Tą pačią dieną su britų princu gimę vaikai jų motinoms lyg karaliai

Liepos 22-oji buvo išskirtinė visam pasauliui: tądien visi laukė žinių iš Didžiosios Britanijos Bakingamo rūmų apie karališkosios poros princo Williamo ir jo žmonos Kembridžo kunigaikštienės Catherine pirmagimį. Ši diena tapo išskirtinė ir keliasdešimčiai Lietuvos šeimų, kurios irgi sulaukė pagausėjimo. Ne viena pora savo mažylį meiliai vadina princu ar princese, bet pirmagimį George’u pavadinusios karališkosios poros nemėgdžioja – naujagimiui nedavė nei Jurgio, nei Jurgitos vardo.

Šiauliečių Jurgutavičių pirmagimė Luknė į pasaulį atėjo porą valandų anksčiau nei Didžiosios Britanijos princas George'as.<br>G.Šiupario nuotr.
Šiauliečių Jurgutavičių pirmagimė Luknė į pasaulį atėjo porą valandų anksčiau nei Didžiosios Britanijos princas George'as.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 9, 2013, 5:48 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 1:07 AM

Šiaulietė Indrė Jurgutavičienė (23 m.) žinojo, kad gimdys tomis pačiomis dienomis ir buvo pagalvojusi, kad būtų gražu dukrelės susilaukti tą pačią dieną kaip ir karališkoji pora.

„Bet tądien, kai gimdžiau, tikrai ne Didžiosios Britanijos princas man rūpėjo, – šypsojosi laiminga motina. – Nors kartais pasvajoju, gal kada nors susikirs abiejų vaikų keliai.“

Indrė su vyru Egidijumi (28 m.) liepos 22-osios popietę po 16 valandų trukusio gimdymo susilaukė pirmagimės. 14 valandą į pasaulį atėjusią 51 cm ūgio ir 3 kilogramus ir 190 gramų svėrusią mažylę pora pavadino Lukne.

„Buvome seniai apsisprendę, kokį vardą duosime mažajai, – sakė I.Jurgutavičienė. – Norėjome neilgo lietuviško vardo, nes pavardė ilgoka.“

Įpusėjus nėštumui, medikai buvo pasakę porai, kad gims mergaitė. Tad įsčiose augančią mažylę tėvai paskutinius keturis nėštumo mėnesius vadino išrinktu vardu.

„Prabėgus porai valandų po Luknės gimimo išgirdome, kad pirmagimio susilaukė ir princas Williamas su Catherine. Žinojome, kad visą pasaulį buvo apėmusi karališkoji manija, bet mums net minčių nebuvo ką nors keisti“, – sakė E.Jurgutavičius.

Indrei apie Londono Švč.Marijos ligoninėje gimusį mažąjį princą George’ą pasakė į palatą atėjusios Šiaulių moters ir vaiko klinikos darbuotojos.

Po to į ligoninę atskubėjo pirmosios anūkės sulaukusi laiminga gimdyvės motina. Ji nuo pat pirmos dienos mažąją Luknę vadina princese.

Šiauliečius džiugina ne tik kasdien stiprėjanti mažoji Luknė – motinos pienu maitinama dukrelė visiškai nekaprizinga. Laikinai, kol baigs remontuoti butą, Indrės tėvų namuose apsistojusiai porai dar neteko visą naktį supti verkiančios mažylės.

E.Jurgutavičiui įstrigo prieš metus ištarti kunigo žodžiai: „Pernai rugpjūčio 11-ąją mus su Indre sutuokęs kunigas palinkėjo po metų krikštyti pirmagimį. Jo žodžiai buvo pranašiški.“

Šiaulietis juokėsi, kad gali išsipildyti Moters ir vaiko klinikos palinkėjimas. Mat žmoną su dukrele pasiėmęs vyriškis paliko palatoje švarką.

Grįžęs į kliniką E.Jurgutavičius iš medikų išgirdo, kad yra laukiamas sugrįžtantis dar kartą.

Garliavoje (Kauno r.) gyvenantys vadybininkai Dovilė (27 m.) ir Mindaugas (29 m.) Antanaičiai šių metų liepos 22-ąją gimusį sūnų Luką vadina savuoju princu. Jis lauktas, planuotas ir labai mylimas.

