Kaunietės drama: vyras paliko dėl penkto vaiko

Mažiukas – taip savo jauniausią sūnų vadina 43-ejų kaunietė Loreta Fokienė. Šis netrukus ketvirtą gimtadienį švęsiantis berniukas, penktas vaikas šeimoje, atnešė labai daug permainų moters gyvenime.

Penki kaunietės L.Fokienės vaikai - didžiausias moters džiaugsmas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Penki kaunietės L.Fokienės vaikai - didžiausias moters džiaugsmas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

2013-10-22 00:20, atnaujinta 2018-02-20 23:22

Pirmoji permaina ta, kad ją paliko vyras. „Mes abu tuo metu buvome nepakankamai brandūs, suvargę“, – vyro nesmerkia Loreta. Kai moteris pajuto, kad įsčiose nešioja penktąjį vaiką, jauniausiems poros dvyniams dar nebuvo dvejų. Judrūs berniukai reikalavo daug priežiūros ir jėgų.

Likusi viena su 5 vaikais Loreta atsisakė gerai apmokamo darbo ir pradėjo kurti vegetariškų tortų ir pyragų receptus. Netrukus ketina išleisti receptų knygą.

Griuvo svajonės apie naujus namus

„Visi mūsų vaikai buvo planuoti, tik penktas buvo staigmena“, – portalui prisipažino kaunietė. Kai motinos pilve užsimezgė „mažiukas“, dvyniams buvo metai ir 9 mėnesiai, vyresnis sūnus buvo dešimties, duktė – keturiolikos.

Jiedu su vyru abu išsigando sužinoję, kad Loreta ir vėl laukiasi. „Tuo metu patyriau lengvą šoką. Turėjome kitokių planų“, – sakė moteris.

Po antrojo dvynių gimtadienio Loreta turėjo grįžti į darbą. Ji – kompiuterių programuotoja, gaudavo gana didelį atlyginimą. Pora planavo pasiimti paskolą ir įsigyti namą.

Bet kai paaiškėjo, kad Loreta laukiasi, visos svajonės apie naujus namus sugriuvo. Grįžti į darbą moteris galėjo nebent keliems mėnesiams. Nežinojo, ar to užteks, kad vėl galėtų eiti apmokamų motinystės atostogų.

„Jei vaikelį duoda Dievas, tai yra Jo dovana. Jokių kitų pasirinkimų, kaip tik gimdyti, aš nesvarsčiau. Užsimerkiau ir nėriau. Sakiau: „Dieve, tavo valia.“ Nežinojau, kaip bus toliau. Ėjau į nežinią“, – pasakojo Loreta.

Jos apsisprendimo nepakeitė nė vyro planai palikti šeimą. „Tai yra jo pasirinkimas (išeiti iš namų. – Red.). Jam buvo sunku. Vaikų daug, atsakomybė (už šeimos išlaikymą. – Red.) – jam. Jis išsigando. Pasirinko sau lengvesnį kelią“, – aiškino kaunietė.

Kai moteris laukėsi penktojo kūdikio, šeima gyveno nuosavame 3 kambarių bute. Jame Loreta ir dabar gyvena su 5 savo vaikais. Vyras turėjo darbą, vienintelis išlaikė didelę šeimą.

„Su vyru sutariam neblogai, tiek, kiek jis man padeda bendrauti su vyresniaisiais vaikais“, – plėstis šia tema nenorėjo pašnekovė.

Ji nesigaili, kad gimdė penktąjį mažylį. „Dabar man atrodo, kad tai buvo vienas iš geriausių dalykų, kuris galėjo man nutikti. Dievas vieną žmogų paėmė, bet davė daug kitų“, – optimizmo neprarado kaunietė.

Ją supa draugai, bendraminčiai, gyvenime atsirado dar daugiau tikėjimo, nuoširdumo.

Didelę algą iškeitė į laiką vaikams

Viena su tiek vaikų ir be jokios pagalbos Loreta ilgai nesėdėjo rankų sudėjusi, neverkė.

Ji dar besilaukdama mažylio Kaune rado išsiskyrusių sielovados grupę. „Aplink mane buvo vien žmonės, gyvenantys darniose, laimingose šeimose. Jiems buvo sunku suprasti, kas vyksta mano viduje, kaip aš jaučiuosi. Jie padėjo praktine parama, bet norėjosi ir supratimo“, – kodėl ieškojo išsiskyrusiųjų grupelės, pasakojo daugiavaikė motina.

Grupelėje ji suprato, kad jai yra daug lengviau negu tiems, kurie neturi vaikų ar turi po vieną. „Turėjau dėl ko gyventi. Man negrėsė jokios depresijos ar nevilties priepuoliai. Parėjusi namo turiu rūpintis vaikais. Kol turiu kuo rūpintis, tol esu laiminga“, – aiškino Loreta.

Šiuo metu pagrindinis moters užsiėmimas – būti mama. Ji negrįžo į ankstesnį darbą. „Jis būtų atėmęs iš manęs po 8, 10 ar daugiau valandų kasdien be galimybės pasiimti laisvadienių. Negalėjau tokio darbo pasirinkti“, – tikino kompiuterių programuotoja.

Užuot ištisas dienas sėdėjusi prie kompiuterio, moteris pasinėrė į eksperimentus virtuvėje. Ji 20 metų nevalgo mėsos, žuvies ir kiaušinių, yra vegetarė. „Anksčiau vegetarinių patiekalų nežinojau daug, bet norėjosi skaniai valgyti. Pradėjau vis daugiau gaminti, pati kurti receptus“, – pasakojo namų šeimininkė.

