Apie santuokos nutraukimą, kai sutuoktiniai gyvena svetur

Abu suaugusieji, susituokę Lietuvoje, atvyko gyventi į Didžiąją Britaniją. Santuokoje išgyvenę ne mažiau 3 metus, abiejų susitarimu, nusprendė išsiskirti. Tačiau, ar tokiu atveju būtina grįžti į Lietuvą, ar užtektų santuoką nutraukti Didžiojoje Britanijoje? Kaip pasikeistų procedūra, jei šeimoje būtų vaikai? Kurioje šalyje tektų vykdyti skyrybas, jei vienas iš sutuoktinių būtų Lietuvoje, o kitas – svetur?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 13, 2013, 6:21 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 11:23 PM

Santuokos nutraukimą reglamentuoja tos valstybės teisė, kurioje santuoka yra nutraukiama. Pagal 2003 m. lapkričio 27 d. Tarybos reglamentą (EB) Nr. 2201/2003, dėl jurisdikcijos ir teismo sprendimų, susijusių su santuoka ir tėvų pareigomis, pripažinimo bei vykdymo yra numatyta, jog:

Bylose, susijusiose su santuokos nutraukimu, gyvenimu skyrium (separacija) ir santuokos pripažinimu negaliojančia, jurisdikciją turi teismai, esantys toje valstybėje narėje:

a) kurios teritorijoje:

— yra sutuoktinių nuolatinė gyvenamoji vieta, arba

— buvo sutuoktinių paskiausia nuolatinė gyvenamoji vieta, jeigu

vienas iš sutuoktinių joje tebegyvena, arba

— yra atsakovo nuolatinė gyvenamoji vieta, arba

— yra vieno iš sutuoktinių nuolatinė gyvenamoji vieta, jeigu buvo

paduotas bendras pareiškimas, arba

— yra pareiškėjo nuolatinė gyvenamoji vieta, jeigu jis arba ji ten

gyveno ne trumpiau kaip metus iki pareiškimo padavimo, arba

— yra pareiškėjo nuolatinė gyvenamoji vieta, jeigu jis arba ji ten

gyveno ne trumpiau kaip šešis mėnesius iki pareiškimo padavimo

ir yra atitinkamos valstybės narės pilietis arba, kalbant apie Jungtinę Karalystę ir Airiją, jeigu joje yra pareiškėjo nuolatinė gyvenamoji vieta;

b) kurios pilietybę turi abu sutuoktiniai arba, kalbant apie Jungtinę Karalystę ir Airiją, kurioje yra abiejų sutuoktinių nuolatinė gyvenamoji vieta.

Taigi, yra pasirinkimo laisvė, nes išskiriamos dvi galimybės rinktis valstybę: pagal turimą pilietybę arba pagal nuolatinę gyvenamąją vietą. Sutuoktiniai gali pasirinkti jiems priimtinesnį sprendimą. Atkreipiamas dėmesys į tai, kad pareiškimą skirtis galima teikti Lietuvos apylinkės teismui, nes sutuoktiniai yra Lietuvos Respublikos piliečiai. Jei nuolatinė Lietuvos Respublikos piliečių (šiuo atveju aptariamų sutuoktinių ar bent vieno iš jų) gyvenamoji vieta yra D. Britanijoje, tuomet pareiškimas teikiamas D. Britanijos teismui.

Jei šiuo atveju patogiau nutraukti santuoką Didžiojoje Britanijoje, nes ten yra nuolatinė sutuoktinių interesų vieta, ten ir galima teikti pareiškimą skirtis.

Kaip pasikeistų procedūra, jei šeimoje būtų vaikai?

Šiuo atveju nesikeičia niekas. Žiūrima pagal pilietybę ir nuolatinę gyvanamąją vietą. Jei kyla nesutarimų dėl vaiko gyvenamosios vietos nustatymo, teismas atsižvelgia į pagrindinių vaiko interesų vietą.

Kurioje šalyje tektų vykdyti skyrybas, jei vienas iš sutuoktinių būtų Lietuvoje, o kitas – Didžiojoje Britanijoje?“

Jei santuokos nutraukimas yra bendru sutarimu – sutuoktiniai sutaria tarpusavyje kuriam teismui (Lietuvos ar Didžiojoje Britanijos) teikti pareiškimą, nes abiejų valstybių teismai turi jurisdikciją spręsti skyrybų bylas.

Tuo atveju, jeigu santuokos nutraukimas vieno pareiškimu – (pagal LR Civilinio proceso kodeksą) ieškinys teikiamas pagal atsakovo gyvenamąją vietą, o jei ieškovas turi su juo gyvenančių nepilnamečių vaikų – pagal ieškovo gyvenamąją vietą.

europlius.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: A. Valinskas ir A. Zuokas apie rinkimus ir vatnikus