„Mūsų namuose Lukas yra tikras princas. Nors jam dar nėra trijų savaičių, savo charakterį jau rodo. Abu su vyru jau vykdome mažojo karalaičio įgeidžius: kai jis pravirksta, myluojame ir nešiojame, daugybę kartų keliamės naktimis, nes mažylis ne visada gerai miega“, – glausdama pirmagimį sūnų kalbėjo D.Antanaitienė.

Kauniečių sūnus, kaip ir Didžiosios Britanijos princo Williamo bei Kembridžo kunigaikštienės Catherine sūnus George’as Alexanderis Louise’as gimęs svėrė 3 kilogramus ir 800 gramų, yra sveikas ir guvus.

Už Didžiosios Britanijos karališkojo sosto paveldėtoją Lukas gimė penkiomis valandomis anksčiau.

„Didžiuojuosi princu Williamu, kuris šalia žmonos buvo viso gimdymo metu. Aš Dovilę palaikiau tol, kol tęsėsi sąrėmiai. Tai užtruko 12 valandų.

Paties vaikelio gimimo nemačiau, nes lemiamą akimirką vis dėlto išėjau palaukti už gimdyklos durų“, – prisipažino M.Antanaitis.

Tai, kad tą pačią dieną gimė karališkosios poros kūdikis, kauniečiai sužinojo iš žiniasklaidos. Netrukus apie tai garsiai kalbėti pradėjo ir kitos Kauno klinikų gimdyvės.

Antanaičiai neslėpė, kad nuo pirmos dienos su atžalos gimimu juos pradėję sveikinti giminės ir bičiuliai kaskart primena: Lukas ir karališkasis kūdikis George’as gimė tą pačią dieną.

Ar pora negalvojo naujagimio pavadinti vienu iš trijų vardų, kuriais vadinamas būsimasis Didžiosios Britanijos sosto paveldėtojas?

Kauniečiai vardą sūnui buvo parinkę dar prieš jam išvystant pasaulį – berniuką jie troško pavadinti šventu Luko vardu.

„Princo vardai galbūt ir populiarūs Anglijoje ar Velse, lietuviams jie tolimi. Žinoma, galėjome rinktis lietuvišką George’o atitikmenį Jurgį, tačiau duodami sūnui vardą sprendimo nekeitėme“, – kalbėjo kauniečiai.

Liepos 22-oji Antanaičių gyvenime visada bus svarbi data. Švenčiant Luko gimtadienius jiems bus smagu girdėti, kad tądien linksminsis ir mažasis princas bei visa Anglija.

M.Antanaitis neatmeta galimybės, kad tądien gimę vaikai iš įvairių šalių užaugę gimimo dieną galėtų švęsti kartu.

„Gali būti, kad kada nors liepos 22-oji Didžiojoje Britanijoje bus paskelbta Karaliaus diena. Tada George’as galės į savo šventę pasikviesti ir savo bendraamžius“, – juokavo kaunietis.

Antanaičiai ligi šiol niekada nesilankė Didžiojoje Britanijoje, tačiau dabar apie tokią kelionę vis dažniau pagalvoja.

Kai sūnus ūgtelės, gimtadienio proga jie Lukui padovanos išvyką į miestą, kur gyvena jo bendraamžis karališkojo sosto paveldėtojas.

Kupiškio rajono Miliūnų kaimo gyventoja Milana Kirdienė (23 m.) iš mamos ir anytos sulaukia klausimo: „Kaip mūsų princas laikosi?“

Močiutės negali pamiršti, kad jų anūkas gimė tą pačią dieną, kaip ir Didžiosios Britanijos karališkasis kūdikis.

M.Kirdienė sūnų pagimdė Respublikinėje Panevėžio ligoninėje liepos 22 dieną 17 valandą 20 minučių.

Tą patį vakarą pasipylė pranešimai apie pagaliau pasaulį išvydusį princo Williamo ir Kembridžo kunigaikštienės Catherine pirmagimį. Akušerijos skyriaus personalas M.Kirdienės sūnų ėmė juokais tituluoti karališkuoju kūdikiu. Jis svėrė 3 kilogramus ir 478 gramus, buvo 53 centimetrų ūgio.

