadovas vienos iš penkių bendrovių, aktyviai kuriančių preparatą moteriškajam libido sužadinti. Savo bendrovę A.Tuitenas pavadino „Emotional Brain“ (išvertus iš anglų k. – emocinės smegenys).

Skamba kiek psichodeliškai, bet neabejotinai rodo darbo kryptį: kažkas turi dėtis galvoje, kur, kaip manoma, yra svarbiausia moters organizmo erogeninė zona.

Taip, būtent čia tyrėjai susiduria su iššūkiu: maždaug 100 milijardų nervinių ląstelių turinčiu organu, kuris sukuria simfonijas, išgyvena meilę, nuobodulį ir išreiškia savąjį „aš“.

Ir jei galvos smegenys yra geismo būstinė, tuomet reikia sužadinti jų darbą. Flibanserinas, buspironas ar bremelanotidas – taip vadinamos mokslininkų viltys.

Tai biologiškai veiklios medžiagos, sukurtos depresijai gydyti ar baimei slopinti. Šie medikamentai turėtų padėti stimuliuoti procesus galvos smegenyse, kad būtų sužadintas moters lytinis potraukis.

Tai, beje, susiję su rizika ir šalutiniu poveikiu. Teisėtumas ir įstatymai taip pat svarbu.

Tyrėjai, žinoma, norėtų savo sukurtą moterų lytinį geismą sužadinantį preparatą realizuoti ne pakampėse, o rimtose vietose – vaistinėse.

Taigi preparatą turėtų būti leista vartoti tokiai ligai kaip geismo praradimas gydyti.

Mokslininkas A.Tuitenas siekia išmoningai išspręsti šią problemą: kuria dvi piliules. Viena skirta moterims, kurių galvos smegenys nereaguoja į lytinį sujaudinimą.

Antroji – toms, kurias užplūstų lytinis potraukis, jei į galvą neateitų jį nuolat slopinančios mintys: perdėtas drovumas ar baimė, kad pabus vaikai.

A.Tuiteno piliulių poveikis būtų toks: iš pradžių sučiulpiamas geismą sužadinantis testosterono apvalkalas, kuris primena pipirmėtes. Kai jų skonio nebelieka, piliulę galima nuryti.

Trukdžių kamuojamos moterys gauna buspirono – baimę slopinančio preparato, kurio vienas šalutinių poveikių – lytinio potraukio padidėjimas.

Ne tokios jautrios silpnosios lyties atstovės gauna viagros sudėtyje esančios biologiškai veiklios medžiagos sildenafilo, kuris aktyvina kraujotaką. Tai, kad cheminės medžiagos vienos nedaug ką duoda, žinoma.

A.Tuiteno genialiosios gudrybės esmė – abiejų biologiškai veiklių medžiagų derinys su testosteronu ir čiulpimas. Gydymas pasitelkus tik testosteroną nieko neduotų. Taip mano tyrėjas.

Praėjus maždaug keturioms valandoms po tabletės nurijimo ji pradėtų veikti. Ir štai rezultatas: gavusios olando sukurtų medžiagų moterys patirdavo kur kas daugiau „seksualiai patenkinančių atvejų“.

A.Tuitenas tikina, kad moterys patiria ir daugiau orgazmų. Dauguma jo eksperimento dalyvių patvirtino, kad jas pagaliau užplūdo lytinis geismas savo vyrui – jausmas, kurio nepažinojo ar skausmingai pasigesdavo.

„Esu laiminga dėl to, kaip puikiai suveikė preparatas“, – nesitvėrė džiaugsmu viena A.Tuiteno eksperimento dalyvių.

Jai – 52-eji. 22 metus ji yra ištekėjusi, turi du vaikus. Sekso troškimas, kaip prisipažino, nuslopo prieš dvylika metų.

Moteris nuolat atsikalbinėdavo ir vengdavo suartėti su sutuoktiniu.

„Dėl to jis niekada man nepriekaištavo, bet mane visada graužė sąžinė“, – neslėpė A.Tuiteno eksperimento dalyvė.

Išmėginusi preparatą ji vėl jaučiasi esanti visavertė moteris. Be to, prisipažino, kad pirmą kartą apskritai pagalvojo apie seksą ir geismą, nes teko atsakinėti į klausimus.

Anksčiau ji niekada apie tai nekalbėdavo net su draugėmis, nes nenorėdavo joms pasakoti savo problemų dėl sekso.

Iki šiol A.Tuiteno preparatas, kurį jis pakrikštijo „Lybrido“ ir „Lybridos“, įžengė tik į antrąją klinikinių tyrimų fazę.

Tad mokslininkui dar teks paplušėti, kad būtų suteiktas medikamentų žinybos leidimas jį pardavinėti.