Jau beveik pusmetis, kaip veikia moters svetainė vegetarams.lt, kur ji dalijasi savo sukurtais receptais, patarimais, skelbia skanėstų nuotraukas. Su drauge fotografe jos kuria receptų knygą, o su grupele draugų planuoja atidaryti vegetariškų patiekalų kepyklėlę.

Mažiukas ir vyriausia Loretos dukra taip pat yra vegetarai. Visus vaikus iki trejų metukų ji maitino tik vegetariškais patiekalais. „Visi mano vaikai yra sveiki“, – didžiavosi pašnekovė.

Kai likau viena, pradėjau mąstyti, kas esu ir ką veikiu šitoj žemėj. Ar tai, ką veikiu, tikrai yra svarbu man. Pradėjau ieškoti, kas man iš tiesų yra svarbu, kas man iš tiesų teikia džiaugsmo.

Man smagu gaminti maistą ir dalytis juo su kitais. Aš be pyragų – ne aš. Be pyragų, sausainių, spurgų. Kur einu, ten nešuosi. Ir kitus mielai mokau, kaip gaminti.

Motinai ir 5 vaikams – 1,8 tūkst. litų per mėnesį

„Gyvename iš to, ką Dievas duoda. Gal kiek juokingai skamba, bet taip yra“, – pasakojo kaunietė.

Ji gauna valstybės paramą. Vyras materialiai nepadeda, todėl pinigų šeimai skiria ir vaikų išlaikymo fondas. Iš viso moteris gauna apie 1,8 tūkst. litų per mėnesį. Iš vegetariškų receptų, tinklalapio kaunietė kol kas neuždirba.

Daugiavaikė motina mielai atsisako gėrybių sau, kad tik užtektų pinigų vaikams. Ypač daug dėmesio ir lėšų ji skiria atžalų ugdymui.

Neseniai 6-mečiai jos dvynukai užsimanė groti pianinu. „Nuėjome į nemokamą muzikos mokyklos pamoką ir jiems labai patiko. Akytės blizga, mokytojas – mylintis savo darbą. „Mamyte, pasirašyk sutartį“, – prašė abu. Mokestis abiems per mėnesį – 140 litų. Man tai – dideli pinigai. Be to, reikėjo pirkti instrumentą, kuris naujas kainuoja apie 700 litų“, – dėstė pašnekovė.

Moteris pasirašė sutartį. Vaikų išsilavinimas jau nuo pirmosios dukters gimimo jai buvo labai svarbus.

Per savaitę šeima gavo instrumentą. Jį moteris rado paskelbusi skelbimą „Facebook“ paskyroje. Instrumentas buvo nenaujas, bet mažai naudotas.

Ir pinigų atsirado. „Dvynių gimtadienio proga draugai buvo padovanoję 200 litų. Be to, draugė, pamačiusi, kad ieškau instrumento, pervedė man reikiamą sumą pinigų. Kai kažko labai reikia ir kai reikia ne sau, bet tokiems tikriems dalykams, žmonės skuba padėti“, – džiaugėsi daugiavaikė motina.

Portalas kviečia aukoti šeimai

Darželyje dvyniai lanko dainavimo studiją, šiemet į būrelį pradėjo eiti ir mažiukas. Tai atsieina apie 30 litų per mėnesį kiekvienam.

15-metis Loretos sūnus lanko stalo teniso treniruotes, kurios kas mėnesį kainuoja 60 litų.

Daugiausia šeimos pinigų tenka vyriausiajai dukrai. Ji Sveikatos mokslų universitete studijuoja veterinarinę mediciną. Mergina gerai baigė mokyklą, įstojo į valstybės finansuojamą vietą. Labai mėgsta gyvūnus. Sportuoja su šunimis, rūpinasi katinais. Užsiėmimai su šunimis mėnesiui kaunietei kainuoja 130 litų.

Loreta džiaugėsi, kad kai kuriuos būrelius vaikai gali lankyti nemokamai. Vienas tokių – krepšinis. Dvyniai labai norėjo lankyti krepšinį, auklėtoja pasirūpino, kad tai būtų nemokama.

Kaunietė taip pat džiaugėsi Daugiavaikių šeimų asociacija. „Mes su vaikais nebuvom buvę kino teatre. Mažiukams bilietai – 10 litų, man – 16 litų. Su trim vaikais eiti į kiną – jau 50 litų. Prieš metus asociacija suteikė galimybę nemokamai nueiti į kiną. Vaikams buvo didžiulė šventė!“ – pasakojo 5 vaikų motina.

Kai aplinkiniai stebisi, kiek daug ji ištveria ir sugeba padaryti dėl savęs ir vaikų, ji purto galvą. „Visiškai nesijaučiu stipri. Jei ne tikėjimas... Darau tai, ką reikia“, – paprastai besižavintiems atsako kaunietė.

Portalas lrytas.lt kviečia padėti L.Fokienei ir jos vaikams. Perveskite norimą sumą į labdaros ir paramos fondo „Algojimas“ sąskaitą „Swedbanke“ – LT05 7300 0101 2121 7083. Būtinai nurodykite paskirtį „Loretos šeimai“.

Visi jūsų paaukoti pinigai pasieks Loretą. Sužinojusi apie galimybę gauti paramą, moteris nedvejodama nusprendė pinigus skirti vaikų užsiėmimams apmokėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.