„Būdama nėščia kalbėjau, kad gal mūsų vaikas gims tą pačią dieną kaip ir Didžiosios Britanijos princas.

Tačiau tą dieną, kai prasidėjo gimdymas, tokia mintis nešovė“, – apie antrosios atžalos gimimą kalbėjo motina. Milanos ir Mindaugo Kirdų šeimoje broliuko laukė trejų metų Austėja.

Dar būdama ligoninėje moteris žinojo – juodu su vyru sūnaus nepavadins Jurgiu, nors tokį vardą pirmagimiui išrinko pasaulio dėmesio centre atsidūrę princas Williamas su žmona.

„Galbūt vyras ir sugalvos atvažiuoti mūsų pasiimti suradęs man mėlyną taškuotą suknelę“, – praėjus kelioms dienoms po gimdymo ligoninėje juokavo M.Kirdienė.

Jai su naujagimiu teko keliomis dienomis ilgiau, nei įprasta, užsibūti ligoninėje.

Savaitę namuose žmonos laukęs Mindaugas taip skubėjo parsivežti iš ligoninės žmoną ir sūnų, kad jam nebebuvo laiko ieškoti naujų rūbų. Paėmė tuos, kuriuos buvo paruošusi Milana.

Pasvalio ligoninėje liepos 22 dieną sukrykštė vienintelis naujagimis. Ankstų rytą gimė berniukas, kurį tėvai pavadino Ahmedu.

Kūdikio tėvai, tos pačios ligoninės Priėmimo skyriaus vedėjas libanietis Abdulas Rahmanas (37 m.) ir žmona Lina Šarkutė (38 m.), džiaugėsi penktuoju vaiku šeimoje. Namuose mažylio laukė trys sesutės ir vienas brolis.

„Tiesą sakant, tik kitą dieną sužinojau, kad mūsų sūnus gimė tokią ypatingą dieną. Savotiškai įdomu. Bendradarbiai juokavo, kad mums gimė karalius. Tačiau kiekvienas ateidamas į šį pasaulį atsineša savo likimą.

Musulmonų tikėjime vaiko vardas turi įtakos tolesniam jo gyvenimui. Ahmedas arabų kalba reiškia „dėkojantis Dievui“, – sakė laimingas tėvas.

Jis pasidžiaugė, kad Ahmedas kol kas nėra didelis verksnys. Tačiau skardžiu verkimu pranešami mažylio norai gausioje šeimoje pildomi pirmiausia. Kaip ir dera princui.

„Kiekvienai mamai savas kūdikis atrodo karalius“, – sakė Lina.

Artėjant gimdymo laikui Vilma Bieliavskienė (23 m.) nesvarstė, ar jos kūdikis pasaulį išvys tą pačią dieną kaip ir būsimasis Didžiosios Britanijos sosto paveldėtojas.

„Gimdyti turėjau liepos 26-ąją, tačiau į ligoninę nuskubėjau anksčiau. Liepos 22 dieną prasidėjo sąrėmiai, o vakare, pusė aštuonių, gimė sūnus“, – pasakojo tauragiškė.

Tą dieną Tauragės apskrities ligoninės gimdymo namų personalo darbuotojos džiaugsmingai Vilmai papasakojo, kad Didžiojoje Britanijoje pranešta, jog netrukus turi gimti karališkasis kūdikis.

„Jos džiaugėsi, kad aš gimdysiu tą pačią dieną kaip ir princo Williamo žmona Kembridžo kunigaikštienė Catherine.

Ši žinia nustebino, bet man reikėjo rūpintis savo vaiku, todėl dėmesys karališkajai šeimai manęs nejaudino.

Ir namuose visą dėmesį skiriu naujagimiui, todėl tuo, kokiu vardu pavadintas Didžiosios Britanijos sosto paveldėtojas, nesidomėjau.

Ateityje Pijui papasakosiu, kokią svarbią dieną jis gimė“, – sakė Vilma.