Jau šį rudenį A.Tuitenas nori įžengti į trečiąją darbų fazę, o tada netoli bus ir finišo tiesioji. Jei viskas klostysis gerai, 2016-aisiais jo tabletė galėtų atkeliauti į JAV rinką.

Tačiau A.Tuiteno konkurentas, taip pat triūsiantis prie geismo piliulės, pažengė daug toliau: Šiaurės Karolinos bendrovė „Biotech Startups Sprout“ savo pareiškimą leisti pardavinėti preparatą įteikė dar 2012 metų rudenį.

Greičiausiai jis dar šiais metais pasirodys rinkoje.

Šio preparato veiklioji medžiaga – flibanserinas.

Jis turi nuslopinti galvos smegenyse seksualumą stabdantį serotoniną ir atlaisvinti tokias skatinamojo poveikio signalines medžiagas kaip dopaminas ir noradrenalinas.

Tai bus antrasis flibanserino bandymas patekti į rinką: 2010-aisiais Vokietijos koncernas „Boehringer-Ingelheim“ negavo leidimo, nes atlikus medikamento analizę liko neaiškumų.

Mokslininkams palanki aplinkybė, kad moters lytinės funkcijos sutrikimas dabar JAV laikomas rimta liga, kuriai gydyti dar nesukurta jokio preparato.

Terapeutai pažymi: jei moteriai seksas neteikia malonumo, jei ji visais būdais jo vengia ar tiesiog jo netrokšta, tuomet iškyla grėsmė partnerystei.

Negana to, yra dar viena partnerystei gresianti problema, kurios priežastis susijusi su moteriška biologija.

Moteris, palaikydama ilgalaikį ryšį, akivaizdžiai greičiau praranda susidomėjimą savo partneriu nei vyras savo partnere. Jei ji, užuot likusi ištikima, susiranda kitą, jos libido padidėja.

Lytinio gyvenimo tyrėjas Dietrichas Klusmannas iš Hamburgo universiteto apklausė 1865 žmones ir konstatavo: santykių pradžioje moterys ir vyrai vienodai dažnai nori sekso.

Po trejų metų ketvirtadalis moterų prisipažino, kad meilės žaidimų trokšta rečiau. O vyrų geismas liko beveik nepakitęs. Dėl to greičiausiai kalta evoliucija.

D.Klusmannas žmones lygino su paukščiais, kurie 90 procentų atvejų palaiko socialiai monogaminius ryšius, bet seksualiai nėra ištikimi.

Vienas – lizdui, kitas – jaudinančiai nakčiai, ir dėl to paukščio patelė neįžvelgia jokių prieštaravimų.

O žmonės, konkrečiai moterys – tokios visuomeninio elgesio taisyklės – neturėtų užmegzti meilės romano tam, kad pažadintų savąjį libido.

Bet ji neturėtų palikti ir savo partnerio. Šią problemą ir žada išspręsti naujoji stebuklinga farmacijos priemonė.

„Jei mano piliulė padės moteriai vėl pajusti geismą savo vyrui, tuomet sustiprės monogamija. Ir jei vyras vėl turės jį patenkinantį seksą su žmona, jis nesimylės su sekretore“, – viliasi A.Tuitenas.

Pasak mokslininko, yra tik dvi galimybės: moterys vartoja jo piliules arba visiems teks keliauti į poligaminių lytinių santykių visuomenę, kad moteris atgautų savąjį libido.

„Siūlau griežtesnei Vokietijai išbandyti pirmąjį variantą, o laisvesnei Olandijai – antrąjį“, – šmaikštauja A.Tuitenas.

Vokietijos seksualios medicinos draugijos pirmininkas Uwe Hartmannas olando A.Tuiteno eksperimentą laiko nuotykiniu ir itin hipotetiniu, lyg jį būtų sugalvojęs inžinierius prie braižomosios lentos.

„Mano patirtis rodo, kad vyrų ir moterų problemos dėl geismo atsiranda ne dėl geismo neturinčių galvos smegenų, bet dėl geismui nepalankių auklėjimo ir gyvenimo aplinkybių, streso, netinkamos patirties.

Kur ir kaip tai atsispindi galvos smegenyse, kas yra višta, o kas – kiaušinis, to dar nežinome“, – sako U.Hartmannas.

Tabletė, slopinanti baimę, tabletė, sutelkianti dėmesį, o dabar tabletė nenorui įveikti? Ar taip gali būti?

O kaip tuomet dėl vyrų, kurie išgėrę viagros gali mėgautis seksu, bet dažnai skundžiasi, kad jiems trūksta geismo?

A.Tuitenas trauko pečiais. Jei moteris, vartodama jo tabletes, nepatirs malonumo iš meilės žaidimų su savo vyru, jis taip pat nebegalės padėti.

Beje, olandų tyrėjas nepamiršo ir savo lyties atstovų: kitas jo projektas – geismo piliulė vyrų smegenims.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.