Kelios savaitės iki sūnaus gimimo Vilma su sutuoktiniu Edgaru (23 m.) nutarė pirmagimį pavadinti Pijumi.

Po ketverių metų draugystės tik šių metų birželio 8-ąją susituokę Bieliavskai sūnui vardą rinko ilgai. Interneto svetainėse, knygose jie ieškojo berniuko vardo, kuris Lietuvoje būtų išskirtinis, retas.

Kai liko du variantai – Paulius ar Pijus, Vilma nutarė savo sūnų pavadinti Pijumi, o vyras tam pritarė.

Moteris nežinojo, kad lotyniškos kilmės vardo Pijus reikšmė – pamaldus.

„Svarbu ne vardo reikšmė, o tai, kad sūnus augtų sveikas, laimingas, kad jam niekada nieko netrūktų“, – naujagimiui linkėjo motina.

Gimusieji su karaliumi

Didžiosios Britanijos princo Williamo ir jo žmonos Kembridžo kunigaikštienės Catherine pirmagimio George’o Alexanderio Louise’o gimimo datą visą savo gyvenimą įsimins nemažai liepos 22 dieną kūdikių susilaukusių Lietuvos gyventojų.

Tądien, kai pasaulį savo balsu pasveikino būsimasis britų karalius ir šalis dėl šio naujagimio bei didžiulio noro išvysti jo nuotrauką ėjo iš proto, Lietuvos ligoninėse taip pat džiūgavo ne tik gydytojai, bet ir kūdikių susilaukusios gimdyvės.

„Su karališkosios poros kūdikio gimimu man kilo tik tokios asociacijos: Kembridžo kunigaikštienė Catherine, kuri tikrai turi sąlygas ir galimybę gimdyti rūmuose, pasirinko ligoninę. Gimė sveikas ir gražus vaikelis, aišku, mes, kaip ir visa Didžioji Britanija, tuo džiaugėmės“, – savo poziciją dėl gimdymo gydymo įstaigose pabrėžė Vilniaus Santariškių klinikų Akušerijos ir ginekologijos centro direktorė profesorė Gražina Drąsutienė.

Liepos 22 dieną Santariškių klinikose netikėtai gimė daugiau berniukų negu mergaičių (6 berniukai ir 3 mergaitės). Gal tai susiję ir su kūdikių pradėjimo data? Faktas, kad liepos 22-ąją gimė daugiau berniukų, pamalonintų ir karališkąją porą, pasauliui padovanojusią stipriosios lyties atstovą.

Tačiau gimimų skaičius gydytojų nenustebino – Santariškių klinikose vidutiniškai per parą priimama apie 8 gimdymus.

Vilniaus gimdymo namuose tądien, kai pasaulį išvydo būsimasis britų karalius, berniukų ir mergaičių gimė vienodai – po penkis.

„Liepos 22-oji buvo įprasta darbo diena: gydytojams nebuvo kada džiūgauti dėl karališkojo kūdikio gimimo, jiems nestigo darbo – buvo priimta dešimt gimdymų“, – tvirtino Vilniaus gimdymo namų vadovė Kornelija Mačiulienė.

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje liepos 22-ąją gimdė 8 moterys. Gimė 5 berniukai ir 3 mergaitės. 6 moterys gimdė pirmą kartą, bet apie karališkąją šeimą nekalbėjo. Pasak gydytojos, kiekvienai savas vaikas karališkas.

Liepos 22-ąją Šiaulių moters ir vaiko klinikoje pasaulį išvydo 5 mažyliai – 4 berniukai ir 1 mergaitė. Mažylių susilaukė dvi šiauliečių šeimos, po vieną porą iš Naujosios Akmenės, Mažeikių ir Žagarės.

Kauno klinikose tądien gimė devyni naujagimiai: 2 berniukai ir 7 mergaitės.

Panevėžio regione tą dieną gimė trys kūdikiai – po vieną berniuką Respublikinėje Panevėžio ligoninėje, Pasvalio ligoninėje ir Rokiškio gimdymo namuose. Rokiškyje naujagimis pasaulį išvydo vos 9 minutėmis anksčiau negu Didžiosios Britanijos karališkojo sosto įpėdinis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.